Astım krizi saatler öncesinden belirlenebilecek

Güncelleme Tarihi:

Astım krizi saatler öncesinden belirlenebilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2011 11:22

Alman bilim insanları, Defne Joy Foster'ın ölüm nedenleri arasında gösterilen astım krizini saatler öncesinden tespit ederek hayat kurtaran bir cihaz geliştirdi.

Haberin Devamı

Cep telefonu büyüklüğündeki cihazla hastanın nefesindeki astım habercisi Nitrik Oksit (NO) miktarı analiz edilebiliyor. Nefesteki Nitrojen Oksit miktarının artması, hastanın solunum yollarında tahriş meydana getirerek krize yol açıyor.

Cihaz nasıl çalışıyor? Hasta cihaza nefesini üflüyor. Cihaz nefesteki Nitrik Oksit miktarını hemen ölçüyor. Öyle ki Nitrik Oksit'teki milyarda birlik bir artışın bile tespiti mümkün. Bu yuzden de en küçük bir kriz riskini bile saatler öncesinden haber veriyor. 

Günümüz teknolojisinde astım krizini önceden belirlemenin tek yolu pahalı akciğer testleri. Bu cihazın astım krizlerini tespit etmeyi çok daha kolaylaştıracağı belirtiliyor.

"Hasta cihazı kendisi kullanamaz"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, Alman bilim insanlarının geliştirdiği cihazla ilgili olarak hurriyet.com.tr'ye açıklama yaptı. Hastanelerde normalde büyük cihazlarla Nitrik Oksit ölçümleri yaptıklarını belirten Çuhadaroğlu, "Bu cihaz testlere işlevsellik getirebilir. Ancak hastanın kendisinin kullanabileceği bir cihaz olmayacaktır. Hastanın buna karar vermesi, değerlendirmesi sağlıklı olmaz. Kliniklerde, hastanelerde kullanılabilir. Cihazla verilen tedavinin etkinliğinin de ölçülebileceğini söyleyebiliriz." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!