Atatürk 20. Yüzyıl süpermeni

Güncelleme Tarihi:

Atatürk 20. Yüzyıl süpermeni
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Japon Gazetesi Asahi Shimbun, Atatürk'ü 20'nci Yüzyıl'ın en önemli şahsiyeti olarak tanımladı. Atatürk özel eki yayımlayan gazete, ‘‘O, insanların yapamayacağı olağanüstü şeyleri yapan bir süpermendir'' diye yazdı.

Japonya'nın 8 milyon tirajlı, en ciddi gazetesi Asahi Shimbun, özel bir Atatürk eki yayımladı. Atatürk'ü eşine ender rastlanacak bir lider ve 20'nci Yüzyıl'ın en önemli şahsiyeti olarak tanımlayan gazete, ‘‘Atatürk, Türk halkını yönlendirerek, Osmanlı İmparatorluğu'nu yıkıp yerine modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu. O, insanların yapamayacağı olağanüstü şeyleri yapan bir süpermendir'' saptamasına yer verdi. Atatürk'ün birden fazla kadınla evliliği kaldırıp, kadınlara Fransa ve Japonya'dan önce seçme ve seçilme hakkını verdiği belirtilen ekte, ‘‘Atatürk, ülkenin eğitim ve refah seviyesini yükseltmeye çalıştı. Memleketi adım adım dolaşarak yeni alfabeyi herkese öğretmeye çalıştı. Atatürk sayesinde doğduğundan bu yana ilk kez adını yazabilen köylüler tüm güçleriyle Atatürk'e sarıldı’’ ifadeleri kullanıldı.

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün davetlisi olarak Türkiye'ye giderek Atatürk hakkında araştırma yapan yazar Fujimari Ken ise 10 Kasım'da Ankara'da gördüğü manzara karşısındaki duygularını şöyle dile getirdi:

‘‘Geçen kasımda Ankara Kızılay Meydanı'ndaydım. Burası son derece modern butik ve kafeteryalarla dolu. Kalabalık bir kavşak. Saat dokuzu beş geçe tüm şehrin hareketi bir anda durdu. Gözümün önünde acele acele yürüyen insanlar bir anda dona kaldı. Binlerce insan önlerine bakarak hareketsiz duruyorlardı. Bu Türk Ulusu'nun saygı duruşu, Atatürk ölümünün üzerinden 60 yıl geçmiş olmasına rağmen bugün bile Türkiye'nin gerçek lideri.’’

Gazete, ayrıca, Atatürk'ün, ‘özgürlük, eşitlik ve barışa önem veren, modern demokrasi fikrine inanan bir lider' olduğunu vurguladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!