Astsubay Fahri'nin büyük başarısı

Güncelleme Tarihi:

Astsubay Fahrinin büyük başarısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2014 16:49

BURSA’da endüstriyel fan üreten Türk Hava Kuvvetleri'nden emekli Astsubay Uçak Teknisyeni Fahri Dönmez ve ekibinin hazırladığı yerli taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) motoru, deneme uçuşlarına başladı.

Haberin Devamı

Paramator üzerinde test ettikleri motor ile başarılı bir uçuş gerçekleştirdiklerini belirten Fahri Dönmez, 19 Mayıs Üniversitesi’nin İHA'yı tamamlamasını beklediklerini söyledi.

Uçak Teknisyeni Emekli Astsubay Fahri Dönmez, Bursa'daki Merkez Yıldırım İlçesi’nde kendisi gibi Türk Hava Kuvvetleri'nden emekli olan Telsiz Teknisyeni Astsubay Salim Alparslan ve Makine Mühendisi İsmail Avcı ile birlikte endüstriyel fan üretimi yaptığı atölyesinde, yerli uçak motoru üretimi için başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Dönmez, 19 Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama Araştırma Merkezi (UZAYTEM) ile yaptığımız protokol çerçevesinde, 6 metre kanat açıklığındaki İHA için iki silindirli motor hazırladı. Üniversitenin bu konudaki çalışmaları sürerken, yer testlerini tamamlayan ekip, motorun uçuş testlerine başladı. Uçuşlarını, paramotor üzerinde gerçekleştirdiklerini açıklayan Fahri Erdönmez şu bilgileri verdi:

"36- 80 beygir gücündeki motorlar sportif havacılıkta yaygın bir şekilde kullanılıyor. Üniversitenin talebi üzerine prototip nitelikli bu motoru ilk kez yaptık. İnsansız uçak için elektrikli marş düzeneğine ihtiyaç yoktu. Ama insan uçuşlarında gerekliydi. Bunu da hazırladık. Nilüfer Havacılık Kulübü ile birlikte küçük bir hava parkında 30 dakika süren 3 ayrı test uçuşu yaptık. İki kişi ile birlikte 250 kiloluk bir ağırlıkla yamaç paraşütü uçuşu gerçekleştirdik. Performansından çok etkilendik."

'ÇALIŞMALARIMIZ CESARET VERİYOR'

İnsansız uçak için egzoz ve aerodinamik yapısında değişiklikler gerçekleştirileceğini belirten Erdönmez sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz kendi testlerimizi yaptık. İnsansız Hava Aracı tamamlandığında da testlerimizi gerçekleştireceğiz. Motoru 10 bin metrelere kadar çıkartmak istiyoruz. Paramotor motorların irtifaları 6 bin metreye kadar ulaşabiliyor. Testlere devam ederek bu yüksekliklere çıkacağız. Bu motorun üretimine Türkiye’de birileri başlamalıydı ve biz buna başladık. Türkiye’de bu tür motorların yapılabiliyor olması bir çok kişiye cesaret verecektir. Bu çalışmalar daha da artacak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!