Asker ve polisler saf değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Asker ve polisler saf değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2011 16:24

Yemen güvenlik güçlerinden 340 asker ve polisin muhaliflerin saflarına geçtiği bildirildi.

Haberin Devamı

Muhalefetten yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu General Ahmed'in komutasındaki Cumhuriyet Muhafızları'ndan 150, Merkez Güvenlik'ten 130 asker ile 60 polisin isyancılara katıldığı belirtildi.

Haberle ilgili hükümet tarafından yorum gelmedi. Salih'e karşı ayaklanmanın başladığı Şubat'tan beri güvenlik güçlerinden bir dizi kopuş oldu. Bunlardan en önemlisi, Mart ayında General Ali Muhsin'in ayrılmasıydı. Muhsin o zamandan beri askerlerini Sana'daki protestocuları korumak için kullanıyor.

EL KAİDE'YLE ÇATIŞMA

Yemen'in güneyindeki Abyan eyaletinin Zincibar kentinde El Kaide militanları ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 16 asker hayatını kaybetti. Devlet televizyonunda son dakika olarak verilen haberde, örgüt üyelerinin bir askeri kontrol noktasına düzenlediği saldırıda aralarında bir albayın da bulunduğu 16 asker öldürüldü.

Haberin Devamı

Bu arada Zincibar'dan Aden kentine giden bir konvoyun hava saldırısı sırasında hedef alması sonucu 5 kişi öldü. Askeri kaynaklarn saldırıyı “trajik bir hata” olarak nitelendirdi.

SALİH'İN OĞLUNDAN GERİ ADIM SİNYALİ

Yemen Devlet Başkanı Salih'in oğlu Ahmed Salih, babasının tedavi için Suudi Arabistan'a gitmesinden sonra ilk kez yönetimin devrine yönelik “geri adım” sinyali verdi. Cumhuriyet Muhafızları'nın başında bulunan Ahmed Salih, devlet televizyonuna verdiği demeçte, Devlet Başkanlığı'na vekalet eden Abdu Rabbu Mansur Hadi'ye desteğini yinelerken, ülkenin içinde bulunduğu kargaşadan çıkarılması için çaba sarf edeceğini açıkladı.

Suudi Arabistan ve ABD'nin yoğun baskısı altındaki Ahmed Salih, Cumhuriyet Muhafızlarının sokaklardan çekilmesi ve hükümetin devri sürecinin başlatılmasına yönelik girişimlerde bulunmaktan kaçınmakla suçlanıyor.

Yetkililer, Ahmed Salih'in TV'de yayımlanan açıklamasını Riyad ve Washington'un baskısı olarak yorumlarken, siyaset yorumcusu Abdullah Kubal, “Cumhurbaşkanının oğlu büyük bir adım atmıştır, fakat yine de kağıt üzerinde kalmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Ahmed Salih'in açıklamasının bir sonuca varıp varmayacağı merak konusu olurken, muhaliflerin son bir haftadaki bütün gösterilerinde Salih'in geride kalan aile üyelerinin ve rejimin diğer üst düzey yöneticilerinin de ülkeyi terk etmesi talebi dile getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!