Ateş hattında yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Ateş hattında yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2001 13:05

Afganistan'da yaşanan insanlık dramı artık herkesin malumu. Varlıklarıyla yoklukları neredeyse bir tutulan, dünyayı metrelerce uzunlukta burkaların küçücük kafeslerinden görmeye zorlanan kadınlar... Kocalarına, oğullarını, babalarını, kardeşlerini nedenini bile bilmedikleri bir savaşa kurban veren kadınlar. Kollarını, bacaklarını daha da önemlisi yaşama sevinçlerini patlayan bir mayınla kaybeden çocuklar, gençler, yaşlılar...

Haberin Devamı

Mohsen Makhmalbaf, Kandahar (Safar E Ghandehar) adlı filminde yıllar önce Afganistan'dan kaçan ama kızkardeşini de bu cehennemden kurtarmak için ülkeye geri dönen bir kadın gazetecinin gözünden Taliban dönemi Afganistan'da yaşananları anlatıyor.

Bugüne kadar gösterildiği bir çok uluslararası festivalde ödüller kazanan ve eleştirmenlerin beğenisini toplayan Kandahar, bu yılın en iyi yabancı film Oscar'ının da güçlü adaylarından.

FİLMİN KONUSU

Nafas yaşamını Kanada'da mülteci olarak sürdüren Afgan kökenli bir kadın gazetecidir. Afganistan'da bıraktığı küçük kızkardeşinden çaresizlik dolu bir mektup alır bir gün. Baskılara daha fazla dayanacak hali kalmadığını söyleyen kızkardeşi 20. yüzyılın son güneş tutulmasından önce intihar etmee karar verdiğini yazar mektubunda.

Ülkesini Taliban iktidarı sırasında terkeden Nafas kızkardeşine yardım etmek ve onu Kandahar kentinden alıp İran sınırını aşmasını sağlamak için Afganistan'a gitmeye karar verir. Oraya daha önce de üç kez, farklı yollardan girmeye çalışmış ama başaramamıştır. Buna rağmen son bir kez daha denemek ister. Güneş tutulmasına üç gün kalmıştır ve kızkardeşinin günrleri de sayılıdır artık.

Haberin Devamı

Nafas'ın Afgan çöllerindeki yolculuğu çok güç koşullarda başlar. Önce bir aileyle anlaşır ve Afgan kadınlarının geleneksel giysisi olan burkaya bürünerek ailenin erkeğinin dördüncü karısı kimliğine girer. Bunun için aileye 200 dolar ödemiştir. Ancak yolculuk sırasında soyguncuların saldırısına uğrarlar. Bunun üzerine Nafas'ın anlaştığı aile geri dönmeye karar verir. Bundan sonrasınrda Nafas'ın Kahdahar yolculuğu başka insanlarla işbirliği yaparak devam edecektir.

KISA... KISA... KISA... KISA...

*Bu yıl yabancı film Oscar'ıın en güçlü adaylarından biri olan Kandahar'a Yolculuk UNESCO'nun Federico Fellini Ödülü'nü kazanmıştı. Yönetmen Makhmalbaf ödülü kazandığı zaman : "Bu ödülün açlıkla mücadele eden Afganlılara dağıtabileceğim yiyecek maddeleri ya da göçmenlere dağıtabileceğim ayakkabılar olmasını tercih ederdim" demişti.

* Kandahar,  Taliban rejimi altında can çekişen Afganistan'ı görsel açıdan çok zengin ama duygusal açıdan bir o kadar korkutucu bir panoramasını çiziyor.

Haberin Devamı

* Filmin en önemli özelliklerinden biri de 'son günlerde haber bültenlerinde sık sık gördüklerimizin dışında, Afgan halkının yaşadığı acıları ve baskıları izleyicile aktaran ilk film olması.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Mohsen Makhmalbaf
Senaryo: Mohsen Makhmalbaf
Oynayanlar:  Niloufar Pazira, Hassan Tantai, Sadou Teymouri
 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!