Askerden üç hassas mesaj

Güncelleme Tarihi:

Askerden üç hassas mesaj
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı, dün akşam bir açıklama yaparak ‘‘Ülkeninin en fazla istikrara ve bu maksatla ivedilikle bir hükümet kurulmasına ihtiyacı bulunduğu’’ yolundaki görüşünü duyurdu.

Bununla birlikte, Genelkurmay'ı bu açıklama yapmaya iten ana neden, bu görüşün duyurulması ihtiyacı olmaktan çok, bazı İslamcı gazete ve TV kanallarında komutanların arasında görüş farklılıkları olduğu yolundaki haberlerle ilgili rahatsızlık oldu. Açıklamada, bu yöndeki haber, yorum ve imaların ‘‘gerçekdışı, hayal mahsulü ve yanlı’’ olarak nitelendirildi ve bu yayınların ‘‘üzüntü ile izlendiği’’ belirtildi. Açıklamanın girişinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ‘‘Cumhuriyetin temel niteliklerini ortadan kaldırmak, şeriat yasalarına dayalı bir devlet kurmak ve ülkeyi bölüp parçalamak isteyenlere karşı yürüttüğü mücadelesini’ sürdürme kararlılığı vurgulandı. Açıklamada, bu mücadelenin ‘‘Bugüne kadar sürdürdüğü tutum ve davranışlarda değişiklik olmadan gelecekte de devam ettirileceğine’’ işaret edildi.

NİFAK SOKMAYA ÇALIŞIYORLAR

Açıklamanın bundan sonraki bölümü TSK içinde görüş farklılığı olduğu yolundaki haberlere verilen şu yanıtı içerdi:

‘‘TSK'da kararlar emir komuta zinciri içinde ve bütünlüğü içinde alınmakta ve uygulamaya konmaktadır.

Birlik ve beraberlik içinde hareket eden komutanları farklı düşüncelere sahipmiş gibi göstermek ve birinin diğerine tercih edilebileceğini beyan ederek komutanlar arasına nifak sokmaya çalışmak, gerek TSK personeli gerekse sağduyulu vatandaşlarımız tarafından esefle karşılanmaktadır. Ülkemizin en fazla istikrara ve bu maksatla ivedilikle bir hükümet kurulmasına ihtiyacı olduğu bir dönemde bu tür girişimlerin beyhude gayretler olduğu kamuoyu tarafından çok iyi bilinmektedir. ’’

Genelkurmay açıklamasının bir diğer önemli bölümünü, ‘‘TSK'nın sözcüsü gibi davranışlara giren kişileri’’ konu aldı. Bu bölümde de şu görüşlere yer verildi:

‘‘Bazı kişilerin TSK'nin sözcüsü gibi bir davranış içine girmeleri ve yandaşlarına TSK'nın kendi görüşlerini desteklediği şeklinde imalarda bulunmaları ahlaki değerlerle bağdaşmamaktadır. TSK, gereken yer ve zamanda görüşlerini ve değerlendirmelerini bizzat ifade etmektedir. Bu sebeple aracı kullanmasına ihtiyacı bulunmamaktadır. TSK halkının kendisine duyduğu güvene layık olma sorumluluğunun bilincinde olarak görevlerini sürdürmeye, cumhuriyetin ve ülkenin teminatı olmaya devam edecektir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!