Ateş bacayı sardı

Güncelleme Tarihi:

Ateş bacayı sardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Geçen yıl baca tutuşması nedeniyle çıkan 1360 yangında 6 trilyonluk maddi hasar meydana geldi.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, İstanbul'da geçtiğimiz yıl 1360 baca yangını olduğunu ve bu yangınlarda 6 trilyon liralık maddi hasar meydana geldiğini, herkesin bacalarını belirli periyotlarla kontrol ettirmeleri gerektiğini belirtti.

Baca yangınlarının olmaması için, her yıl olduğu gibi bu yıl da binalardaki baca temizliğinin yapılmasının zorunlu olduğunu belirten belediye yetkilileri, doğalgazlı binaların yılda bir kez, fuel-oilli ve kömürlü ısınma araçları kullanan binaların yılda iki kez bacalarının temizlenmesin şart olduğunu söylediler.

Bacalar temizlenmediği veya yetkisiz kişilerce temizlendiği zaman çıkacak yangınlardan ve kirli dumanlardan apartman yöneticisinin sorumlu tutulacağı belirtilen açıklamada, doğalgazlı binalarda bacaya düşen ve bacada oluşan cisimlerin alınabilmesi için baca ile kaza bağlantısına kapak yaptırılması tavsiye edildi.

Yönetci sorumlu

Sağlıklı ve güvenli bir ısınma için temiz bacalar gerektiğini belirten yetkililer ‘‘Yakıt atıkları temiz olmayan bacalardan çıkmakta güçlük çekiyor. Bu arada yanma sonucu ortaya çıkan karbonmonoksit gazı bacadan çıkamayınca içeriye dönerek zehirlenmelere yol açıyor’’ diyorlar.

Deprem kontorolü

Bu arada geçtiğimiz yıl yaşanan deprem sonrasında bacalarını kontrol ettirmemiş olanların da kısa süre içinde temizletmeleri gerekiyor. Binalarında hiç hasar olmasa bile bacaların gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlatan yetkililer ‘‘Bacalarda yıkıntı, çöküntü ve çatlaklar oluşabiliyor. Bu hasarlar sonucu baca içlerine katran, kurum gibi maddeler doluyor. Bu maddeler bacanın tıkanmasına yol açtığı gibi hem yangına hem de zehirlenmelere neden oluyor’’ diyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!