Astronot Dede turp gibi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Astronot Dede turp gibi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tam 36 yıl önce ‘‘Dünya yörüngesinde tam dolanım yapan ilk Amerikalı astronot ve uzaydaki ikinci Amerikalı’’ unvanını kazanan 77 yaşındaki John Glenn, önceki gün ‘‘uzaydaki en yaşlı insan’’ unvanıyla yeryüzüne sapasağlam dönüş yaptı. Yetkililer, Astronot Dede'nin ‘‘turp gibi‘‘ olduğunu açıkladılar.

John Glenn, Florida'daki Cape Canaveral-Kennedy Uzay Merkezi'ne öğlen saat 12:03'te (TSİ 19:03) ‘‘tekerlek basan’’ uzay mekiği Discovery'den 6 mürettebat arkadaşıyla çok mutlu çıktı. Glenn'de aynı genç astrotlarda olduğu gibi, yerçekimsiz ortamdan yerçekimli ortama geçmenin getirdiği hafif sendeleme görüldü.

29 Ekimdeki fırlatılışla ikinci kez uzaya çıkan Glenn, 9 gün süren bilimsel uçuşunu ve mutluluğunu şu ‘‘kod cümle’’yi açıkladı: ‘‘Çok çok zaman önce, Şubat 1962'de yaptığım bir açıklamayı küçük bir istisna ile yeniden yapmak isterim: Yerçeki bir... Gayet İyiyim...’’ 36 yıl önce ‘‘Friendship 7’’ kapsülüyle 3 tam yörünge turu atan John Glenn, dünyaya ‘‘Yerçekimi sıfır... İyiyim...’’ diye seslenmişti.

NASA yetkilileri, uzaya çok kısa süreli çıkan astnonotlarda dahi yere dönüşte sendeleme görüldüğünü, John Glenn'deki hafif sendelemeninse gayet normal olduğunu vurguladılar.

Bu arada Mürettebat Baştabibi Philip Stepanik'ın talimatıyla 4 saatlik tıbbi deneylerin ardından Glenn'in hemen basın mensuplarının karşısına çıkması yasaklandı. Dr. Stepanik, bu yoğun ilginin Glenn'e lüzümsuz bir gerginlik yükleyebileceği kaygısıyla basın toplantısını erteleme kararı aldığını belirtti.

ENFES İNİŞ

Discovery'nin dünyaya dönüşünde, fırlatılış sırasında kıç bölmedeki paraşüt kapağı parçasının kopması ve dönüşte atmosferdeki fırtınaya rağmen hiçbir aksamaya uğramadı. Mekik iniş pistinde yavaşlayıp durduğunda, Kontrol Merkezi elemanı Susan Still, ‘‘Discovery'li yedi kahraman, eve hoşgeldiniz!.. Enfes bir iniş yaptınız’’ diyi seslendi.

Discovery, 9 gün boyunca Dünya çevresini 134 kere döndü, yörüngede 5 milyon 800 bin km yol aldı. ABD'li 5 astoronutun yanında ilk İspanyol astronot Pedro Duque ve Japonya'ın tecrübeli astronotu bayan Çiaki Mukai de mürettabatın arasında yer aldı.

ABD Başkanı Bill Clinton, ‘‘en yaşlı astronot’’ John Glenn'i sağlık kontrolünden geçtikten sonra kutlayan ilk kişi oldu. Clinton, Glenn'le 10 dakika sohbet etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!