Atlas'ın K2 zaferi

Güncelleme Tarihi:

Atlasın K2 zaferi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın, tırmanması en zor dağı olarak bilinen Pakistan'ın Karakorum bölgesindeki K2 Dağı'na ilk Türk tırmanışını düzenleyen dağcılar Türkiye'ye döndü. Son derece zor hava koşullarında gerçekleşen tırmanışta, Türk dağcı Uğur Uluocak bu yıl yapılan tırmanışlarda çıkılabilen en yüksek noktaya erişmeyi başardı.

8 bin 611 metre yüksekliğiyle Himalayalar'ın ve dünyanın en yüksek ikinci dağı olan K2, eğimin çok dik oluşu, yüksek irtifada oksijensiz ortamının getirdiği zorluklar, teknik tırmanışın zorluklarının ve hava şartlarının diğer dağlara göre çok daha kötü oluşu nedeniyle dünyanın en zor dağı kabul ediliyor.

Uğur Uluocak, Serhan Poçan ve Erdem Tuç'tan oluşan 3 kişilik Atlas ekibi bu zorlu dağda toplam 40 gün geçirdi. Bu sürenin büyük bölümü yüksek irtifa tırmanışlarında vücudun irtifaya alışması için zorunlu uyum tırmanışları ile geçirildi. Zirveye yönelik 2 deneme yapan ekibin Uğur Uluocak ve Serhan Poçan tarafından gerçekleştirilen ilk girişimi, fırtına nedeniyle yarıda kaldı. Ana kampta uzun süre uygun hava koşulları beklendikten sonra İtalyan ve İspanyol ekipleriyle birlikte yapılan son zirve tırmanışı denemesinde de Uğur Uluocak zirveden önceki son kampa, yani 7 bin 600 metreye ulaşmayı başardı. Ancak yoğun çığ riski ve fırtına tüm dağcıların geri dönmesine neden oldu.

Bu yıl İspanya, İtalya, ABD, İrlanda, İsviçre, Brezilya ve Kanada'dan toplam 25 dağcı K2 zirvesine tırmanmayı denedi. Ancak havanın hergün bozuk olması nedeniyle K2'nin zirve noktasına hiçbir dağcı ulaşamadı.

Atlas ekibi, Hürriyet Gazetesi, AGF-Garanti Sigorta, Garanti Menkul, Garanti Portföy, İzomas, Odin, Maurice Lacroix, Planet Health Club ve Emirates Havayolları sponsorluğunda gerçekleşen bu tırmanışı sürdürürken çevre dağlarda birçok ölüm olayı da yaşandı. Örneğin K2'nin komşusu olan Broad Peak zirvesinde Fransızlar'ın çok tecrübeli ve güçlü dağcısı Eric Escoffier bir arkadaşıyla birlikte fırtına nedeniyle hayatını kaybetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!