Atlas Okyanusu’na Manş Denizi’ne Akdeniz’e kıyısı olan tek ülke hangisidir?

Güncelleme Tarihi:

Atlas Okyanusu’na Manş Denizi’ne Akdeniz’e kıyısı olan tek ülke hangisidir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2018 09:49

'Atlas Okyanusu’na Manş Denizi’ne Akdeniz’e kıyısı olan tek ülke hangisidir?' sorusunun yanıtı çok sayıda vatandaş tarafından araştırılıyor. Konu hakkında coğrafi bilgi almak isteyen kişiler, internetten araştırmalarını yoğunlaştırdı. İşte merakla araştırılan, 'Atlas Okyanusu’na Manş Denizi’ne Akdeniz’e kıyısı olan tek ülke hangisidir?' sorusunun yanıtı...

Haberin Devamı

İnternette ve sosyal medyada bu sorunun yanıtı yoğun şekilde sorgulanıyor; "Atlas Okyanusu’na Manş Denizi’ne Akdeniz’e kıyısı olan tek ülke hangisidir?" Bu sorunun doğru yanıtı ise hiç kuşkusuz Fransa. Başkenti Paris olan Fransa'nın soruda geçen tüm deniz ve okyanuslara kıyısı var.

MANŞ DENİZİ

Büyük Britanya Adası'nı Fransa'dan ayırır, Atlas Okyanusu ile Arktik Okyanusu'ni birleştirir. Uzunluğu 563 km (350 mil), en geniş yeri ise 240 km'dir (150 mil). Deniz oldukça sığdır. Ortalama derinlik 63 metre kadardır. Dover boğazı (Strait of Dover) kanalın en dar kısmıdır. Dover'den Cap Griz Neze sadece 34 km (21 mil) dir. Manş Denizinin doğu ucunda yer alır ve Kuzey deniziyle karşılaşır. Antik Roma hegemonyası döneminde kanal Latince Oceanus Britanucus olarak biliniyordu. Daha sonra British Sea İngiliz Denizi olarak adlandırıldı. Victoria zamanında kanal ayrıca Gümüş hat olarak da biliniyordu. William Camden, Britannica (1586) da İngiliz Denizi olarak isimlendirildiğini fakat ayrıca İngiliz denizciler tarafından kanal olarak adlandırıldığını söyler. Yaklaşık 1450'deki haritada kanal, İngiliz Kanalı Canalites Anglie olarak adlandırılır.

AKDENİZ

Haberin Devamı

Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2.5 milyon km² bir alan kaplayan deniz Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan; Süveyş Kanalı ile de Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz’in tuzluluk oranı ‰ 38 (binde 38) olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

ATLAS OKYANUSU

Atlas Okyanusu veya Atlantik, Büyük Okyanus'tan sonraki en büyük ikinci okyanustur. Bir zamanlar tek parça olan ana kıtanın bölünmesiyle oluşmuştur. Avrupa ve Afrika'yı Amerika`dan ayırır. Yan denizleri ile birlikte (Akdeniz, Kuzey Denizi ve Baltık Denizi) alana sahiptir ve yeryüzünün beşte bir alanını kaplar. 3314 metre ortalama derinliği bulunan okyanusun en derin noktası Porto Riko Çukuru'dur. Ayrıca dünyanın en uzun okyanus sıradağı olan Orta Atlas Sırtı bu okyanusta bulunur. 106,400,000 kilometre kare alana sahiptir ve yeryüzünün beşte bir alanını kaplar. Atlas Okyanusuna Avrupa'dan Ren, Elbe; Afrika'dan Kongo ve Nijer; Amerika'dan ST. Lawrence, Mississippi, Orinaco, Amazon, Parana ve Uruguay nehirleri dökülür.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!