Dünya basınından manşetler - 4 Ocak

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 4 Ocak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2010 11:15

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

--Yunan Dışişleri'nden Ankara'ya Avrupa Birliği uyarısı (Athens News)

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Droutsas, Fener Rum Patrik’i Bartholomeos’un umutsuzluk çığlıkları attığı bir dönemde Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye insan hakları ve azınlık haklarına saygı gösterilmesi ve din özgürlüğünün korunması için çağrı yaptığını belirtti.

 

Droutsas, Patrikhane’nin geleceğinin Ankara’nın Avrupa’nın temel ilke ve değerlerini uygulamasına bağlı olduğunu ifade etti.

 

Yunanistan’da İngilizce yayınlanan Athens News’a konuşan Droutsas, Türkiye’nin AB’ye üye olabilmesi için belli alanlarda ilerleme kaydetmesi gerektiğini savundu.

 

Droutsas, “Örneğin AB üyeliğine aday olan Ankara, AB’nin bir üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımıyor. Türkiye henüz Gümrük Birliği konusundaki ek protokolü uygulayarak liman ve havaalanlarını Kıbrıs gemi ve uçaklarına açmadı. Bunun dışında Avrupa Konseyi, Türkiye’den ne olursa olsun komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesi, her türlü tehdit ve tartışmadan uzak durmasını istedi” dedi.

 

Yunanistan’ın Avrupalı bir Türkiye istediğini ve bunun yolunun da Türkiye’nin AB üyeliğinden geçtiğini tekrarlayan Droutsas, ancak AB içinde bu yöndeki desteğin azaldığını ifade etti. Türkiye’nin AB’ye girmek istediğini kanıtlaması için neler yapması gerektiğini bildiğini belirtti.

 

Droutsas, ayrıca Kıbrıs’ta Nisan 2010’dan önce bir çözüme ulaşılabilmesi için baskı yapılmasındansa adadaki tarafların gerçek bir “Kıbrıslı çözüm”e ulaşabilmeleri için zamana ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

 

“Eğer baskı sürerse bu sadece çözümsüzlük isteyenlerin işine yarar” diyen Droutsas Yunanistan’ın görüşmelere desteğinin tam olduğunun altını çizdi.

 

Yunanistan’ın Türkiye’nin son dönemlerde Ortadoğu’da izlediği sıfır sorun politikasıyla artan etkinliğini dengelemek için dış bir güç olup olamayacağı sorusuna iki ülke ilişkilerinin düşmanlık üzerine kurulu olduğu fikrinin akıldan çıkarılması gerektiğini belirten Droutsas, enerji, turizm, bankacılık, ticaret ve tarım alanlarında Atina-Ankara işbirliğinin sürdüğünü hatırlattı.

 

Droutsas, “Dolayısıyla Türkiye’nin Ortadoğu’daki etkinliğini artırması bizim için bir tehdit değil. Tersine, bunu potansiyel olarak barışı ve bölgedeki istikrarı güçlendiren bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ancak bunun pozitif sonuçlarını henüz görmedik. Bu politikanın sözlerin ötesine geçmesi lazım. Bunu bekliyoruz” dedi.

 

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Türkiye’nin bölgedeki ülkelerle tansiyonu düşürme çabalarında işbirliğine her zaman hazır olduklarını hatırlattı.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

ASHARQ ALAWSAT

--Suudi-Türk ilişkileri gün geçtikçe güçlenen bir ortaklıktır

Ahmet Davutoğlu gazeteye yazdığı yorumda Suudi Arabistan’ın bölgede çok önemli olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin dostluk ve kardeşlik üzerine kurulu olduğunu belirtti.

 

STEEL GURU

--Mısırlı üreticiler Türkiye’nin çelik ithalatına önlem getirilmesini istedi

Mısır Sanayiciler Federasyonu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sundukları raporda yerel üreticilerin piyasa payının yüzde 38’ini yitirdiklerini bunun da Türkiye’den ithal edilen 2.5 milyon ton çelikten kaynaklandığını belirtti.

