Atatürk'ü özlemle andık

Güncelleme Tarihi:

Atatürkü özlemle andık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2011 09:07

Büyük Önder Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 73. yılında özlemle andık. Türkiye'nin yanı sıra Letonya'daki Riga Üniversitesi'nde de yüzlerce öğrenci saat tam dokuzu beş geçe ayağa kalkarak Atatürk için saygı duruşunda bulundu.

Haberin Devamı

Binlerce kilometre uzakta, Letonya’nın başkenti Riga’daki Riga Üniversitesi’nde bütün bir amfi dokuzu beş geçe ayağa kalktı.

Yüzlerce Letonyalı öğrenci Mustafa Kemal Atatürk için saygı duruşunda bulundular. İşte o an:  

Fotoğrafı büyütmek için üzerine tıklayınız

 

 

 

 

 


Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın konferans verdiği salonda öğrencilerin Atatürk için saygı duruşunda bulunması duygusal anlar yarattı.

Haberin Devamı

Üniversitede bulunan bir diplomat ise aynen şöyle dedi: “Bu, belki de ilk kez oluyor. Türkiye’den binlerce kilometre uzakta gençler Mustafa Kemal için saygı duruşunda bulunuyorlar. Diplomasinin bir güzel tarafı da işte budur. Değerlerini sınırların ötesine taşımak.”

İŞTE BAĞIŞ’IN KONUŞMASI

İşte Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Riga Üniversitesi'nde yaptığı10 Kasım ve Atatürk’e dair konuşması:

"Kemalizm Atatürk'ün ortaya attığı ve ürettiği bir ideoloji değildir. Kemalizm içerisinde bizzat Atatürk'e ait hiçbir şey bulunmayan yapay bir ideolojidir ve sistemi elinde tutmak isteyenler tarafından Türk demokrasisinin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi bir görüntü vermiştir.

Atatürkçü düşünce adı altında devlet içinde devletler oluşturmaya çalışanlar her şeyden önce Atatürk'ün mirasına ihanet içindeler.

Türkiye'de Ergenekon davası olarak bilinen yargılama sureci aynı zamanda Atatürkçü düşüncenin de gerçek sahibine yani millete teslim edilme surecidir.

Atatürkçü düşünce inancından dolayı başörtüsü takan genç kızları ikna odalarına kapatıp onları başörtülerini çıkarmaya ikna etmek değildir.

Atatürkçü düşünce demokratiktir... Atatürkçü düşünce özgürlükçüdür... Atatürkçü düşünce milletin huzur ve refahına odaklıdır...

Ama bugün Atatürkçü düşünce etiketi altında kendisini sistemin ve devletin sahibi olarak görenler bütün demokrasi karşıtı çaba ve tahriklerin en ön sırasında yer alıyorlar.

Haberin Devamı

Türkiye'de şu anda gerçek Atatürkçü düşünceyi hayata geçiren, Atatürk'ün mirasına Cumhuriyet tarihinde en çok saygı duyan ve onun hedeflerini bir bir gerçekleştiren bir Hükümet görev yapıyor.

Atatürk korunmaya ihtiyacı olan bir lider değildir. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan vizyoner bir liderdir ve Türk milleti kurucu liderine her zaman sadakat ve şükranla yaklaşmıştır, yaklaşmaya da devam edecektir."

09.05'TE İSTANBUL'DA HAYAT DURDU / WEB TV

ANITKABİR'DE TÖREN  

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 73. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreni ile anıldı.

SAAT 09.05'TE TÜRKİYE'DE HAYAT DURDU / Foto Galeri

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı, mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu.

Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı.

ANITKABİR'DEKİ TÖRENDEN KARELER

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Haberin Devamı

ANITKABİR'DE 10 KASIM TÖRENİ / WEB TV

ULU ÖNDER DOLMABAHÇE'DE BÖYLE ANILDI / WEB TV

Abdullah Gül, üzerinde “Cumhurbaşkanı” yazan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 73 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de “ti” sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

“Büyük Atatürk,

İdealleriniz ve ülkeniz için yaptıklarınızla milletimizin gönlünde müstesna bir yerde yaşıyorsunuz. Bugün demokrasisini geliştiren, hak ve özgürlükleri genişleten, ekonomisini sağlam temeller üzerine oturtan güçlü ve hızla ilerleyen bir ülkenin fertleri olarak huzurunuza çıkmanın kıvancını duyuyoruz. Türkiye'yi, hedefiniz olan muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ebediyete intikalinizin 73. yıl dönümünde sizi sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz, ruhunuz şad olsun.”

Haberin Devamı

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Devlet töreninin hemen ardından Anıtkabir'in avlusunda Atatürk'ün 10. Yıl Nutku kendi sesinden yayınlandı. Askeri ve sivil erkan ile öğrenciler Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaparak, çiçekler bıraktı.

Vatandaşlar, törene katılan askerleri, alkışlayarak sevgi gösterilerinde bulundu. Kalabalık nedeniyle Anıtkabir'e girmek isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Bayraklar, Büyük Önder Atatürk'ün 73 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi. Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05'de 2 dakika süreyle çaldı.

Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu. Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.

09.05'DE HAYAT DURDU

İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde sürücüler saat 09.05'de araçlarını durdurarak saygı duruşunda bulundu. Bazı sürücülerin Türk bayrakları açtıkları görüldü.

 

Saat 09.05’te Atatürk Havalimanı’nda büyük önder için havalimanı çalışanları, polisler ve yolcular saygı duruşunda bulundu. Atatürk Havalimanı’nda hayat iki dakika dururken yabancı yolcularda saygı duruşuna katıldı. Dış Hatlar Terminali Gidiş Katı’nda dev bir Atatürk resmi ve Türk bayrağı asıldı.

 

Kadıköy Bağdat Caddesi'nde sürücüler saat 09.05'de araçlarını durdurarak saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşuna çevredeki vatandaşların yanı sıra mağazada temizlik yapan bir gencinde elinde temizlik bezi ve fırça ile saygı duruşuna geçtiği görüldü.

BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK TÖRENLERLE ANILDI / WEB TV

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!