Yunanistan’dan 8.5 milyar euro borç ödedi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan’dan 8.5 milyar euro borç ödedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2010 16:26

Atina hükümeti, Avrupa Birliği ve IMF koordinasyonundaki acil yardım kredisini kullanarak, Çarşamba günü ödemesi gereken 8.5 milyar euroluk tahvil ödemesinin tamamını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Yetkililer, Yunan hükümetinin ödemenin ardından, ekonomiyi yeniden canlandırmak için sancılı bir değişim sürecine girmesi gerektiğini belirtti.

 

AB ve IMF’in Atina’ya 110 milyar euro değerinde acil yardım fonu sağlama kararı almasına en büyük etken, ülkenin 19 Mayıs’ta sona eren devlet tahvili ödemesini tek başına karşılayamayacak olması olmuştu. 

 

Yunanistan Merkez Bankası’ndan bir yetkili, “Bugün vadesi dolan 8.5 milyar dolarlık tahvil ödememizi gerçekleştirmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

 

Bu ödeme Atina hükümetine biraz nefes aldırmış olsa da Yunanistan’ın yeniden piyasalardan borçlanmak için yatırımcıları bütçe açığını kapatacağına ikna etmesi gerekiyor.

 

Haberin Devamı

 Atina’da düzenlenen bir enerji konferansında konuşan Başbakan Yorgo Papandreu, “Ülke borcumuzla başa çıkmak ve güvenirliğimizi yeniden kazanmak için acil yardım kredisini almak zorundaydık. Aldığımız yardımlar sayesinde, daha derin değişiklikler yapmak adına daha geniş bir hareket alanımız olacak” dedi.

 

YARDIMIN İLK BÖLÜMÜNÜ ALDI

 

AB-IMF koordinasyonundaki acil yardım kredisinin ilk bölümü olan 20 milyar dolar Salı günü Atina hükümetine verilse de Yunanistan’ın şu anda gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 14’üne denk gelen bütçe açığını, 2014’e kadar yüzde 3 indirmek için yapması gereken çok şey var.

 

Yunanistan’ın bu yıl yüzde 4 oranında daralması beklenen GSYİH oranı ise bu hedefe ulaşmayı zorlaştırıyor.

 

Papandreu, AB-IMF yardımı için kamu sektörü çalışanlarının ücretlerini azaltıp, vergi oranlarını yükseltti. Ancak kemer sıkma önlemleri sonrasında, Yunan halkından büyük bir tepki gördü. İşçi sendikaları, Perşembe günü için genel bir eylem daha planladıklarını açıkladı.

 

Haberin Devamı

Mayıs ayının başlarında gerçekleşen eylemlerde üç bankacının hayatını kaybetmesinin ardından, çok büyük bir olayın yaşanmasını beklemeyen yatırımcılar Perşembe günkü eylemlere kilitlenmiş durumda.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!