Avea, evde ve dışarıda tek telefonla ’alo’ dedirtecek

Güncelleme Tarihi:

Avea, evde ve dışarıda tek telefonla ’alo’ dedirtecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2007 00:00

Avea, tek bir telefon ile hem evdeki sabit telefon hattının hem de GSM şebekesinin kullanılmasını sağlayacak bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu sistemde kullanılacak özel telefonlar, evlerde sabit telefon hatlarını, evin dışında ise otomatik olarak GSM hattını kullanmaya başlayacak. Böylece abonelere cep ve ev telefonları için tek bir fatura gönderilebilecek.

HİSSELERİNİN yüzde 81.8’i Türk Telekom’a ait olan Avea, GSM ile ev ve iş yerlerindeki sabit hatların tek telefon cihazıyla kullanılabilmesini sağlayacak bir proje üzerinde çalışıyor. Avea CEO’su Cüneyt Türktan, yurtdışında bu projeye uygun telefon araştırmasına başladıklarını söyledi. Türk Telekom’un Avea’nın da ortağı olmasının kendileri için önemli bir avantaj olduğunu belirten Türktan, "Biz bu ortaklığın getirdiği sinerjiden yararlanabileceğimiz ürünler geliştirmek için araştırma yapıyoruz" dedi.

NASIL OLACAK: Dünyada aralarında Siemens ve Philips’in de bulunduğu birkaç firma GSM ve sabit telefon hatlarının birlikte kullanılabildiği kablosuz telefonların üretimine başladı. Avea, bu telefonlar konusunda yaptığı araştırmayı tamamladıktan sonra bu cihazların ithalatını gerçekleştirecek. İthalat başladıktan sonra Avea ve Türk Telekom bayilerinde bu cihazlar özel kampanya fiyatları ile satılacak. GSM ve sabit hat uyumlu telefonları satın alan aboneler aynı telefonu artık evlerinde veya işyerlerinde Türk Telekom’un hattı üzerinden konuşmak için, ev veya iş yerinin dışına çıktıklarında ise Avea hatları üzerinden konuşmak için kullanacaklar.

OTOMATİK GEÇİŞ: Bu telefonlar ev veya iş yerinde iken sabit hattın olduğunu otomatik olarak algılayacak ve konuşmaların sabit hat üzerinden yapılmasını sağlayacak. Telefon, ev veya iş yerinin dışına çıkıldığında bulunduğu ortamda sabit hat olmadığını algılayarak konuşmaları GSM şebekesi üzerinden gerçekleştirecek. Böylece Avea abonesi telefonunda hiçbir ayar yapmadan otomatik olarak bulunduğu ortama göre sabit veya GSM şebekesi arasında geçiş yapacak.
/images/100/0x0/55eafd4bf018fbb8f8a3c30d


TEK FATURAYA DOĞRU: Avea’nın en kısa zamanda hayata geçirmeye çalıştığı ’eve ve cebe tek telefon’ projesinde artık Türk Telekom için ayrı, Avea için ayrı fatura ödemeye de gerek kalmayabilecek. Bu teknoloji sayesinde Avea ve Türk Telekom sabit ve GSM hatları için abonelerine tek bir fatura gönderme imkanına sahip olacaklar. Bu projede kullanılacak cep telefonlarının fiyatlarının, normal cep telefonu fiyatlarıyla aynı düzeyde olacağı tahmin ediliyor.

YATIRIMLARIMIZ SÜRÜYOR: 2006 yılında 300 milyon dolarla başladıkları altyapı yatırımlarının sürdüğünü belirten Cüneyt Türktan, "Sadece bir sene içinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlar sayesinde Türkiye nüfusunun yüzde 3.4’ünü kapsama alanına dahil ettik" dedi.

iPhone için çalışıyoruz

APPLE’ın önce ABD’de satışa sunduğu iPhone için de çalışma yaptıklarını belirten Avea CEO’su Cüneyt Türktan, "Bildiğiniz gibi iPhone’u kullanabilmek için bir GSM operatörünün iPhone’a destek vermesi gerekiyor. Yani anlaşmalı bir GSM operatörü yoksa iPhone’u kullanmanız mümkün değil. Bu konuda araştırmalara başladık. Ancak, Apple’ın 2008 planlarında iPhone için Türkiye pazarı görünmüyor. iPhone’nun Türkiye pazarına gireceği tarih netleştiğinde, bu telefona Türkiye’de destek veren GSM operatörü olmak istiyoruz" dedi.

