"Atatürk ve İstiklal yolu" projesi

Güncelleme Tarihi:

Atatürk ve İstiklal yolu projesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2008 17:39

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, “Şu Çılgın Türkler” kitabına atıfta bulunarak “Bu kitap yayınlanmadan önce İnebolu'nun ve Kastamonu'nun ülkenin kurtuluşuna verdiği katkı pek bilinmiyordu” dedi.

Atatürk ve İstiklal Yolu Projesi” kapsamında yaptırılan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi törenle açıldı.
Atatürk ve İstiklal Yolu Projesi kapsamında yapılan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezinin açılışında konuşan Bakan Başesgioğlu, yazar Turgut Özakman'ın “Şu Çılgın Türkler” kitabına atıfta bulunarak “Bu kitap yayınlanmadan önce İnebolu'nun ve Kastamonu'nun ülkenin kurtuluşuna verdiği katkı pek bilinmiyordu. Ne zaman kitap piyasaya çıktı, İneboluların ve Kastamonuluların Kurtuluş Savaşı'na verdiği katkı bir kez daha ortaya çıktı” diye konuştu.

“GÖZÜM SAKARYA'DA KULAĞIM İNEBOLU'DA”

İstiklal Yolu'nun, İç Anadolu'ya en kestirme yol olması sebebiyle stratejik olarak önemli olduğunu vurgulayan Murat Başesgioğlu, şöyle dedi:
“Büyük Önder Atatürk'ün dediği gibi (Gözüm Sakarya'da, kulağım İnebolu'da) veciz söyleyişinin altında buradan gelen cephane desteğinin önemini göstermiştir. Bu kadar tarihi bir misyonu olan güzergahın ve anıtların Türk tarihine Kastamonular tarafından hediye edilmesi çok önemlidir. Yeni nesiller bu mücadelenin kıymetini çok iyi anlayacaklardır. Bu ülkenin Türklere kolay yurt olmadığını bağımsızlığımız için ne kadar zor mücadeleler verildiğini anlayıp, kendi sorumluluklarının ağır olduğunu bilecekler.”

“TARİHİN BIRAKTIĞI YAPILARI AYAĞA KALDIRMANIN SEVİNCİ”

Kastamonu'nun tarihteki birçok uygarlıktan kalma esere sahip olduğunu vurgulayan Bakan Başesgioğlu, şunları kaydetti:
“Tarihin bize miras bıraktığı yapıları ve dokuları ayağa kaldırmanın sevincini birlikte yaşıyoruz. Bizans, Osmanlı, Selçuklu'dan bugüne ulaşmış ne varsa hepsini eski haline getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hanlarımız, medreselerimiz tüm tarihi yapılarımız tarihin karanlıklarında kaybolmadan gün yüzüne çıkartılmıştır. Hem sizlerin hem de dışarıdan gelen misafirlerin hizmetine sunulmuştur. Bir kent bünyesinde ne kadar tarihi eser barındırıyorsa o kadar zengindir.”
Konuşmaların ardından projede emeği geçenlere plaketleri verildi.

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezinin açılışı Bakan Başesgioğlu tarafından yapıldı.

Açılışa, Kastamonu Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bahri Gökçebay, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu katıldı.

Bünyesinde kültür merkezi, Cumhuriyetevi, sanat galerileri, park otel, şapka müzesi, silah müzesi gibi bir çok sosyal birimi bulunan Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, TBMM ve Kastamonu Hükümet Konağı'nın mimarı Vedat Tek'in adını taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!