Aşure gününden kanlı törenler

Güncelleme Tarihi:

Aşure gününden kanlı törenler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 18:07

İmam Hüseyin'in katledilişinin 1326'ncı yıldönümü anıldı ve

Haberin Devamı

Hicri takvimin ilk ayı olan ve Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit edildiği “Muharrem ayı”, çeşitli ibadet ve geleneklerle yaşanıyor. Muharrem ayı, Hazreti Muhammed'in torunu, 4. Halife Hazreti Ali'nin oğlu Hazreti Hüseyin'in, o dönemde yaşanan siyasi kargaşa ve çatışmalar sonucunda 10 Muharrem 61'de Kerbela'da öldürülmesi olayının yaşanması nedeniyle İslam tarihinde önemli bir yere sahip bulunuyor. Yaşananların ardından bu tarih önem kazanıyor ve Hazreti Hüseyin'in intikamını alma ahdinin tazelendiği bir matem günü oluyor.

Şiilerin her yıl dövünerek, tutmaya başladıkları matem orucu daha sonra devlet törenleriyle yapılmış ve İran'da gelenek haline gelmiştir. Kutsal ve matem ayı olan Muharrem ayının başlangıcında, Aleviler, Bektaşiler ve Şiiler, 10. güne kadar oruç tutuyor ve çeşitli törenler düzenliyor. Kerbela şehitlerinin ruhlarına dualar okunurken, Şiiler, belden yukarı soyunup kanatıncaya kadar dövünüyor ve böylece, şehit Hüseyin'in acısını paylaştıklarına inanıyorlar.

Bazı Alevi ve Bektaşiler ise Muharrem ayı süresince yas tutuyor, ağıt okuyor ve Muharrem ayının 10. gününe kadar Fuzuli'nin Hadika-üs-Süeda (Saadete Ermişlerin Bahçesi)  adlı eserini 11. günü son bölümünü bitirmek üzere toplu olarak okuyorlar.

Muharrem ayının 10'u ise Aşure Günü olarak kabul ediliyor. Bereketine inanılan aşure pişirilerek şehit edilen Hazreti Hüseyin anılıyor. Bu ayın 10. günü gecesi de pişirilen aşure, oruç bozulduktan sonra hep birlikte yeniyor, komşulara ve muhtaçlara dağıtılıyor. Hüseyin'in yaşadıklarını matemle karşılayan Sünniler de aşure geleneğini benimsedikleri için çeşitli şekillerde yaşatıyor.
  
AŞURE GELENEĞİ
  
Dini halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşure, aynı zamanda Muharrem'in 10. günü başlamak üzere daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip, dağıtılan bir tatlının adı.

Haberin Devamı

Aşure, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda da pişirilen önemli bir yiyecek. Helvacılar nezaretindeki aşçılar ve kiler ağaları tarafından hazırlanan aşure, Muharrem ayının 10. gününden itibaren ”aşure testisi” adı verilen özel kaplarla saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılıyor.

Haberin Devamı

Anadolu'da zengin aileler ve esnaf teşkilatları tarafından pişirilen aşure, sebilciler ve halkın katıldığı törenlerle dağıtılıyor, bazı bölgelerde ise aşure dağıtımından sonra kurban kesiliyor. Bugün de aşure orucu tutmak, ve dağıtmak yaşatılan bir gelenek olarak gözleniyor.

ONBİNLERCE Şİİ KERBELA'YA AKIN ETTİ

Irak'ın Kerbela kentiyle diğer Şii kentlerinde onbinlerce kişi, İmam Hüseyin'in katledilişinin 1326. yıldönümünü anıyor. Sıkı güvenlik önlemleri altında ve ülkeyi etkisi altına alan kum fırtınasına rağmen onbinlerce kişi, Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure günü etkinliklerine katılmak için İmam Hüseyin'in türbesinin bulunduğu Kerbela'ya akın etti.

Haberin Devamı

Kerbela'da 20 bin dolayında Şii gece yarısından birkaç saat sonra İmam Hüseyin türbesiyle, kardeşi Hz. Abbas'a ithaf edilen Hz. Abbas türbesine yürüyüşe geçerken, binlerce Şii de kent genelinde yürüdü.

