Atkuyruğu denklemine Ig Nobel

Güncelleme Tarihi:

Atkuyruğu denklemine Ig Nobel
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 00:00

Harvard Üniversitesi’nin geleneksel Nobel karşıtı ‘Ig Nobellerinde bu yıl büyük ödülü, ‘atkuyruğunun şeklini öngörmek’ için, saç teli sertliği, yerçekimi etkisi, kıvırcıklık gibi unsurlar dikkate alınarak geliştirilen karmaşık denklem aldı.

Haberin Devamı

ABD’de, Harvard Üniversitesi’nin her yıl son derece tuhaf konularda yapılmış bilimsel araştırmalara verdiği, Nobel’in bir parodisi olarak verilen ve tam 22 yıldır “Önce güldürmeyi, sonra düşündürmeyi” amaçlayan “Ig Nobel Ödülleri” bu yıl da sahiplerini buldu. Fizik dalında, “Ig Nobel”i, “atkuyruğunun şeklini öngörmek” için karmaşık bir denklem geliştiren Patrick Warren, Raymond Goldstein, Robin Ball ve Joe Keller aldı.

Gerçek Nobelliler verdi

Harvard Üniversitesi’nde törenle ödüllerini alan, kendilerine “Rapunzel Numarası” adını veren Warren ve arkadaşları, saç tellerinin sertliği, yer çekiminin etkisi, saçın kıvırcıklığı ya da düzlüğü gibi unsurları dikkate alarak geliştirdikleri denklemle, bir atkuyruğunun nasıl şekil alacağını önceden tahmin edebiliyor. Ödüllerini, gerçek Nobel ödülü sahiplerinin elinden alan araştırmacılara teşekkür konuşmalarını yapmaları için 60 saniye süre tanındı. Süreyi aşan araştırmacılar, “sıkıcı” diye bağıran bir kız çocuğu tarafından protesto edildi. Ödül töreninde geleneklere uygun olarak sahneye çok sayıda kağıt uçak da atıldı.

Haberin Devamı

IG NOBEL 2012 ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU / FOTO GALERİ

İşte diğer Ig Nobeller

22 yıl önce “Olasılık Verilmeyen Araştırmalar Yıllığı (Annals of Improbable Research)” bilim dergisi tarafından başlatılan ödüllerin bu yılki kazananlarışöyle:
- Barış Ödülü: “Eski Rus silahlarını yepyeni elmaslara dönüştüren” SKN Şirketi (Rusya)
- Akustik Ödülü: Kendi konuşmalarını anlık gecikmeyle dinleterek insanların konuşmalarını engelleyen “KonuşmaBozucu” cihazın mucitleri Kazutaka Kurihara ve Koji Tsukada (Japonya)
- Nöroloji Ödülü: “Son derece karmaşık cihazlar ve basit istatistikler kullanan beyin araştırmacılarının, her yerde, hatta ölü bir somon balığında bile anlamlı beyin faaliyeti görebileceğine” dair çalışmalarıyla Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller ve George Wolford (ABD)
- Kimya Ödülü: İsveç’in Anderslov kentindeki belirli bazı evlerde neden insanların saçlarının yeşile döndüğünün gizemini çözen Johan Pettersson (İsveç/Ruanda)
- Edebiyat Ödülü: “Raporlar hakkındaki raporlar hakkındaki raporlar hakkında bir rapor hazırlanmasını öneren raporlar hakkındaki raporlar hakkındaki bir rapor” yayımlayan ABD Hükümeti Genel Saymanlık Ofisi
- Sıvı Dinamiği Ödülü: Elinde bir fincan kahve ile yürüyen birinin başına neler geleceğini öğrenmek için sıvıların çalkalanması ile ilgili dinamikleri inceleyen Ruslan Kreçetnikov (ABD/Rusya/Kanada)
- Anatomi Ödülü: “Şempanzelerin birbirlerini arkalarından tanıyabildiğini” keşfeden Frans de Waal (Hollanda/ABD) ve Jennifer Pokorny (ABD)
- Tıp Ödülü: “Kolonoskopi sırasında hastalarda dışkı fışkırması olasılığını en aza indirmekle” ilgili önerileri için Emmanuel Ben-Soussan ve Michel Antonietti (Fransa).”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!