Aşkta gurur olur

Güncelleme Tarihi:

Aşkta gurur olur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 19:15

Jane Austen'ın unutulmaz klasiği Aşk ve Gurur, 65 yıl sonra yeniden beyazperdede. Gururun ve önyargıların kimi zaman aşkın önüne geçebildiğini anlatan yapım romana oldukça sadık bir uyarlama. Başroldeki Keira Knightley, bu filmdeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildi. Aşk ve Gurur'un, En İyi Sanat Yönetimi, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Kostüm dallarında da Oscar adaylıkları bulunuyor.

Haberin Devamı

PRIDE AND PREJUDICE
AŞK VE GURUR
Yön: Joe Wright
Oyn: Keira Knightley, Talulah Riley, Rosemund Pike
Tür: Dram-Romantik
Süre: 127 dk.

Aşkta inat, gurur olur mu? Olursa ne olur? Önyargılarından kurtulamayan insanlar aşkı ne kadar yaşayabilir? Jane Austen yıllar önce yazdığı Pride and Prejudice adlı romanında bunları sorgulamış, sonrasında da herkese sorgulatmıştı.

Romanda insan ilişkileri o kadar iyi irdeleniyordu ki, Aşk ve Gurur kısa sürede İngiliz edebiyatının ölümsüz eserleri arasındaki yerini aldı.

Roman, pek çok kez televizyona ve de gerçek anlamda bir kez sinemaya uyarlandı.

Aşkta gurur olur


1940'ta Greer Garson ve Laurence Olivier'li film geldi. Romanın sulandırılmış Bollywood uyarlaması Bride and Prejudice geçtiğimiz yıl Gelinim Olur musun? adıyla bizde de gösterime girmişti. Şimdi ise romanın ününe ve Jane Austen'a yakışır bir film var karşımızda. Edebiyat derslerinde okuduğumuz, üzerine sınavlar olduğumuz Aşk ve Gurur'un konusunu bilmeyenler ya da unutmuş olanlar için kısaca bir hatırlatalım.

Haberin Devamı

İNATÇI, GURURLU VE KİBİRLİ

18. yüzyıl sonlarında, sınıf bilincinin hakim olduğu İngiltere'deyiz. Beş kız kardeş olan Bennet'lar, Elizabeth veya Lizzie (Keira Knightley), Jane (Rosamund Pike), Lydia (Jena Malone), Mary (Talulah Riley) ve Kitty (Carey Mulligan) için annelerinin (Brenda Blethyn) tek hayali iyi bir koca bulup bir an önce evlenmeleri. Kızkardeşler arasında en farklı, isyankar ve de dikbaşlı olanı neşeli ve zeki Lizzie.

Lizzie, kendisine düşkün olan babasının da (Donald Sutherland) desteğiyle hayatını daha farklı ve dolu dolu yaşamak için çabalıyor.

Kasabaya zengin bir damat adayı geldiğinde buna en çok sevinen Bayan Bennet oluyor. Bay Bingley (Simon Woods) ile evin güzel kızı Jane ilk görüşte birbirlerine aşık oluyorlar. Lizzie ise Bingley'nin yakışıklı, ama ukala ve küstah arkadaşı Bay Darcy (Matthew Macfadyen) ile yakınlaşıyor. Aralarında olanları ikisi de çözemiyor önce. Birbirlerine ilgi duysalar da kibirlerinden bunu kabullenmek istemiyorlar.

Haberin Devamı

Bay Bingley, ardında kalbi kırık Jane'i bırakarak, aniden Londra'ya hareket ettiğinde Elizabeth, ablasını çok üzen bu karardan Bay Darcy'i sorumlu tutuyor. Böylelikle karşı cinslerin savaşı başlıyor. İki taraf da çetin ceviz. İngiliz edebiyatının en inatçı ve gururlu kahramanlarından olan Bay Darcy ve Lizzie'yi, önyargıları nedeniyle zorlu bir yolculuk bekliyor.

BALO SAHNESİNDE KAMERA ADETA DANS EDİYOR

Joe Wright'ın yönettiği Aşk ve Gurur'un tüm çekimleri İngiltere'de gerçekleştirilmiş ve dönemin mekan ve atmosferine sadık kalınmış.

Oscar adaylıklarından da anlaşılacağı üzere kostümler, müzik ve de sanat yönetimi gayet başarılı. İlk sinema filmini çeken ve son derece iyi bir iş çıkarmış olan Joe Wright'ın hiç kesmeden bir kerede çektiği balo sahnesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Kamera, kalabalık balo salonunda oradan oraya hareket edip, oyuncular arasında dolaşırken, uğradığı her noktada film içinde önemli yer tutan diyalogları kaydediyor.