 

FAMAGUSTA GAZETTE

--Hristofyas Kıbrıs yerleşimi konusunda uyardı

Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas iki bölgeli iki toplumlu federasyon tartışmalarının adadaki bölünmeyi kolaylaştırdığını, adada bu model dışında herhangi bir çözümün kabulünün mümkün olmadığını belirtti.

 

NEWS.AM

--Ermenistan’ın dış politikası yeni bir aşamaya geldi

Türkiye çalışmaları uzmanı Ruben Safratsyan, Ermenistan’ın jeopolitik rolünün 2009 yılında atılan adımlarla arttığını belirtti.

 

DÜNYA BASINI 

THE NEW YORK TIMES

--ABD 14 ülkeden gelen yolcular üzerindeki denetimini artırıyor

Pakistan, Suudi Arabistan ve Nijerya gibi ülkelerden gelen yolcular sıkılaştırılmış kontrollerle karşı karşıya kalacak. Ancak başka ülke vatandaşları ve ABD’liler için böyle bir durum söz konusu değil.

 

--Yetkililer artan tehditler yüzünden Yemen’deki büyükelçiliklerin kapatıldığını belirtti

ABD’nin Yemen büyükelçiliği “El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki sürekli tehditleri” yüzünden büyükelçiliği kapattıklarını belirtti.

 

--Amerikalıların ziyaretinden sonra Uganda, eşcinseller için ölüm cezasını değerlendiriyor

İnsan hakları savunucuları, üç ABD’linin katılımıyla düzenlenen konferansın homoseksüellerin idamını getiren bir yasa teklifinin geliştirilmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Terör eğilimli ülkeler için güvenlik artırılıyor

Bugünden itibaren uygulamaya konacak kurallarla bir düzineden fazla ülkeden gelen yolcuların el bagajları incelenecek.

 

--Ürdün’ün, CIA’in kilit müttefiklerinden biri olduğu ortaya çıktı

Afganistan’daki saldırıda hayatını kaybeden Ürdünlü istihbarat ajanının ABD’li ajanlarla birlikte terörle mücadele çalışmalarında bulunduğu belirtildi.

 

--Yasa kimyasal risklerin saklanması anlamına geliyor

Çevre Koruma Ajansı’nın yaptığı açıklamada ABD’de satılan ürünlerde kullanılan 84 bin kimyasal maddeden neredeyse yüzde 20’sinin gizli olduğunu ve yasaya göre şirketlerin kar hanelerinin zarar görmesi ihtimalinde bunu gizlemeye haklarının olduğunu belirtti.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--El Kaide tehdidi artıyor

ABD ve İngiltere, Yemen’in başkenti Sana’daki elçiliklerini kapatırken, Yemen, El Kaide’nin bir kolu tarafından kontrol edilen bir bölgeye bugüne kadar eşi görülmemiş sayıda asker gönderdi.

 

--Brown İngiltere ekonomisi konusunda ümitli

İngiltere Başbakanı Gordown Brown, ülkenin önümüzdeki birkaç yılda milyonlarca yeni iş imkânı sağlayabilecek dijital teknoloji ve eczacılık gibi sektörlerde dünya lideri olabileceğini söyledi.

 

--Çin ABD’nin İran yaptırımlarını görmezden geliyor

İran ile Çin arasındaki nakliyat kayıtlarının incelenmesinin ardından, İran’a füze teknolojisi sattıkları iddiasıyla ABD’de ticaret yapmaları yasaklanan Çinli firmalar, Amerikan şirketleriyle ticaret yapmaya devam ediyor.  

 

FINANCIAL TIMES

--Avrupa iş sektörü mücadeleye hazırlanıyor

Financial Times’a konuşan üst düzey yöneticiler, Avrupalı şirketlerin düşen talep ve dünya ekonomisine yönelik kaygılar arasında satışlarını arttırmaya çalıştıklarını ancak 2010’da solgun bir ekonomik büyüme beklediklerini söyledi.

