Askerden psikolojik makyaj

Güncelleme Tarihi:

Askerden psikolojik makyaj
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 28, 2005 16:27

Genelkurmay Başkanlığı, "andıç" tartışmalarıyla gündeme gelen psikolojik harekat biriminin adını "bilgi destek" diye değiştirdi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, "andıç" tartışmalarıyla gündeme gelen psikolojik harekat birimlerinin adını değiştirdi. Kararı, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök verdi.

 

Avrupa Birliğine uyum sürecinde TSK'daki yeniden yapılanma çalışmaları sürüyor. Genelkurmay Başkanlığı, önemli bir karar vererek, "Psikoloji Harekat" şubelerini adını değiştirerek yeniden düzenledi. 

 

Karar, psikoloji harekat deyiminin "olumsuz imaj ve tedirginlik yarattığı gerekçesiyle" alındı.

 

Haberin Devamı

Karar alınırken yapılan değerlendirmeler sırasında, psikolojik harekat teriminin, kamuoyunda bir dizi olumsuz iddiaya konu yapıldığı ve bu nedenle yanlış anlamalara neden olduğu görüşü ağırlık kazandı.

 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, psikolojik harekat birimlerine yönelik olumsuz imajın da giderilmesi için aldığı kararda, orduda bu amaçla yeni yapılanmaya gidilmesini istedi.

 

"PSÄ°KOLOJÄ°K HAREKAT" YERÄ°NE "BÄ°LGÄ° DESTEK" BÄ°RÄ°MÄ°

 

Bu çerçevede, askeri birliklerde istihbarat şubeleri içinde yer alan psikolojik harekat birimleri yeniden düzenlenerek "Bilgi Destek" adında birimler kuruldu.

 

Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı bünyesindeki Psikolojik Harekat Daire Başkanlığı'nın ismi de "Bilgi Destek Daire Başkanlığı" olarak değiştirildi.

 

Yeni yapılanmaya gidilirken, Avrupa'daki ordularda benzer amaçla kurulan birimlerin isimleri ve çalışma yöntemleri de gözden geçirildi.

 

28 ŞUBAT SÜRECİ VE ANDIÇ

 

Haberin Devamı

Dünyadaki bütün orduların bünyesinde bulunan psikolojik harekat şubeleri, Türk kamuoyunda 28 Şubat süreci sonrasında eleştirilere hedef oldu.

 

"Andıç" gibi bazı çalışmalar nedeniyle de gündeme gelen "psikolojik harekat birimi",

askeri terminolojide,Â"düşman ülkede savaÅŸ sırasında söylentiler yayarak veÂpropagandalar yaparak karışıklık yaratmak ve düşmanın da benzer çalışmalarına karşı koymak" olarak tanımlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!