Astım hastalarının kullandığı sprey orucu bozar mı?

Güncelleme Tarihi:

Astım hastalarının kullandığı sprey orucu bozar mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 08:26

Ramazan ayı yaklaşırken, oruç vazifesini yerine getirmek isteyen vatandaşlar bazı soruların cevabını arıyor. En önemlilerinden biri de astım hastalarının kullandıkları nefes açıcı spreyin orucu bozup, bozmadığı. Peki Astım hastalarının kullandığı sprey orucu bozar mı?

Haberin Devamı

Akciğer hastalarnn kullandklar spreyden, bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağıza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes borular civarnda emilerek yok olmaktadır. Bundan geriye bir miktarınkalıp tükürük ile mideye ulaştığı konusunda kesin bir bilgi de yoktur. Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. 

Halbuki oruçlu, abdest alırken ağzına verdiği sudan gerikalan miktarın mideye ulaşması halinde orucun bozulmayacağı konusunda hadis (Dârimî, “Savm”, 21) ve İslâm bilginlerininicmaı vardır. Ayrıca, misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılamazolduğu halde, Hz. Peygamber’in oruçlu iken misvak kullandığını, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır. (Buhârî,“Savm”, 27; Tirmîzî, “Savm”, 29) Diğer taraftan, “kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz” kaidesi gereğince, mideye ulaşıp ulaşmadığı konusunda şüphe bulunan bu şeyle oruç bozulmaz. Bu itibarla astımlı hastaların, sağlığı oruç tutmalarına uygun olup başka bir hastalıkları da yoksa rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç orucu bozmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!