 

--Çin ve Hindistan Asya’daki ekonomik toparlanmaya öncülük ediyor

 Asya’nın geçen yılki gerilemeden bu yana gerçekleştirdiği toparlanma Pazartesi günü sanayi bölgede sanayi üretimine yönelik açıklanan olumlu raporlarla onaylandı. Raporlar, ekonomik büyümenin Çin ve Hindistan öncülüğünde güçlendiği izlenimini verdi.

 

--Rusya Belarus’a petrol aktarımını kesti

Belarus’taki petrol şirketleri, fiyat üzerinde yaşanan bir anlaşmazlık sonrasında Rusya’nın ülkeye deniz üzerinden petrol aktarımı yapmayı kestiğini açıkladı.  

 

THE GUARDIAN

--İngiltere ve ABD Yemen’deki büyükelçiliklerini kapattı

Büyükelçiliklerin “süregelen tehditler” yüzünden kapatıldığı ifade edilirken Yemen’deki ABD vatandaşlarının dikkatli olması istendi.

 

--Başbakan büyük kesintilerin kaçınılmaz olmadığında ısrarcı

İngiltere’nin Çocuktan sorumlu Devlet Bakanı Edvard Balls, muhafazakarların vurdumduymazlığını eleştirerek Başbakan Gordon Brown’a destek verdi.

 

--İngiltere’de hava alanlarına yeni kontrol sistemleri geliyor

Başbakan Gordon Brown yeni güvenlik rejiminin ana hatlarını ortaya koydu ancak tarayıcıların sıvıları yakalayıp yakalayamayacağı tartışmaları sürüyor.

 

HAARETZ

--ABD ve Mısır, Mahmud Abbas’a görüşmeleri yenilemesi baskı yapıyor

Obama hükümeti, Mısır’ın Batı Şeria’da konut inşasının tümden durdurulmasını öneren Ortadoğu barış planını destekliyor.

 

--İsrail ABD-Arap silah anlaşmalarından endişe duyuyor

Washington Mısır’a gemi savar füzeleri, füze botları ve tanksavar füzeleri sağlayacak.

 

--CIA “ABD’ye karşı olan savaşta” silah almaya çalışan İranlıyı yakaladı

Emir Hüseyin Aldabili adlı iş adamının savaş uçakları ve füze sistemlerine parça almak için Tahran tarafından Gürcistan’a gönderildiği iddia ediliyor.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Yemen'de saldırı korkusu

Yemen'in başkenti Sana'da batılı ülkelerin büyükelçiliklerine saldırı olacağı tehdidi etkisini gösterdi. ABD ve İngiltere, Yemen'deki büyükelçiliklerini kapatma kararı aldı. Terör uzmanları ABD'nin Yemen'deki El Kaide hedeflerini yakında vuracağını hesaplıyor.

 

DIE WELT

--Vücut tarayıcıları terörü önleyemez

Almanya'da kullanılıp kullanılmaması aylardır tartışılan vücut tarayıcıların havalimanlarında terörden korumak için kesin çözüm olamayacağı belirtiliyor. Uzmanlar İsrail'in önerdiği planın terörle mücadelede daha başarılı olacağına inanıyor. İsrail, intihar bombacılarını tespit etmek için yolcuların hangi ülke vatandaşı olduğu ve nereye yolculuk yaptığına göz atmak gerektiğini savunuyor.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Çin’in üretimi 2004’ten bu yana büyüyor

Çin’in üretimi, Aralık ayında peş peşe beşinci yılında da büyüme kaydetti. Bu gelişme, dünyanın üçüncü büyük ekonomisindeki büyümenin yüzde 10’un üzerinde olacağına yönelik tahminleri destekledi.

 

--Bernanke: Konut krizinde düzenlemelerde geç kalındı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, geçtiğimiz 10 yılda yaşanan konut krizinin Fed’in düşük faiz politikasından kaynaklanmadığını söyledi ve krizin önüne geçmek için daha iyi düzenlemeler gerçekleştirilebileceğini belirtti.

 

--Novartis’ten Alcon teklifi  

İsviçreli ilaç firması Novartis AG, dünyanın en büyük göz bakımı şirketi Alcon Inc.’i, Nestle SA ve hissedarlarından toplam 39,3 milyar dolar karşılığında satın almayı teklif etti. Firmanın tepe yöneticisi Daniel Vasella’nın şirket portföyüne göz bakım ürünleri de katmak istediği için böyle bir karar aldığı belirtildi.

