Aşure günü ne zaman hangi gün idrak edilecek? Aşure ne zaman pişilir?

Güncelleme Tarihi:

Aşure günü ne zaman hangi gün idrak edilecek Aşure ne zaman pişilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2018 20:14

Aşure, kelime manasıyla Muharrem ayı içerisindeki onuncu gün anlamını taşımaktadır. Hicri yeni yılın ilk günlerinde gerçekleştirilen aşure günü, bolluk ve bereketin de temsilini nitelemektedir. Muharrem ayında tutulan orucun sona ermesiyle birlikte ikram edilmeye başlanan aşure, çevredeki insanlara dağıtılmaya başlanır. Aslen tatlı bir çorba olarak nitelendirilebilecek olan bu tatlı, temelinde buğday ve fasulye barındırmaktadır. Peki, aşure ne zaman yapılır ve ikram edilmeye başlanır? İşte, birçok vatandaşın merakla araştırdığı o konu hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Aşure günü, Muharrem orucunun tamamlanmasının ardından yapılmaya ve ikram edilmeye başlanan bir tatlıdır. İçerisinde kuru incir, üzüm, fasülye, buğday gibi 12 farklı ürün bulunduran aşure, şeker ilavesiyle birlikte saatlerce kaynatılarak oluşturulmaktadır. Peki, aşure günü tam olarak ne zamana denk gelmektedir? İşte, aşurenin yapılacağı tarih ve bu tatlının tarihsel gelişimi hakkında bazı bilgiler

AŞURE NE ZAMAN PİŞİRİLİR?

Muharrem Orucu bitiminde Aşure pişirilir. Bahsi geçen gün, bu yıl 20 Eylül tarihine tekabul etmektedir. Aşure, tatlı bir çorba olup birlikte yenir veya evlere dağıtılır. Aşure çorbasında et bulunmaz. Ana malzemesi aşurelik buğday olan aşure çorbası fasulye ve nohut gibi bakliyat; fındık, ceviz, kuru üzüm, kuru incir, kuru kaysı gibi meyvelerden oluşan 12 değişik ürün katılarak ve şeker ilave edilerek yapılır.

Haberin Devamı

Onuncu gün anlamına gelen “Aşure” sözcüğü Arapçada 10 anlamındaki “Aşara” sözcüğünden türemiştir. Hicrî senenin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü Müslüman topluluklarca “Âşura Günü” olarak kabul edilmiştir. Âşura gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bu günde Cenâb-ı Hakk’ın on peygamberine, on çeşit ikramda bulunarak kutsiyetini arttırdığına inanılan olaylar şunlardır:

Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin Aşûra günü oruç tuttuklarını gördü. “Bu nedir?” diye sorduğunda. “Bu hayırlı bir gündür. Bu gün, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber, “Ben Musa’ya sizden daha lâyığım.” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını söyledi.”

Hz. Âdem’in tövbesi Âşura günü kabul edilmiştir. İdris Peygamber’in göğe çıkması bu günde olmuştur.

Hz. İbrahim’in ateşte yanmaktan kurtulduğu gündür.

İsmail Peygamber o gün doğmuştur.

Hz. Yakup’un, oğlu Hz. Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

Hz. Eyyûb hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

Hz. Musa Âşura gününde denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömdü.

Yunus Peygamber balığın karnından Âşura günü kurtuldu.

Hz. İsa o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseldi.

Hz. Nuh’un gemisinin 40 gün 40 gece su içinde kaldıktan sonra, tufandan kurtulup sular çekildiğinde Cudi Dağı’na oturduğu o gündür. Yine bu inanışa göre Hz. Nuh gemide kalan erzakların hepsini karıştırıp bir çorba pişirilmesini söylemiş. O günün anısına çorbanın yapımına devam edildi.

Haberin Devamı

AŞURE GÜNÜ HAKKINDA HADİSLER 

Muharrem orucu ve aşure günü ile ilgili olarak bazı hadislerde şöyle buyrulmuştur:

“Her kim Aşure Günü’nde ailesine, ev halkına ve komşulara ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ihsan eder.”

“Kim Aşure Günü on Müslüman’a selam verirse bütün müminlere selam vermiş gibi sevap alır.”

“Kim bu gün bir yetimin başını okşarsa, Allah onun her kılına karşılık cennete bir derecesini yükseltir.”

“Kim Aşure Günü zerre kadar bir şey sadaka verse Allah ona Uhud Dağı kadar sevap verir. O sevap kıyamet gününde mizanında yer alır.”

AŞURE NASIL YAPILIR?

Aşure Tarifi:  (ortalama 20 kişilik)

Malzemeler:

6 su bardağı buğday

2 su bardağı Nohut

2 su bardağı Kuru fasulye

2 çay bardağı Pirinç

Haberin Devamı

4 yemek kaşığı kuş üzümü

4 yemek kaşığı dolmalık fıstık

4 elma, 10 kuru kayısı

200 gr kuru üzüm

2 portakalın rendelenmiş kabuğu

7 su bardağı toz şeker

Üzeri için:  Kuru kayısı-incir-nar-ceviz-gülsuyu-tarçın

Hazırlanışı: Buğdayları, bir gece önceden sıcak su ile bir taşım kaynatın, sabaha kadar bekletin. Bir gece önceden ıslatılmış nohut, fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın, ardından buğdaya nohut ve fasulye ekleyin. Sırayla pirinç, dolmalık fıstık, kuru üzüm, küp doğranmış elma ve kayısıları ilave edin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, karıştırarak pişirmeye devam edin. En son, portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip karıştırın. Hafif koyulaşınca, ocaktan alıp kâselere paylaştırın. Üzerini, küçük kesilmiş kayısı, incir, nar taneleri, dövülmüş ceviz, fındık, gülsuyu ve tarçın ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun

BAKMADAN GEÇME!