Atatürk Kültür Merkezi’nde hafriyat var

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Kültür Merkezi’nde hafriyat var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

ÖNCEKİ KUŞAK SAMİMİYDİ

Kendilerini sosyal gerçekçi olarak tanımlayan ve ilk sergilerini geçen yılın mayıs ayında açan Hafriyat Grubu'ndaki genç ressamlar, hocalarından bir kuşak önceki ressamları örnek alıyorlar. Avni Lifij, Ali Avni Çelebi gibi. Bunun sebebini de ‘‘Çünkü bize göre bu ressamlar daha samimiydi’’ diye açıklıyorlar.

YAŞANAN ŞEHİRE BAKIŞ Mustafa Pancar, Hafriyat Grubu'nun çalışmalarının resmin ticari piyasasına yönelik olmadığını ve sosyal gerçekçi bir boyut taşıdığını belirtiyor. ‘‘Ama sosyal gerçekçilik ne havaya kalkmış yumruklardır, ne zincir tasvirleri, ne de ikonografik görüntülerdir. Bize göre sosyal gerçekçilik, insanın yaşadığı şehre bakabilmesidir.’’

ATATÜRK Kültür Merkezi'nde 21 Ekim'den beri 'Hafriyat'' var. Eğer yolunuz düşerse mutlaka bir uğrayın. Keyif alacağınız kesin.

Kendilerini sosyal gerçekçi olarak tanımlayan Hafriyat Grubu, ilk sergisini geçen yılın mayıs ayında açmış. Başlangıçta üç kişilermiş. Antonio Cosentino, Mustafa Pancar ve Hakan Gürsoytrak. Geçen yıl ekim ayında açılan sergide ise aralarına Murat Akagündüz de katılmış. Bu üçüncü sergide ise kadro biraz daha kalabalık. ‘‘Biz birbirini iyi tanıyan ve sanat görüşü olarak da çok iyi anlaşan yakın arkadaşlarız’’ diye anlatmaya başlıyor gruptan Mustafa Pancar. ‘‘Farklı mekanlarda resim yapıyorduk. Aslında yaptığımız resimler birbirinden farklı üç tavrı simgeliyordu. Ama aralarında ortak bir nokta da vardı. Hepsi de temelde deneysel resimlerdi. Grubun ortaya çıkışı böyle oldu. Hafriyat adını ise benim bir tablomdan esinlenerek bulduk.’’

Piyasaya hakim olan genel geçer resim anlayışından farklı çalışmalar yapan genç ressamların yapıtlarını 6 Kasım'a kadar İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde izleyebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!