Aştiyani için İran'a mektup

Güncelleme Tarihi:

Aştiyani için İrana mektup
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 09:58

Times tarafından yayımlanan mektuplarında “Aştiyani yeterince acı çekti” diyen 80’den fazla aydın ve sanatçı, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’den Aştiyani ve oğlunun serbest bırakılmasını istedi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Aştiyani’nin serbest bırakılmasını isteyen İngiltere, Avrupa, ABD, Hindistan ve Avustralyalı ünlülerin arasında, aktörlerden Robert Redford ve Robert de Niro; Nobel edebiyat ödülü sahibi Wole Soyinka ve V. S. Naipaul; müzisyen Pete Townshend ve Sting gibi isimler bulunuyor. Politikacılar arasında ise İngiltere İşçi Partisi lideri David Miliband ve AB Dışişleri Bakanı Catherine Ashton yer alıyor.

 

İran’ın insan haklarına bağımlılığı konusunda turnusol kağıdı haline gelen 43 yaşındaki Aştiyani, Cuma akşamı bir “belgesel” programında evine götürülmüş ve 2005’te işlediği iddia edilen cinayeti canlandırmıştı. Destekçileri ise geçmişteki yayınlarda olduğu gibi Aştiyani’nin baskı altında hareket ettiğini öne sürdü. Öte yandan, Aştiyani ile başlayan protestolar diplomasiye de sıçradı.

Haberin Devamı

 

İngiltere’nin İran büyükelçisi Simon Gass, internet sitesinde İranlı hukukçu, gazeteci ve sivil toplum örgütlerinin “İran hükümetinin büyük tehdidi altında” olduğunu belirtti ve Eylül ayından beri tutuklu bulunan insan hakları avukatı Nasrin Sotoudeh örneğini verdi. İran parlamentosu dış ilişkiler komitesi başkanı Alaeddin Borujerdi ise Gass’ın iki ülke arasındaki ilişkileri bozman istemekle eleştirdi. Öte yandan, İran parlamentosundaki bazı vekiller Gass’ın sınır dışı edilmesini teklif etti.

 

Cuma günü yayınlanan program, Aştiyani’nin Batılı destekçileri arasında büyük bir öfkeye neden oldu. Program, İran’ın barbarlığını haklı çıkarmaya çalışmakla eleştirildi.

 

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!