Atatürk'ün ilk aÅŸkı Eleni

Güncelleme Tarihi:

Atatürkün ilk aşkı Eleni
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 06, 2005 17:47

Makedonya’nın Ankara Büyükelçisi Muhedin Rustemi, Atatürk’ün Makedon güzel Eleni ile yaşadığı aşkı anlatan filmi Türkiye’de de göstermek istidiklerini söyledi. Rustemi, oldukça uzun bir süredir hazırlıkları süren ve sonunda Türkçe alt yazılar dışında tamamlanan "Büyük Atatürk’ün Aşkı" isimli filmi Türkiye’de de göstermek istediklerini ve bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer yetkililerle temasa geçeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

50 dakika süren "Büyük Atatürk’ün Aşkı" filminin belgesel ve sinema filmi öğeleri barındırdığını söyleyen Rustemi, Atatürk’ün ilk aşkını anlatan ve "enterasan" olarak nitelendirdiği filmin gerçek bir öyküyü anlattığını hatırlattı.

Büyükelçi Rüstemi, "böylesine önemli bir liderin hayatının bir parçasını Makedonya’da geçirdiği için" mutlu olduklarını belirtti.

"FİLM UYGUNSA TÜRKİYE’YE GETİRİRİZ"

Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Tahsin Yılmaz filmle ilgili olarak "Milli politikalarımıza aykırı herhangi bir durum yoksa ki biliyorsunuz hassasiyetlarimiz var. O zaman filmi festivaller yoluyla ülkemize getiririz" diye konuştu.

Öte yandan özel bir film dağıtım şirketi de filmin Türkiye’de gösterime girmesiyle ilgilendiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

ATATÜRK’Ü  MAKEDON AKTÖR CANLANDIRDI 

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Manastır Asteri İdadisi’nde okurken tanıştığı ilk aşkı Eleni Krinntte ile yaşadığı ilişkiyi anlatan "Büyük Atatürk’ün Aşkı" isimli filmde Atatürk’ü Makedonya’nın en ünlü aktörlerinden Nikola Ristanovski canlandırdı.

Çok sayıda filmde oynayan Ristanovski, özellikle Kabare Balkan’daki oyunuyla göz doldurmuştu. Nikola Ristanovski, Kabare Balkan’ın yanısıra Hoşçakal 20’nci Yüzyıl isimli filmde de dikkat çekmişti.

"ELENİ ASKERİ İDADİSİNİN KAPISINDAN AYRILMAZMIŞ"

Bir  Makedon araştırmacı, Eleni Krintte’nin Atatürk’ün ilk aşkı olduğunu söyledi. Mustafa Kemal’in şu an müze haline getirilen Manastır Askeri İdadisi’nde okurken Makedon güzel Eleni ile tanıştığını söyleyen araştırmacı şöyle konuştu: "Eleni’nin evi okulun oldukça yakınındaymış. Anlatılanlara bakılırsa Eleni Mustafa Kemal’i görebilmek için askeri okulun kapısında onu beklermiş. Aralarındaki aşk çok büyükmüş".

Mustafa Kemal Atatürk’ün Manastır’lı güzel Eleni Krintte ile yaşadığı aşkını anlatan "Muhteşem Atatürk’ün Aşkı" isimli filmin galasının 19 Ekim’de yapılması planlanıyor. Filmin yapımcıları herşeyin hazır olduğunu, sadece Türkçe alt yazıların kaldığını ve filmi Türkiye’de de göstermek istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Filmin senaristi Aneta Sijakova, Makedonya’da yaygın olarak bilinen "Türk Generali Atatürk ile Manastırlı Makedon güzel Eleni Kritte’nin yasak aÅŸkından" çok etkilendiÄŸini söyledi. Sijakova, senaryoyu yazarkın Türkiye’nin Manastır Fahri BaÅŸkonsolosu Mithat Cemal’in de yardımını aldığını söyledi.Â

Aneta Sijakova, Mithat Cemal’in Atatürk’ün Manastır’daki aşkı konusunda kendisine bir hayli bilgi verdiğini söyledi.

Muhteşem Atatürk’ün Aşkı filminde Atatürk’ün Makedonya’nın önde gelen aktörinden Nikola Ristanovski canlandırdı. Dikkat çekici olan, Ristanovski’nin daha önce yine Atatürk’ün Eleni ile olan aşkını anlatan "Balkan Ölmedi" isimli tiyatro oyununda Osmanlı Padişahını canlandırmış olması.

Haberin Devamı

Filmde Atatürk’ün Makedon sevgilisi Eleni Krinnte’yi ise Gabriela Petrushevska canlandırdı. Petrushevska, yine "Balkan Ölmedi" tiyatro oyununda Eleni’yi canlandırmış ve Makedonya’da bu rolüyle oldukça olumlu tepkiler almıştı.

Makedonya’nın önemli aktörlerinden Mitko Apostolovski’nin çektiği filmin yapımcısının ise Dimiter Mihajlovski olduğu belirtildi. Filmin Manastır’da bir yerel kanal olan Tera’nın da yapımı olduğu ifade edildi. Filme maddi desteği de Makedonya Yayın Konseyi verdi.

Filmin yapımcıları, bir zamanlar Atatürk’ün de okuduğu "Manastır Askeri İdadisi" olan ve günümüzde müze olarak kullanılan Manastır Müzesi’nin de kendilerine ciddi teknik destek verdiğini belirttiler. Yapımcılar Atatürk ile ilgili görüntülerin ciddi bir bölümüne da TRT arşivlerinden aldıklarını ifade ettiler.

Haberin Devamı

Çekimlerine 2004 yılı Haziran ayında başlanan filmin geçtiğimiz yıl 10 Kasım’da gösterimle girmesi planlanmıştı ancak çıkan bazı sorunlar nedeniyle film ilk kez gelecek ay seyirci karşısına çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!