Askerden yanıt

Güncelleme Tarihi:

Askerden yanıt
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları, dün Ankara'da yaptıkları olağanüstü zirve toplantısının ardından Başbakan Mesut Yılmaz'ın askere yönelik son açıklamalarına sert yanıt verdiler. Askerler, ‘‘Hükümetin emrindeyiz ama bölücülük ve irtica ile mücadeleden vazgeçmeyiz’’ mesajını verdiler.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile kuvvet komutanları, dün Ankara'da sürpriz bir toplantı yaparak, Türk Silahlı Kvvetleri ile hükümet arasında son günlerde tırmanan krizi değerlendirdiler.

Toplantıdan sonra bir basın bildirisi yayınlayan komutanlar, hükümete saygılı olduklarını ancak irtica ve bölücüklükle mücadeleden vazgeçmeyeceklerini bildirdiler. Komutanlar şu mesajı verdiler:

1- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görev ve yetkileri ile konumu Anayasa ve yasalarla tesbit edilmiştir ve TSK'nın her ferdi bunun bilincindedir.

2- Türk Silahlı Kuvvetleri, bütün mensupları ile demokrasiye bağlı, yüce milletin emrinde çağdaş değerlerin ve dünyadaki gelişmelerin bilincinde olarak, hiçbir farklı düşünceye sahip olmaksızın şerefli görevlerinin başındadırlar. Bu inançla, hiçbir art niyet ve düşüncesi olmaksızın, ülke bütünlüğü ve halkımızın güvenliği için içte ve dışta canını dişine takarak pekçok şehitler pahasına mücadeleye devam etmektedir.

3- Türk Silahlı Kuvvetleri, Anayasamızda belirtilen Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizin temel niteliklerinin öncelikle korunmasını her türlü siyasi mülahazanın üzerinde görmektedir.

Bu nitelikleri ve ülkemizin bütünlüğü ile geleceğini tehdit eden bölücü ve irticai gelişmelerin kesinlikle karşısındadır. Ayrıca, terör ve irtica ile mücadele, bu ülkede hür ve bağımsız yaşamak isteyen her vatandaşın en büyük ve öncelikli görevidir.

Türk Silahlı Kuvvetleri Anayasa ve yasaların kendisine verdiği görevleri, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da eksiksiz olarak yerine getirmeye devam edecektir. Bu hususta kesin kararlıdır ve bunu yaparken de hiçbir kimsenin bu görevini hatırlatmasına ihtiyacı yoktur.

4- Türk Silahlı Kuvvetleri, yüce milletimizin güvenine mazhar olan bütün cumhuriyet hükümetlerine bağlıdır, saygı duyar ve başarılarını mutlulukla karşılar.

Ancak; makamı, konumu ve görevi ne olursa olsun, hiç kimse kişisel menfeatleri ve siyasi ihtirasları uğruna, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yasal görevi olan ülke güvenliğine yönelik bölücü ve irticai gelişmelere karşı mücadele azminden vazgeçirecek, zayıflatacak, tereddüte düşürecek veya kararlılığını gölgeleyecek hiçbir tavır, tutum, beyan ve telkinlerde bulunamaz. Türk Silahlı Kuvvetleri ayrıca, bu tarz tartışmaların devamının ülkenin demokratik yapısına ve milli menfeatlerine son derece zararlı olduğu düşüncesini taşımaktadır.

5- Bazı talihsiz beyanlarda olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetleri, bir tehdit değil aksine ülkemiz için bir güvencedir. Türk Silahlı Kuvvetleri dün olduğu gibi, bugün de yüce milletinin kendine duyduğu güven ve itibara gölge düşürecek hiç bir davranış içinde olmamıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri gelecekde de her türlü siyasi mülahazanın dışında olarak bu tutum ve davranışını sürdürecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmamalıdır.''

Genelkurmay Başkanlığı karargahındaki toplantıya, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe katıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!