Askeri Yargıtay sivil Yargıtay’la birleşsin

Güncelleme Tarihi:

Askeri Yargıtay sivil Yargıtay’la birleşsin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 00:00

Kriz yaratan tek maddelik CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) değişikliği için gözler Köşk’e çevrilirken, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’den çarpıcı çözüm önerileri geldi.

Askeri Yargıtay’ın, sivil Yargıtay’la birleştirilebileceğini ve askeri davaların temyiz yerinin de sivil Yargıtay olabileceğine dikkat çeken Gerçeker, "Askeri Yargıtay konusu tartışmalı. Askeri Yargıtay gibi bir kurum hiçbir Batı ülkesinde yok. Yargı birliği açısından böyle bir çözüm düşünülebilir" dedi. Gerçeker, "Yargı reformu stratejisi çalışmaları sırasında bu tek maddelik CMK değişikliği bu şekilde hiç gündeme getirilmedi. Somut olarak tartışılmış da değil. Bu konularda görüşümüzün alınması lazım. Değişiklik son dakikada yapıldığı için zaten sorma imkanları da yoktu. Bakanlık hálá taslak üzerinde çalışıyor" diye konuştu.

Değişiklik yargıya sorulmalı

Gerçeker, bu tip değişiklikler yapılırken, mutlaka yargıya sorulması gerektiğini de vurgulayarak, "Uygulamada, sıkıntılar olur mu olmaz mı çok iyi değerlendirilmesi lazım. Ama şimdi bir sürü uyuşmazlık çıkacak. Mahkemeler, görevsizlik kararları verecek. Konu Anayasa Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gidecek. Sıkıntıyı uygulamada yine yargı çekecek" diye ekledi. Gerçeker, CMK’deki tek maddelik düzenlemenin aynen yasalaşması halinde, askerlerin de CMK 250’nci maddesindeki suçlar nedeniyle, aynı siviller gibi yargılanacağını, maddenin istisna hükmü nedeniyle hákim ve savcıların Hákimler Kanunu’ndaki özel hükümlere tabi olacaklarını ve Yargıtay’da yargılanacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!