Askerden 2 mesaj

Güncelleme Tarihi:

Askerden 2 mesaj
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

-Kürtçe TV konusunda endişeliyiz,

-Partileri kapatma zorlaşmasın.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, sert tepki gösterdiği Kürtçe TV gibi başlıkları da içeren ‘Ulusal Program’ın masaya yatırılacağı liderler zirvesi ve FP'nin kapatılma davasının başlamasına 24 saat kala, dün Başbakan Bülent Ecevit'i ziyaret etti.

Kıvrıkoğlu'nun, 45 dakika süren görüşmede, asker kesimin Kürtçe TV ile ilgili endişelerinin yanısıra, Anayasa'nın siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili 69. maddesinin değiştirilmesi konusundaki rahatsızlığını da hissettirdiği öğrenildi. Askerin ‘69. madde rahatsızlığı’nın altında, bu konuda bir grup hukukçuya hazırlatılan bir raporun yattığı öğrenildi.

Türkiye'nin önündeki iki hassas gündem maddesinin arifesinde dün Ankara kulisleri, Kıvrıkoğlu'nun Başbakanlığa gitmesiyle hareketlendi. Görüşmeden sonra Kıvrıkoğlu sorulara sessiz kalırken, basın ordusunun soru yağmuna Ecevit yanıt verdi. Ecevit'in, AB toplantısı için Nice'deyken Kürtçe TV ve terörle ilgili konularda yazılı açıklama yapan Kıvrıkoğlu'nun bu açıklamalarla ilgili bilgi sunduğunu söylemesi, görüşmede masaya raporlar konulduğu duyumlarını güçlendirdi.

ASKER İSTEDİ

Başbakan'ın soruları yanıtlarken verdiği ikinci önemli bilgi şu oldu: ‘‘Görüşme talebi Sayın Kıvrıkoğlu'ndan geldi...’’

Başbakanlık'tan randevunun ise geçen hafta Kürtçe TV ve bölücükle ilgili Genelkurmay açıklamasına denk düşen bir zamanlamada alındığı öğrenildi. Bir gazetecinin ‘‘Genelkurmay Başkanı'na herhangi bir serzenişte bulundunuz mu?’’ sorusuna, ‘‘Hayır, ona gerek duymadım’’ karşılığını veren Ecevit, Genelkurmay'ın PKK'nın siyasalaşmasıyla ilgili kaygıları hatırlatılınca şunları söyledi: ‘‘O kaygılar bende de var. Kaygı değil bir gerçek. PKK terör eylemlerinden sonuç alamayacak duruma gelince siyasal etkinliklere ağırlık vermeye başladı. Bunda da bazı Avrupa ülkelerindeki bazı çevrelerin desteğini alıyorlar. O bakımdan kaygı duyulacak durumla karşı karşıyayız.’’

Ecevit, görüşmede Kürtçe TV'nin gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruya da, ‘‘Genellikle o açıklamanın içeriği üzerinde duruldu’’ yanıtını vermekle yetindi. Başbakan, bunun dışında ‘‘dış ilişkilerle ilgili olarak ivedi sorunları görüştüklerini’’ ifade etti.

Ecevit'in ana hatlarıyla özetlediği görüşmenin perde arkasında ise askerin hisssettirdiği ikinci bir rahatsızlık vardı.

KAYGILANDIRAN RAPOR

Edinilen bilgilere göre Kıvrıkoğlu, FP'nin kapatılma davasının görüşülmesine tam 24 saat kala yaptığı görüşmede, Anayasa'nın 69. maddesinin değiştirilmesiyle ilgili hassasiyetini dile getirdi. Asker kesimin bu kaygısını, Genelkurmay Başkanlığı'nın elindeki, bir grup hukukçuya hazırlatılan bir raporun ağırlaştırıldığı öğrenildi. Zehir-zemberek raporda özetle şu başlıkların bulunduğu bildirildi:

İŞTE BAŞLIKLAR

Anayasa'nın partilerin kapatılmasıyla ilgili 69. maddesinin değiştirilmesi sakıncalıdır. Değiştirilmesi teklif edilen 69. maddenin 6. fıkrasına göre, Anayasa Mahkemesi, Anayasanın 68. maddesinin 4. fıkrasında belirtilen yasak eylemlerin işlendiği bir odak haline geldiği kanaatine vardığı bir siyasi partinin kapatılmasına karar verebilir. Yasak fiillerin işlendiği bir odak haline gelip gelmemenin tespitine ilişkin yetki, tamamen Anayasa Mahkemesi'nindir. Mahkeme bu yetkiyi değiştirilmesi düşünülen maddeye göre kullanmaktadır. Mahkeme, Anayasa hükümlerinin yorum yetkisine sahip tek ve en yüksek yargı organıdır. Bu nedenle mevcut düzenleme uygundur. Aksinin düşünülmesi rejimi sarsar.

