Asya zirvesinden korumacılık karşıtı mesaj çıktı

Güncelleme Tarihi:

Asya zirvesinden korumacılık karşıtı mesaj çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2010 14:53

Japonya'nın Yokohama kentinde düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinden, liderlerin, 'kapsamlı' bölgesel serbest ticaret anlaşması oluşturmaya doğru 'yapıcı adımlar' atılması ve finansal kriz sırasında konulan korumacılık önlemlerinden vazgeçilmesi sözü çıktı.

Haberin Devamı

Zirvenin bitiminden sonra açıklanan sonuç bildirgesinde, liderlerin, “bölgede serbest ticaret ve yatırımı başarmada sarsılmaz taahhütlerini yinelediği ve Asya-Pasifik Serbest Ticaret Bölgesini işler hale getirmek için yapıcı adımlar atma konusunda anlaşma sağladığı” belirtildi. 

 

Bölgenin “son ekonomik ve finansal krizden çıktığını, ancak belirsizliğin sürdüğünü” ifade edilen bildirgede, döviz kurunda daha fazla esneklik çağrısı yapıldı ve ekonomide büyümeye zarar verebilecek döviz kuru piyasalarındaki oynaklığa karşı uyarıda bulunuldu.

  

APEC liderleri, daha fazla piyasanın belirlediği döviz kuru sistemlerine doğru yönelmek ve para birimlerinin rekabetçi develüasyonundan kaçınmak konusunda da uzlaştı.

 

Haberin Devamı

APEC'e üye 21 ülke, ticaret ve yatırımın önüne yeni engeller koymaktan ya da 2013 yılı sonuna kadar ihracatı teşvik edici önlemler almaktan kaçınma konusunda da anlaştı. Bildirgede ayrıca istikrarlı ve sürdürülebilir ekonomi büyüme için ticari dengesizliklerin ve hükümet borçlarının azaltılmasına ihtiyaç bulunduğuna işaret edildi.

  

Japonya Başbakanı Naoto Kan, yıllık zirve toplantısının ardından yaptığı açıklamada, küresel ekonominin yüzde 50'sinden fazlası ve küresel ticaretin yüzde 45’ini oluşturan APEC'in, Asya-Pasifik Serbest Ticaret Bölgesini gerçeğe dönüştürmek için çalışacağını söyledi.

 

*Bu yazı AP'de "Asia-Pacific leaders put aside currency, diplomatic rows to back regional free trade zone" başlığıyla yayımlanmıştır.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                     

                             

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:       

Haberin Devamı

http://twitter.com/HurriyetEkonet    

       

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!