Keira Knightley, dikbaşlı Elizabeth olarak etkileyici bir performans sergilemiş ve bu en yeni Jane Austen uyarlamasının başarısında önemli bir rol oynamış. Oscar'da karşısında güçlü adaylar olsa da, şansının yüksek olduğunu söylenebilir. Bayan Benett rolündeki Brenda Blethyn ve Bay Bennet olarak karşımıza çıkan Donald Sutherland de oyunculuklarıyla filme çok şey katıyorlar. Joe Wright yönetimindeki Aşk ve Gurur, son derece başarılı ve etkileyici bir Jane Austen uyarlaması. Romantik filmleri ve Jane Asuten'ı seviyorsanız mutlaka izleyin.

Haberin Devamı

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

KURTLAR VADİSİ IRAK
Yön: Serdar Akar
Oyn: Necati Şaşmaz, Billy Zane, Ghassan Massoud
Tür: Aksiyon-Macera

Polat Alemdar, Irak'ta

Aşkta gurur olur

Televizyon ekranlarında bir fenomene dönüşen, milli maçlar kadar ilgi gören Kurtlar Vadisi dizisinin sona ermesinin ardından merakla beklenen sinema filmi Kurtlar Vadisi Irak izleyiciyle buluştu. Dizide rol alanlardan Necati Şaşmaz (Polat), Gürkan Uygun (Memati), Kenan Çoban (Abdülhey) ve Erhan Ufak (Erhan) filme de taşınırken onlara Billy Zane, Gary Busey, Ghassan Massoud ve Diego Serrano gibi dünyaca ünlü isimler ve Bergüzar Korel eşlik ediyor.
Film, 2003'te Kuzey Irak'ta konuşlanmış on bir kişilik özel Türk kuvvetinin gayri resmi, yarı gizli karargahına, müttefik Amerikan birliklerinin gelip, askerlerin başına çuval geçirmeleriyle açılıyor. Bu askerlerden biri olan Süleyman Aslan, olayı gururuna yediremeyip, ardında Polat Alemdar'a yazılmış bir mektup bırakarak intihar ediyor. Polat Alemdar'ın Irak'a gidiş nedeni işte bu mektup. Filmde bugün Irak'ta olan bitene ayna tutan bol aksiyonlu bir macera izliyoruz. Polat'a, Irak halkına zulmeden Amerikan kuvvetlerinin başındaki Sam Marshall'a karşı verdiği mücadelede Irak'lı Leyla yardım ediyor.

Yönetmenliğini Cannes Film Festivali Jüri Özel Ödülü'ne sahip Serdar Akar'ın üstlendiği 10 milyon dolar bütçeli Kurtlar Vadisi Irak, komşumuz Irak'ta olan bitene cesur bir anlatımla yaklaşsa da, zaman zaman coşan, ipin ucunu kaçıran bir film. Taraflara daha objektif yaklaşılsa, Amerikalılar'ın neredeyse hepsi kötü gösterilmese çok daha inandırıcı olunabilirmiş.

Haberin Devamı

Filmin dramatizasyon açısından sorunları olsa da, çekimlere, aksiyona diyecek sözümüz yok. Amerikalılar'ın Iraklılar'a yaptıkları işkencelerin (ki bunların çoğunu gazete ve televizyonlarda görmüştük) birer birer perdeye yansıdığı sahneler filme yapıştırılmış gibi dursa da, insanı derinden etkiliyor. Tartışma yaratacak zikir sahnesi de gerçekten iyi çekilmiş.
Çatışma ve aksiyon konusunda Türk sinemasının çıtasını yükselten film, 6 kamera ile çekilen canlı bomba sahnesi ve pek çok uluslararası yıldızı bir araya getiren kadrosuyla da bir ilki gerçekleştiriyor.

Ne mutlu bize ki ulaşılamaz sandığımız Hollywood yıldızları da rol aldıkları bir Türk filminin galasına geliyor ve filmi bizlerle birlikte izliyor.

Haberin Devamı

Dizinin hayranlarındansanız, iyi çekilmiş, etkileyici sahneleri kaçırmak ve de filmin yaratacağı tartışmalara uzak kalmak istemiyorsanız Kurtlar Vadisi Irak'ı görmelisiniz.


PROOF
KANIT

Yön: John Madden
Oyn: Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal
Tür: Dram
Süre: 99 dk.