GAZİOSMANPAŞA'DA “AŞURE GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
  
İslam dünyasında kutsal aylardan biri olarak kabul edilen Muharrem Ayı'nın 10'uncu günü dolayısıyla Gaziosmanpaşa'da “Aşure Günü” etkinliği yapıldı. Gaziosmanpaşa Belediyesi'nce düzenlenen etkinlikte, ilçenin farklı noktalarında 10 bin kişiye aşure dağıtıldı.

İlçe sakinlerinin büyük ilgi gösterdiği etkinlikte Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan kazandan sıcak aşure dağıtılırken, Aşevi'ne ait bir araçtan da önceden hazırlanarak ambalajlanan aşurelerin dağıtımı gerçekleştirildi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol da yayınladığı mesajda, ilçe halkının Aşure Günü'nü tebrik ederek, birlik ve beraberlik dileklerini iletti.

Haberin Devamı

KİLİSEYE AŞURELİ ZİYARET

Mersin AKP Merkez İlçe Başkanı Fehmi Gür ile beraberindeki partililer, Trabzon’da Rahip Andrea Santaro’nun öldürülmesi nedeniyle, Mersin İtalyan Katolik Kilisesi’ne taziye ziyaretinde bulunarak aşure ikram etti.

Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Roberto Ferrari’yi ziyaret eden AKP’liler, Rahip Andrea Santaro’nun öldürülmesinden dolayı üzüntü duyduklarını söyledi. Çeşitli dinlere mensup kişilerin Türkiye’de kardeşlik içinde yaşadıklarını anlatan Fehmi Gür, Trabzon’da yaşanan olayların ülkeye mal edilmemesi gerektiğini belirtti. Gür, “Trabzon’da yaşanan üzücü olay bizi de derinden yaraladı. Bu olayı gerçekleştirenleri şiddetle kınıyoruz. Ama kimse bu yaşanan olayı Türkiye’ye mal etmesin. Katolik Kilisesi camiasına başsağlığı diliyorum. Bütün dinler, insanların birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşamalarını emreder. Biz, medeniyetler kenti Mersin’de bunu en iyi şekilde yaşayarak, gösteriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ziyaretten memnuniyet duyduğunu dile getiren Roberto Ferrari de, “54 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Burayı tanıdığım kadar İtalya’yı tanımıyorum. Müslüman, Yahudi, Hıristiyanlar  yıllarca birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşadı. Hiç kimse, hiçbir dine mensup kişiye zarar vermedi. Bundan sonra da birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Bir cahilin yaptığı işi, kimse Türkiye’ye mal edemez” diye konuştu.

Gür, konuşmaların ardından Aşure Günü olması nedeniyle yanlarında getirdikleri aşureleri Roberto Ferrari ile kilisede bulunanlara ikram etti.

IĞDIR'DA 20 KİŞİLİK ANMA

Kerbela’da katledilen Hz. Hüseyin ve 71 arkadaşı için Iğdır’da yapılan anma törenine yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Hakmehmet Köyü’nde de bazı gençler, jiletlerle kafalarında küçük kesikler açtı. Ellerini göğüslerine vurarak çember oluşturan gençler daha sonra hastaneye giderek kan bağışında bulundu.

EN İYİ AŞURE YARIŞMASI

Konya'da bir alışverış merkezinin düzenlediği Geleneksel Aşure Festivali kapsamında ‘En Güzel Aşure Yarışması’ yapıldı. Yarışmayı, 20 yarışmacı arasında tek erkek olan Mustafa Karaoğlu kazandı. Afra Alışveriş Merkezi’nde gerçekleştirilen Aşure Festivali, ‘En Güzel Aşure Yarışması’yla sona erdi. Yarışma öncesi izleyenlere aşure ikram edildi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in eşi Fatma Akyürek, Gıda mühendisi Sevil Çakar ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Bedia Akartürk'ün jüri üyeliğini yaptığı yarışmaya, 19'u kadın 20 yarışmacı katıldı. Jüri üyeleri En Güzel Aşure'yi seçmekte zorlandı. Tek tek aşurelerin tadına bakan üyeler, tek erkek yarışmacı olan Mustafa Karaoğlu'nun yaptığı aşureyi birinci seçti. Yarışmada, Hatice Karaoğlu 2'nci, Mariye Deveci 3'üncü olurken, Işıl Sertkaya da Jüri Özel Ödülü’nü aldı.