 

CNBC

--ABD’nin yeni onyıl için büyüme hedefi zayıf

Ülkenin önde gelen ekonomistleri, sıkıntılı işgücü piyasası, çatırdayan bir gayrimenkul sektörü ve topallayan bankaların ABD ekonomisinin önümüzdeki onyılda çok fazla büyüyememesine neden olacağını belirtti.  

 

--Çin’de üretim son beş yıldır büyüyor

Çin’de üretim temelli olarak yapılan bir araştırma, artan siparişlerle birlikte Aralık ayında üretimi artırdığını ve ülkenin mallarına yönelik yaşanan talep artışının fiyatları yükseltip, enflasyon korkusu yarattığını ortaya çıkardı.  

 

--Dubai’nin gökdeleni borç krizinin habercisi miydi?

Dubai, Kanada’nın CN Kulesi ve Tayvan’ın Taipei 101 kulesini geride bırakan, dünyanın en yüksek binası Burj Dubai'nin açılışını yapmaya hazırlanırken, birçok yatırımcı ülkeye şüpheyle bakmaya devam edecek.

 

CNNMONEY

--Bernanke Fed’in hamlelerinin arkasında

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Pazar günü yaptığı değerlendirmede, geçen onyılın ilk yarısında Fed’in uyguladığı düşük faiz politikasının o zaman için uygun bir karar olduğunu belirtti. Bernanke aynı zamanda geçen onyılda yaşanan konut krizinin temel tetikleyicisinin düşük faizler olmadığını söyledi.   

 

--ABD’de sağlık reformuyla birlikte yeni vergiler geliyor

Temsilciler ve Senato’daki Demokratlar, sağlık reformu konusunda fikir ayrılığı yaşamazken, reformla birlikte gelecek vergiler konusunda çatışabilir.

 

--Fox ve Time Warner Cable anlaştı

ABD’nin ağ televizyon kanalı Fox Networks ve kablolu televizyon kanalı Time Warner Cable, Fox’un Time Warner’ın 15 milyon abonesine yayın yapmasına ve ayrı bir şirket olarak operasyonlarını yürütmesine izin veren bir anlaşma imzaladı.

 

FORBES

--Asya borsaları, 2010’a düşük kazançlarla başladı

Asya’da borsalar, 2010 yılına düşük kazançlarla başladı. Yatırımcıların bölge ekonomisine yönelik beklentilerinin yüksek olmamasının bu duruma etki ettiği belirtildi.

 

--Petrol, Asya ve ABD’de 80 dolar seviyesine yükseldi

Petrolün varil fiyatı Pazartesi günü Asya ve ABD’de 80 dolar seviyesine yükseldi. Özellikle ABD’deki ekonomiye yönelik olumlu beklentilerin fiyatları daha da yükseltebileceği belirtildi.

 

--Japon lider, ABD ile daha eşit ilişkiler istiyor

Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama, Pazartesi günü yaptığı değerlendirmede, 2010’da Washington ile daha eşit ilişkiler kurmak istediklerini belirtti.

 

MARKETWATCH

--Ekonomiye yönelik iyimser beklentiler, doları euro karşında yükseltti

Dolar, ABD’den gelen istihdam rakamlarının ülkenin ekonomisinin iyileşme yolunda sağlam adımlar attığını göstermesiyle, Pazartesi günü euro karşısında değer kazandı.

 

--İstihdam iyileşmeye devam edecek

Geçtiğimiz hafta, ABD’de ilk kez işsizlik sigortası başvurusu yapanların sayısı 432 binden, 22 bine düştü. Bu gelişme, 8 Ocak’ta açıklanacak istihdam rakamlarına yönelik beklentileri yükseltti.

 

--Japon bankaların hisseleri 2010’da normal değerlerine dönebilir

Japonya’daki analistler, geçen onyılda ekonomide yaşanan sıkıntıların, 2010’da Japon bankaların hisselerinin düşük perfromansını yükseltebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!