Atalay, Türk-İş ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Atalay, Türk-İş ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2009 16:54

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Demokratik açılım” çalışması kapsamında Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile bir araya geldi.

Atalay, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş ile Türk-İş Genel Merkezini ziyaret edip Genel Başkan Kumlu ve Genel Mali Sekreter Ergün Atalay ile görüştü.

Bakan Atalay, “Demokratik Açılım” çalışması çerçevesinde sendikalar boyutunda ilk ziyareti Türk-İş'e yaptığını söyledi.

Türk-İş'in gurur duyulan, uluslararası alanda tecrübesi ve kimliği bulunan büyük bir sendika ve sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Atalay, bu neden sendikalarla yapılacak görüşmelerde ilk olarak Türk-İş ile bir araya gelmeyi uygun gördüğünü söyledi.

Atalay, ziyarette çalışmayla ilgili bilgi sunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Türk-İş büyük bir camia. Teşkilatları var, şubeleri var. Çok büyük bir nüfus kesimini, işçi kesimini temsil ediyor. Kendilerinden teşkilatlarının da görüşünü alarak ve bizim mesajlarımızı da buralara ileterek bu konuda olabilecek görüş ve katkılarını istediğimizi ifade ettim. Çalışmamızı, yürüttüğümüz süreci bütün ayrıntılarıyla kendilerine anlattım. Buradaki temel ilkelerimizi, bakışlarımızı kendilerine bilgi olarak sundum. Kendilerinin bugün bize söyledikleri hususlar oldu. Bundan sonra da kendi teşkilatlarıyla paylaşarak, takip eden süreçte görüşlerini verecekler.”

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da konuşmasında, İçişleri Bakanı Atalay'a ziyareti ve verdiği bilgiler için teşekkür etti.

Kumlu şunları söyledi:

“Özellikle ülkemizin bir bölümünde yıllardır hepimizin bildiği gibi kan akıyor. Bu kanın durdurulması lazım. Ülkemizin aldığı yaralar sarılmalı ve yeni olumsuzluklara izin verilmemelidir diye düşünüyoruz. Biz, hükümetin, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini bozmadan bu soruna çözüm arayacağını ve bu nedenle de bir açılım yaptığını düşünüyoruz.”

Türk-İş'in de bu konuya yabancı olmadığını, 1993 yılında sorunun çözümü yönündeki önerilerini dile getirdiğini hatırlatan Kumlu, 14 Şubat 1993 tarihli “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Raporu”nu Atalay'a sundu.

“HER SORUNUN ALTINDA İŞSİZLİĞİ GÖRÜRÜZ”

Kumlu, sorunun demokrasi içinde çözüleceğine inandıklarını belirterek, “Özellikle Sayın Bakan'ın huzurunda Sayın Başbakan'a, hükümete, parlamentoda grubu bulunan tüm siyasi partilere Türk-İş olarak şu çağrıyı yapmak istiyoruz, uzlaşma, uzlaşma... Tamam uzlaşma da uzlaşma sözde olmamalı. Özellikle çok hassas bir konu bu. Uzlaşmanın eylemle de gerçekleşmesi gerekir. Buna katkı sağlanması gerektiğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Sorunun demokrasi içinde çözülmesinin üç koşulu olduğunu belirten Kumlu, bu koşulları şöyle sıraladı:

“Bir, demokrasimiz sorun çözme yöntemi olarak işlerlik kazanmalıdır. Öyle olduğunda sorunlar birikmeyecek ve krize dönüşmeyecektir. İki, demokrasimizi sorun çözer hale getirmek için de bireysel hak ve özgürlükler ile toplumsal hak ve özgürlükleri birbirini destekler hale getirmek gerekir. Üç, ülkemizin bütünlüğü ve bağımsızlığı, milli mücadele ile çizilmiş sınırlarımız her türlü tartışmanın dışında olmalıdır.

İşçi gözüyle baktığımızda biz her sorunun altında işsizliği görürüz. İşsizlik zaten kendiliğinden sorundur. O nedenle işsizliği yok edecek, geri kalmışlığı giderecek sosyo-ekonomik politikalar oluşturulmalıdır. Türk-İş işçinin etnik kimliğiyle kesinlikle ilgilenmez, işçilerin sorunlarıyla ilgilenir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!