Atalay: Olay bir intihar saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Atalay: Olay bir intihar saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2008 14:23

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önündeki polis noktasına yapılan saldırının, eldeki görüntüler ve bilgiler incelendiğinde ortaya çıkan genel kanaatin “bir intihar eylemi” şeklinde olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Atalay, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki Yerleşkesi'nden ayrılışı sırasında, basın mensuplarının soruları üzerine yaptığı açıklamada, olayın tüm boyutlarıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Şu anda ihtiyaç duyulanın, saldırganların irtibat noktalarının tespit edilmesi olduğunu dile getiren Atalay, “Bu manada tespitler yapıldı. Şu anda 4 kişi gözaltında. Bunlardan 3'ü İstanbul'da. Biri İstanbul dışından getirildi” diye konuştu.

Atalay, bu kişilerden alınan bilgileri önemsediklerini ve elde edilen bilgiler genişledikçe başka gözaltıların söz konusu olabileceğini ifade ederek, “Olay hem MOBESE görüntüleri hem oradaki başkonsolosluğun görüntüleri ve olayla ilgili bütün boyutlar incelendiğinde, genel kanaat bir intihar eylemi gibi görüntü var” dedi.

Haberin Devamı

Beşir Atalay, öldürülen saldırganların herhangi bir örgütle bağlantılı olup olmadıklarına ilişkin soru üzerine, teröristlerden sadece birinin daha önce yurt dışına çıktığının tespit edildiğini, bu kişinin bir yerde eğitim görüp görmediği üzerinde çalışma yapıldığını, böyle bir irtibat varsa onun üzerinde de durulduğunu söyledi.

“Olay yerinden uzaklaşan aracın bomba yüklü olduğu” iddialarının hatırlatılması üzerine Atalay, “Arabayla ilgili öyle bir bilgi bizde yok. O bilgi nereden çıktı bilmiyoruz, arabada bomba varmış gibi falan. Öyle bir bilgi hiçbir yerde yok. O plakalarla ilgili arabalar bulundu ve yanlışlık var. Onlar başka vatandaşlara ait, bu olayla ilgili olmayan arabalar. Onu da ifade etmiş olayım” diye konuştu.

“DÖRDÜNCÜ KİŞİNİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLEMEDİ”

İçişleri Bakanı Atalay, herhangi bir örgüt ismi veremeyeceğini, araçla kaçan dördüncü kişinin kimliğinin de henüz tespit edilemediğini belirtti.

Atalay, teröristlerden birinin Guantanamo üssünden bir süre önce salıverildiğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine, “Basında çok spekülatif, değişik bilgiler, yorumlar var. Biz tabi o tür yorumları yapamıyoruz. Elimizde bilgi, veri oldukça sizlerle paylaşıyoruz. Bir de bu bilgiler ve veriler, olayı bütün boyutlarıyla delillendirme ve gerekçelendirme yönünden bizim için önemli. O dediğiniz boyutlarda bize ulaşan en küçük bir bilgi yok” dedi.

Haberin Devamı

ALMAN DAĞCILARIN KAÇIRILMASI

Bakan Atalay, Ağrı Dağı tırmanışı sırasında terör örgütünce kaçırılan 3 Alman dağcı ile ilgili soruyu yanıtlarken, şu bilgileri verdi:

“Ağrı Dağı'nda öyle bir olay oldu. 3 Alman vatandaşı, teröristler tarafından kaçırıldı. Orada da diğer Alman vatandaşların ifadeleri alındı. O olay da inceleniyor. Alman makamlarıyla yakın irtibat içindeyiz. Buradaki büyükelçilikle ve Almanya İçişleri Bakanı ile telefon görüşmelerimiz oluyor. Biraz sonra yine onlarla görüşeceğiz. Bunlarla irtibat içinde bu olayın da takibini sürdürüyoruz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!