KKTC’de bize mahkûm hayatı yaşatıyorlar

CÜNEYT Türktan, "Kıbrıs’a iş için sık gidenler Avea’dan çok şikayetçi. Bir nevi mahkum hayatı yaşıyorlar. Orada kaliteli hizmet alamıyor musunuz?" şeklindeki bir soruyu, "Haklısınız. Bize mahkum hayatı yaşatıyorlar. Kıbrıs’ta roaming anlaşmamız olan iki operatörden iyi, kaliteli servis alamıyoruz" diye yanıtladı. KKTC’ye ilişkin bazı çalışmaları bulunduğunu ifade eden Türktan, "Kıbrıs’ta 3G’de lisans verilme durumu olursa ihaleye girmeyi düşünüyoruz" dedi.

Cepte yüzde 50 indirimli fiyatla kár edilmez

VODAFONE’un "Fiyatlarımızı yüzde 50 indirdik. Hem biz hem abonemiz kazanıyor" şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Avea CEO’su Cüneyt Türktan, "Bir operatörün GSM görüşme ücretlerinde yüzde 50 indirim yaparak kár edebilmesi mümkün değil" dedi.

15 kulvarda yarıştık 9’unda en iyi olduk

AVEA
LCC-WFI tarafından gerçekleştirilen "Mayıs 2007 AMR destekli çağrı testi" sonuçlarını Heybeliada’da düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Avea Network Geliştirme Direktörü Kemal Erman, çalışma ile toplam 3 bin kilometrelik rota üzerinde çağrı kalite karşılaştırması yapıldığını bildirdi. Test rotasında trafiğin yoğun olduğu Ankara’da 1.300 kilometre, İstanbul’da 1.200 kilometre ve İzmir’de 500 kilometrelik yol güzergahlarının kullanıldığını kaydeden Erman, bu testler sonucunda 3 büyük şehirde Avea şebekesinin en yüksek sinyal seviyesine sahip GSM operatörü olduğunun ortaya çıktığını, Avea’nın sinyal kalitesinde de rakiplerine göre daha iyi olduğunu söyledi. Çalışmaya göre, Avea’nın en kaliteli konuşmayı sağlayan 2 operatörden biri olduğunu belirten Erman, Avea şebekesinin çağrı kesilme oranının yüzde 0.35’lerde olduğunu ifade etti. Erman, çalışmaya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan 15 karşılaştırmanın 9’unda Avea’nın en iyi durumdaki GSM operatörü olduğunu bildirdi. Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Jamal Fakory de, bu kıyaslama çalışmasının Avea’nın zayıf noktalarının tespit edilmesine olanak sağladığını ifade ederek, "Bizler çok açık ve dürüst şekilde bu sonuçları sizlerle paylaşmak istedik. Bunu rakiplerimizi kötülemek için yapmıyoruz. Avea, 2005’ten önce iyi bir üne sahip değildi. Biz de o algıyı değiştirmek istiyoruz. Bunun için şirketi aldığımızdan bu yana 1 milyar doları aşan altyapı yatırımı yaptık" diye konuştu.

Avea tüm Marmara Denizi’ni kapsıyor

AVEA Marmara Denizi’nde kapsama alanını tüm uluslararası gemi ve yurtiçi feribot güzergahlarını içine alacak şekilde genişletti. Bu sayede Avea, sadece kendi müşterilerine değil, Marmara Denizi’nden transit geçen ve uluslararası dolaşım anlaşması bulunan diğer ülke operatör müşterilerine de mobil ses ve veri hizmeti sağlamaya başladı. Avea bu proje için Marmara Denizi’nin çevresine 7 yeni baz istasyonu kurdu. 18 mevcut baz istasyonunda ise ’extended range’ adı verilen ve baz istasyonlarının kapsama alanının genişleten bir teknoloji modifikasyodu gerçekleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!