Atatürk Havalimanı'nda lodos kabusu sona eriyor

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Havalimanında lodos kabusu sona eriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 18:39

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı’nda hava trafiğini rahatlatmak yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

Haberin Devamı

Florya-Ataköy ve Yeşilköy Sefaköy istikametindeki pistlerin daha verimli kullanılabilmesi için yeni bir notam yayınladıklarını ve bunu bütün havayolu şirketlerine gönderdiklerini ifade eden Birdal, “Özellikle kalkışlarda lodosun etkisini en aza indirmek için arka rüzgar bileşkesini hesaplayarak çözüme gittik. Bu 8 knotta başlayıp 20 knota kadar çıkabiliyor. Uçakların teknik özelliklerinin elverdiği ölçüde yapılabilen bir uygulama. Bunun için Atatürk Havalimanı’na gelen hava yolu şirketlerinin elindeki uçak tiplerinin özelliklerini belirledik. Bunlardan bir çıktı alarak rüzgar bileşkelerini hesapladık. Lodos İstanbul’da zaten çok hızlı esmiyor. 20-25 knotun (rüzgar hızı) üzerine çıkmıyor. Biz 20 knot kadar olan ters rüzgarlarda 03-05 pistini nasıl daha verimli kullanabileceğimizin analizini yaptık ve günde bin 47 uçağa trafik hizmet verdik. Bundan sonra lodosa dayalı gecikmeler yüzde 60 oranında azalacak. Rüzgarın 20 knottan daha fazla esmesi halinde uygulanacak ikinci adımda da iniş ve kalkışlarda uçakların birbirleriyle kesişmesini önleyecek farklı pas geçme yöntemleriyle çözüme gideceğiz. Bunlar söylemesi kolay yapması zor olan işler. Kağıt üzerinde değil sahada uygulayarak başarılacak işler" dedi. Birdal, pilotla hava trafik kontrol kulesindeki kontrol arasında en az iletişimle de süreci hızlandıracaklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

UÇAK PARK YERİ SAYISI ARTACAK

Atatürk Havalimanı’nda uçak park yeri sıkıntısı olduğunu ve bunun için bir takım çalışmalar yaptıklarının altını çizen DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal “Teneke Mahallesi olarak adlandırılan yeri kaldırmak için çalışıyoruz. Oradaki şirketlere bir yer göstermek gerekir. Şirketlere yeni yer tahsislerini yaptık. Oranın ihalesi için hazırlıkların hepsi bitti. Atatürk Havalimanı’nda Kargo Apronu’nun bulunduğu yerden yeni taksi yolunun 05-23 pistinin paralel taksi yolunun Ataköy tarafından başladığı yerden tüm apronlar yenilenecek. Teneke mahallesi dediğimiz yer kalkacak. Bunun yerine iki taraflı park yerleri olacak. Onun için bu çalışmalar bitti projeye bağlandı. En geç pazartesi günü de ihale ilanına çıkar. Askeri Meydanı da kattığımızda bizim hesabımıza göre 60’ın üzerinde park yeri çıkıyor. Ama askeri tarafı saymazsak burada yapacağımız düzenlemelerle toplam 28-30 civarında park yeri çıkacak"şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

SMART YÜKLENİCİ FİRMA YÜZÜNDEN GECİKTİ

Birdal ,Türk Hava Sahasının tek merkezden yönetilmesini sağlayacak SMART projesindeki gecikmelerin yüklenici firmadan kaynaklandığına dikkat çekerek "Bu geçiş dönemine rağmen canla başla çalışan hava trafik kontrolörlerimize teşekkür ediyorum"diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!