Atina'nın borçlanma maliyeti rekor seviyede

Güncelleme Tarihi:

Atinanın borçlanma maliyeti rekor seviyede
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 16:33

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) koordinasyonundaki yardım paketine resmi olarak başvuran Yunanistan’ın uluslararası piyasalarda borçlanma maliyeti yüzde 9’la rekor kırdı.

Haberin Devamı

Analistler, borçlanma maliyetinin artması, piyasada kurtarma paketinin devreye nasıl gireceği ya da paketin yeterli olup olmayacağına yönelik belirsizliği yansıttığını belirtti.  

 

10 yıllık Yunan tahvilinin borçlanma faizi, Cuma günü yüzde 8.6’dan, 9.1’e yükseldi.      

 

Bu faiz, Yunanistan’ın euro bölgesine girdiği 2001’den bu yana görülen en yüksek oran. Atina hükümetinin borçlanma maliyetinde rekor daha önce yüzde 8.9 ile kırılmıştı.

 

Bununla birlikte, Yunanistan’ın 10 yıllık tahviller için ödediği faiz oranıyla, Almanya’nın 10 yıllık tahvilleri için borçlanma maliyeti arasındaki fark (spread), Cuma günü yüzde 5.61’den yüzde 6.07’ye çıktı.

    

Haberin Devamı

Bu şekilde iki tahvil arasındaki getiri farkı, 1997’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.

 

Pazartesi günü Yunanistan’ın iki yıllık tahviller için borçlanma maliyeti ise yüzde 12’nin üzerine çıktı. Bütün bu yükselişler, analistlerin Yunanistan’ın kısa vadede borcunu ödemekte zorlanacağına yönelik derin endişelerini yansıtmış oldu.

  

ALMANYA ENGEL OLACAK

Borsa işlemcileri, Berlin hükümetinin yardım paketi karşılığında sert şartlar talep ettiğini ve anlaşmanın tamamlanması için bu şartlara onay vermemek konusunda ısrarcı davrandığı, bu yüzden de Yunanistan’ın borç krizi konusunda belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

 

İşlemciler aynı zamanda Almanya’nın bu tavrının, Yunanistan için işleri zorlaştırmaktan başka bir faydası olmadığına da dikkat çekti.

 

Diğer yandan, ülke borcu krizinin euro bölgesinin diğer üyeleri İrlanda, Portekiz ve İspanya’ya da sıçrayabileceğine yönelik endişeler, bu ülkelerin devlet tahvilleri üzerine de baskıya neden oluyor.

 

Haberin Devamı

Portekiz’in 10 yıllık devlet tahvilinin borçlanma maliyeti Pazartesi günü yüzde 4.8’den yüzde 4.9’a yükseldi. İspanya tahvilleri için borçlanma maliyeti yüzde ise 4 seviyesine çıkarken, İrlanda’nın 10 yıllık devlet tahvili için yüzde 4.8 faiz ödediği belirtildi.

 

Fransız BNP Paribas’ın Paris’teki analistleri, “Yunanistan’ın AB/IMF yardım paketiyle yakın vadede borç krizinden çıkabileceğine yönelik endişeler devam edecek” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!