HİÇBİRİNİ KAPATAMAZSINIZ

Hangi fiil işlenirse işlensin, Anayasa Mahkemesi bir partiyi doğrudan kapatamayacaktır. Ayrıca tek mahkemenin kararı yeterli olmayacak, birden çok mahkumiyet koşulu aranacak ve Anayasa Mahkemesi ancak bu koşulların gerçekleşmesinden sonra parti kapatılabilecektir.

Genel olarak bu tesbitleri içeren raporun, bu değişikliğin, ‘‘Devletin bağımsızlığına, bölünmez bütünlüğüne ve laik demokratik yapısına karşı verilecek bir tavizdir’’ yorumuyla tamamlandığı da öğrenildi.

Sizi hedef almadık, zor duruma sokmak istemedik

TBMM kulisleri dün güne, bugün yapılacak liderler zirvesi ve FP'nin kapatma davası ile ilgili zihin cimnastikleriyle girdi.

Ancak sabah, bu iki hassas gündem maddesini kapsayan ve siyasi tansiyonu yükselten bir görüşmeyle başladı.

Başbakan Bülent Ecevit'in makamındaki saat 10.00'u gösterirken, Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar'ın karşıladığı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu içeri girdi.

Ecevit geçen hafta Nice'deyken, Genelkurmay'ın Kürtçe TV ve bölücülük konusunda sert bir yazılı açıklama yapması, kamuoyu ve basında Ecevit'i sıkıntılı bir duruma sokmuştu.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, görüşmenin girişinde açıklamanın Ecevit'in AB ziyaretini hedef aldığı yolundaki izlenimleri silmeye dönük bir giriş yaptı.

Öğrenildiğine göre Kıvrıkoğlu, Ecevit'e bu açıklamayla ilgili bilgi verdiği konuşmasına, şu sözlerle başladı:

‘‘Siz Nice'deyken yaptığımız açıklama sizi hedef almıyordu. Bunu sizi zor duruma sokmak için yaptığımız şeklindeki yorumlara itibar etmemenizi rica ederiz. Böyle bir düşüncemiz zaten olamaz.’’

Ecevit'in gönlünü alan bu sözcüklerin ardından, devletin zirvesindeki iki kilit ismin görüşmesi 45 dakika sürdü.

Ecevit’ten eylemcilere:

Dayatma kabul etmeyiz

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, F tipini protesto için ölüm orucuna girenlere eylemi bitirmeleri çağrısı yaptı. Ecevit, eylemi hazırlayanların dayatmalarının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Ecevit, dün TBMM'ye giderken Başbakanlık'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ölüm oruçlarının 50 günü aştığı halde devam etmesinin çok üzücü olduğunu belirten Ecevit, ‘‘İnsan canı çok değerli bir varlıktır. İnsanların ne başkalarının canına kıymaya, ne de kendi canına kıymaya hakkı vardır’’ dedi.

F tipinin hücre sistemiyle ilgisi olmadığını savunan Ecevit, tecrit edilme gibi bir durum olmadığını söyledi. Ecevit şöyle konuştu:

‘‘Bu eylemleri hazırlayanlar, kotaranlar, devlete bazı dayatmalarda bulunmak istiyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil. Fakat, dediğim, gibi F tipinin uygulanmasında Adalet Bakanı'nın da belirttiği gibi acele edilmeyecek. Bir diyalog ortamı içinde en uygun şekli bulunacak. Bu gençlerin evvela anne-babalarına sesleniyorum. Çocuklarınızın kendilerine kıymalarına lütfen fırsat vermeyin. Bir an önce artık bu ölüm orucu sona ersin. Bu konuda ailelerin de gereken katkıyı yapmalarını bekliyorum.’’

Ecevit, bir gazetecinin, ‘‘Bu kişilerin ölüm orucuna örgüt baskısıyla gittikleri söyleniyor’’ sözleri üzerine, ‘‘Onu ben bilemem. Ama bu hoşgörülebilecek bir olay değildir’’ dedi.

Değişiklik FP davasını düşürüyor

GENELKURMAY Başkanlığı'nın elindeki rapora göre, siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili önerilen değişiklik kabul edilirse, FP'nin kapatılması davası düşüyor.

Önerilen değişiklik, ‘‘Bir siyasi partinin 68. madde 4. fıkra hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, o partinin kanunla belirlenen ölçülere göre bu nitelikli fiillerin işlendiğinin yetkili mahkemelerce kesin hükme bağlandığı ve bu kesin hükümlerin odak oluşturmaya yeterli olduğunun Anayasa Mahkemesi'nce tespit halinde karar verilir’’ şeklindedir. Bu değişiklik teklifi gerçekleşirse, Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmekte olan Siyasi Partiler Kanunu 102. madde 2. fıkrası hükmünün Anayasa'ya aykırılığı iddiasına ilişkin açılan dava kalkacaktır. Fazilet Partisi hakkında açılan kapatma davası da, bu değişiklikten ötürü reddedilecektir.

BÖLÜCÜLÜĞE İRTİCAYA TAVİZ

Bu maddenin değiştirilmesi halinde, siyasi partiler, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine millet egemenliğine, demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı hareket edebilir. Böyle bir durumda, bunları engelleyecek herhangi bir hukuksal yaptırım olmayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!