Atatürk için düşünmek

Güncelleme Tarihi:

Atatürk için düşünmek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

İstanbul, ölüm yıldönümünde Atatürk'ü alışılan anma törenlerinden farklı olarak bilimsel ve sanatsal düzeyi yüksek bir dizi etkinlikle andı. O'nun için mimarca düşünen iki mimarı ve onların Atatürk'le özdeşleşen iki eserini inceleyen ve tanıtan bir sergi düzenlendi. Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde gerçekleştirilen sergide Atatürk'ün katafalkı ve Anıtkabir'e ait mimari ve sanatsal belgeler yer aldı.
Haberin Devamı

‘‘Atatürk için düşünmek’’ adlı etkinlik dolayısıyla Katafalk ve Anıtkabir, altı ay süren ve yedi kişilik bir ekip tarafından yürütülen çalışmalar sonunda mimari ve sanatsal açıdan incelendi. Ayrıca kapsamlı bir kaynak taramasıyla Katafalk ve Anıtkabir'i tasarlayan iki mimar, Bruno Taut ve Emin Onat'ın biyografileri ve eserleri derlendi. Yapılarının önemli bir bölümü yerinde incelendi. Ortaya çıkan sonuçlar bir sergi halinde düzenlendi ve ‘‘Atatürk için düşünmek’’ adlı kitapta toplandı.

Tüm dokümanların birleştirildiği ve Türkçe, İngilizce, Almanca olarak üç ayrı dilde yazılan, ‘‘Atatürk için düşünmek’’ adıyla yayımlanan bu kitap, Anıtkabir hakkında monografik bir çalışma. Bin tane bastırılan bu kitapta Prof. Doğan Kuban, Prof. Dr.Afife Batur, Bülent Tanju, Prof. Dr. Bernd Nicolai, Prof. Dr.Manfred Spediel, Mıyukı Aokı, Orhan Arda, Nezih Eldem, Murat Ural, Hüseyin Özkan ve Ayşe Kantarcıoğlu Akyıl'ın Atatürk, Anıtkabir, katafalk ve her iki mimarın üsluplarıyla ilgili düşünce ve incelemeleri bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!