Atlas, Hayvanlar Krallığı'nda

Güncelleme Tarihi:

Atlas, Hayvanlar Krallığında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Atlas dergisi, ekim sayısında büyük bir Kafkasya haritası yayınladı. Dünyanın etnik bakımdan en ilginç bölgesi olan Kafkasya'daki tüm halkları ve dillerini gösteren Kafkasya haritası, özel bir araştırma ekibi tarafından aylar süren bir çalışma sonunda hazırlandı.

Atlas'ın Kafkasya dosyasında, bu bölgenin bugünkü durumuyla ilgili bir araştırma yazı ve bir de Acara halkını tanıtan röportaj yer alıyor. Acara, Türkiye sınırında, Müslüman Gürcülerin yaşadığı, Gürcistan'a bağlı özerk bir cumhuriyet.

Atlas'ın bu ayki bir başka sürprizi ise, Afrika hayvanları. Afrika aslanını kapak konusu yapan dergi, bu hayvanın yakın plan dev bir fotoğrafını da katlamalı sayfa halinde yayınladı.

Zürafa kadınlar

Atlas'ın bu ayki sayısında yeralan ilginç konulardan biri de Padaung kadınlarıyla ilgili...

Kuzey Tayland'ın dağlık Mae Hong Son bölgesinde yaşayan Padaunglar, geniş Karen kabilesinin bir alt grubu... İşte ‘‘Zürafa kadınlar’’ orada yaşıyor. Adları Shan lisanında uzun boyun anlamına gelen Padaung kabilesinin kadınları, uzun boyunlarındaki halkalarıyla dikkat çekiyorlar.

Eskiden sadece dolunay zamanı doğan kızlara bir kutsallık göstergesi olarak takılan bu halkalar, giderek tüm Padaung kadınlarının ‘‘süsü’’ olmuş. Padaung kadınları, boyunlarındaki pirinç spiralleri kadar günlük giysilerini tamamlayan bilezikleri ve renkli saç örtüleriyle de dikkat çekiyor. Bu onlar için dini bir gelenek ama oldukça meşakkatli bir iş gibi görünüyor bizim gözümüze...

Spiral şeklindeki ilk halkalar çok küçük yaşlarda takılıyor. Küçüklerin boyunlarındaki rahatsızlık, büyüklere benzeme isteğinin verdiği hevesle çabuk atlatılıyor. Yaşlı Padaunglar ömürleri boyunca çıkartmadıkları halkalarıyla adeta bütünleşiyor. Çoğunun boynunda üst üste geçmiş üç spiral bulunuyor. Bunlar ancak sağlık sorunları nedeniyle, doktor gözetimindeki çok uzun işlemler sonunda çıkarılabiliyor. Boyun adaleleri yavaşça eski yerlerini buluyor ve boyun uzun görünümünü kaybediyor.

Kadınlarının boyunlarında taşıdıkları bu halkalar, onların bedenlerinde bir deformasyon yaratmıyor mu? Elbette. Sanıldığı gibi köprücük kemiklerine değil kaburgalar üzerine oturan halkalar, normalde yatağa yakın gelişen kaburgaları aşağı doğru itiyor ve 45 derecelik bir açıyla gelişmelerine yol açıyor.

Ömürboyu böyle yaşıyorlar

Kuzey Tayland'ın dağlık Mae Hong Son bölgesi ve buraların sahipleri dağ kabileleri... Eskiden dolunayda doğan kızların kutsallık simgesi, şimdi kabilenin tüm kadınlarının ‘‘süsü’’ pirinç halkalar... Spiral şeklindeki ilk halkalar çok küçük yaşlarda takılıyor. Kadınlar bunu ömür boyu çıkarmıyorlar. O yüzden onlara ‘‘Zürafa kadınlar’’ da deniyor... Atlas Dergisi’nin Ekim ayı sayısındaki diğer konuları da şunlar: Oltu taşı madeni, Sıvas'ta Doğanşar adlı bir cennet, su ormanlarının kuşattığı Kaçkar dağları...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!