Avcılar'da FAY tartışması

Güncelleme Tarihi:

Avcılarda FAY tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Jeofizikçilerin fay endişesine belediye yetkilileri de katılıyor. İnşaat mühendislerine göre ise suç, kaçak kat ve kötü inşaatta.

Dün ‘‘O gece ne oldu?’’ manşet haberiyle duyurduğu Avcılar tartışması devam ediyor. Jeofizik Mühendisi Oğuz Gündoğdu'nun, ‘‘Avcılar'da faylanma olduğunu gösteren enerji boşalmaları ve çatlaklar gözledik’’ açıklamasına, Avcılar Belediyesi İmar Müdürü Hüseyin Aydost'tan da destek geldi.

Aydost, yıkım ve ağır hasarın tek bir çizgide meydana geldiğine dikkat çekti. Öte yandan İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Mutlu Öztürk ise, kaçak katları sorumlu tutuyor.

Avcılar Belediyesi İmar Müdürü Hüseyin Aydost şöyle diyor: ‘‘Avcılar'da deprem gecesi yaşanan, bir sürü etkenin üst üste gelmesiyle açıklanabilir. Nedir bunlar? Korozyon yani paslanma, sistem hatası, kaçak katlar, zemin ve statik hata. Bu arada yeraltı sularının yüksekliğini de gözardı etmemek lazım. Ama bütün bunların dışında ilginç olan yıkım ve ağır hasarlı evlerin tamamının belli bir hat üstünde olması. Bu hat, E-5'ten, kumsaldan başlıyor ve bir hat çiziyor. Uzmanlık alanım değil ama bu akla belli fay hattını getiriyor. Mesela deniz sahilimiz heyelan bölgesi olmasına rağmen tek bir yıkım olmadı. Hatta depremden önce bölgede üç bina yan yatmıştı. Bu binaların üçü de yıkılmadı.’’

Dört kaçak kat yıkılır

İnşaat Mühendisi Mutlu Öztürk ise şöyle diyor:

‘‘Avcılar'ın, deprem merkezine bu kadar uzak olmasına rağmen büyük hasar görmesi çok önemli. Ama İstanbul'daki inşaatların yıkılmak için ayrıca depreme ihtiyacı yok. Deprem öncesinde de Zeytinburnu, Bağcılar ve Güngören'de sık sık yanında hafriyat yapılan binalar yıkılırdı. Yıkılan binalar incelendiğinde hepsinin birkaç tane kaçak katı olduğu görülüyor. Bir binaya bakıyorsunuz, iki katlık temele adam dört kat kaçak çıkmış. Bu binanın yıkılmaması mucize olur. Bir başkasına bakıyorsunuz, binanın dört kolonu kesilmiş. İnşaatlar bu durumdayken bölgede fay olup olmadığının bir önemi yok. İnşaat kalitesi böyleyken sağlam zeminin peşinde koşmanın kimseye yarar sağlamayacağını herkese bıkmadan anlatmak gerekiyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!