Dahi, deli, ya da her ikisi

Aşkta gurur olur

Tiyatro oyunundan beyazperdeye uyarlanan Kanıt, müthiş bir dehaya sahip bir matematik profesörüyken akli dengesini yitiren bir adamın ve onun genlerinin ne kadarının kendisine geçtiğinden emin olamayan kızının öyküsünü anlatıyor.

Zeki ama dengesiz, matematik dahisi Robert (Anthony Hopkins), gün gelip, akli dengesini yitirince, kızı Catherine (Gwyneth Paltrow) okulu, işini, gücünü bırakıp, kendini ona adıyor. Babası öldüğünde ise sorular, sorunlar karşısına yığılıveriyor. Bir yanda uzaktan gelen kızkardeşi Claire'in (Hope Davies) vurdumduymaz tavırları, bir yanda profesörün notları arasında matematik dünyasında çığır açacak işlemler bulmayı uman, eski öğrencisi Hal'ın (Jake Gyllenhaal) ilgisi, diğer yanda ise kendisinin sonunun da babası gibi olup olmayacağı, deliliğinin ya da dahiliğinin ne kadarının kalıtsal olduğu ile ilgili kuşkular. İşin içinden çıkamayan Catherine, zamanının çoğunu başı iki elinin arasında, ağlayarak ve acı çekerek geçiriyor. Bize de onun acılarını izlemek düşüyor. Kanıt, önemli isimlerden oluşan kadrosuna rağmen, bir tiyatro oyunu havasından kurtulamıyor, oyunculuklar anlamında da hayal kırıklığı yaratıyor. Özellikle Anthony Hopkins kendinden bekleneni veremiyor.

Bir başka matematikçinin hayatını anlatan Akıl Oyunları gibi başarılı bir yapım yok önümüzde. Filmden çok sloganı dikkat çekiyor: "Hayatta en büyük risk, risk almamaktır".

FAMILY STONE
AİLE BAĞLARI
Yön: Thomas Bezucha
Oyn: Claire Danes, Diane Keaton, Rachel McAdams; Sarah Jessica Parker
Tür: Romantik-Komedi-Dram
Süre: 102 dk.

Sarah Jessica Parker'a dikkat

Aile Bağları, Amerika'da Noel zamanı vizyona girmek üzere çekilen ve aileleri bir araya getirmeyi, sevgi aşılamayı hedefleyen filmlere güzel bir örnek.

New England'da yaşayan Stone ailesi her yıl olduğu gibi yine Noel'de bir araya geliyor. Ailenin büyük oğlu Everett (Dermot Mulroney) evlenme kararı aldığı kız arkadaşı Meredith'i (Sarah Jessica Parker) ailesiyle tanıştırdığında, beklenmedik bir tepkiyle karşılaşıyor. Gergin, takıntılı ve biraz da ukala olan Meredith, aile bireylerinin nefretini kazanırken, erkek kardeşin ilgisini çekiyor. İşin içinden çıkamayan Meredith, çareyi kız kardeşini çağırmakta buluyor ama onun da gelişiyle olaylar giderek daha da karmaşık bir hal alıyor. Romantik komediyle dramı aynı çatı altında başarıyla birleştiren Aile Bağları gerek kadrosu gerekse de sıradışı konusuyla ilgiyi hak eden bir yapım. Meredith rolünde başarılı bir performans gösteren ve Altın Küre'ye aday olan Sex and the City dizisinin yıldızı Sarah Jessica Parker'a dikkat.

SEX AND PHILOSOPHY
SEKS VE FELSEFE
Yön: Mohsen Makhmalbaf
Oyn: Daler Nazarov, Mariam Gaibova, Ferzana Beknazarov
Tür: Dram
Süre: 105 dk.

Makhmalbaf ilişkileri sorguluyor

Aşkta gurur olur

İran sinemasının en yetenekli isimlerinden Mohsen Makhmalbaf, Kandahar'dan sonra gelen filmi Seks ve Felsefe'de ilişkiler, cinsellik ve aşkla ilgili ilginç tespitlerde bulunuyor. 40 yaşına merdiven dayayan bir adam dört sevgilisine aynı yerde randevu veriyor. Aldatıldıklarını farkeden kadınlar, ilk şoku atlattıktan sonra ilişkilerini sorgulamaya başlıyorlar.
Katıldığı festivallerde beğeniyle izlenen, Tacikistan'ın bu yılki En İyi Yabancı Film Oscar aday adayı olan Seks ve Felsefe, sadece tek bir sinemada, Beyoğlu Alkazar'da gösterimde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!