KAYSERİ'DE UZUN KUYRUKLAR

Kayseri'nin Melikgazi İlçesi'nde belediye tarafından gerçekleştirilen aşure dağıtımı öncesinde hafif kar yağışına rağmen uzun kuyruklar oluştu. Aşure, yaklaşık 20 dakikada tükendi. Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, aşure dağıtımı sırasında yaptığı açıklamada, Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem'in 10. gününün “Aşure Günü” olduğunu belirterek, “Her yıl bu günde vatandaşlara aşure dağıtmayı geleneksel hale getirdik” dedi.

Kamyonetle tarihi Hunat Camii önüne getirilen 3 kazandaki aşurenin yapımı için 60 kilogram fındık, 50 kilogram fıstık ve ceviz, 15 kilogram nohut, fasulye ve yarma, 40 kilogram kayısı, incir, üzüm ve 120 kilogram şeker kullanıldı.
  
ELAZIĞ'DA 10 BİN KİŞİYE AŞURE
  
Elazığ Belediyesi tarafından, Öğretmenevi önünde 10 bin kişiye aşure dağıtıldı. Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, burada yaptığı konuşmada, İslam dünyasında kutsal aylardan birisi olarak kabul edilen Muharrem ayının 10'uncu gününde gerçekleştirilen Aşure Günü'nü dolayısıyla vatandaşlara aşure ikram ettiklerini söyledi.

Vatandaşların Muharrem ayını kutlayan Selmanoğlu, “Bugün Muharrem ayı ile ilgili belediyemiz tarafından değerli hemşehrilerimize aşure ikram ediliyor. Ben bütün hemşehrilerimizi aşuremizden tatmaya devam ediyorum. Tüm hemşehrilerimizin Muharrem ayı kabul olsun” dedi.
  
BOLU'DA 5 KİŞİLİK ANMA

Bolu Belediyesi, 5 bin kişiye aşure dağıttırken uzun kuyruklar oluştu. Aşure Günü nedeniyle Bolu Belediyesi Aşevi’nde 5 bin kişilik aşure hazırlandı. Tencereler içerisinde Belediye Meydanı’na getirilen aşureler, plastik tabaklar içerisinde halka dağıtılırken soğuk havaya rağmen uzun kuyruklar oluştu. Bolu Belediye Başkanı AKP'li Alaaddin Yılmaz da, bir süre tencerelerin başında durarak aşure dağıttı. Başkan Yılmaz, “İnsanlarla kucaklaşmak ve ağız tadında güzellik oluşturmak için 5 bin hemşerimize aşure dağıttık” dedi.

AŞURELİ PROTESTO

Samsun'da, Anadolu Gençlik Dergisi adına toplanan bir grup, bir Danimarka gazetesinde yayınlanan ve İslam dünyasını rahatsız eden karikatürleri protesto etti. Grup daha sonra aşure dağıttı. Mecidiye Caddesi’nde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, Hz.Muhammed'e hakaret içeren karikatürleri yayınlayan gazetelere tepki gösterdi. Grup adına bir açıklama yapan Şenol Altun, “Peygamber efendimizin karikatürünü çizip bunu da özgürlük kılıfı ile savunmaya kalkan köhne zihniyeti kınıyoruz. Karikatürlerle İslamı ve Müslümanları eli kanlı terörist olarak gösterme soysuzluğunu gösteren AB ve ABD’yi kahrı perişan eyle yarabbi” diye konuştu.

Altun’un konuşmasının ardından grup, yanlarında getirdikleri 5 tencere aşureyi plastik tabaklara koyarak vatandaşlara dağıttı. Aşure ayı nedeniyle dağıtılan aşureye vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. 5 tencere aşure 30 dakika içinde tüketildi. Grup daha sonra olaysız dağıldı.

TEKİRDAĞ BELEDİYESİ AŞURE DAĞITTI

Tekirdağ Belediye'since, Aşure ayı nedeniyle parkta aşure dağıtıldı. Belediye'nin bu yıl ikincisini düzenlediği, Tuğlalı Park'taki Aşure Günü etkinliğine, Tekirdağ Belediye Başkanı Ahmet Aygün ve Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Cemil Demir de katıldı. Kazanın başına geçip, kepçeyle aşure dağıtan Belediye Başkanı Ahmet Aygün, “Bu bizim bir geleneğimiz. Yaşatmak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Tekirdağlılar büyük ilgi gösterirken, 15 kazan aşure 3 saat içinde tükendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!