Aşka geldiler

Güncelleme Tarihi:

Aşka geldiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2001 00:00


Mesude ERŞAN / İSTANBUL
Haberin Devamı

Adalet Komisyonu, 1030 maddelik Medeni Kanun tasarısını aylardır görüşüyor. Komisyonda geçen haftaki ‘Karı’ sözcüğü geriliminden sonra, dün de ‘Aşk’ tartışması yaşandı.

Dün, eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanmasını öngören 202. madde ele alındı. Komisyonun erkek üyeleri düzenlemeye karşı çıktı. İşte ilginç aşk tartışması:

Konsomatris tartışması

Görüşmelerde, ‘Eşlerin meslek ve iş seçimi’ maddesi, Bakan Hikmet Sami Türk ile Medeni Kanun Tasarısı'nı hazırlayan Komisyon Başkanı ve Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Akıntürk arasında gerginlik yarattı.

Medeni Yasa tasarısının ‘eşlerin meslek ve işi’ başlıklı maddesiyle, kadınların meslek ve iş seçimlerinde eşlerinden izin alma zorunluluğu kaldırıldı. Maddeye, altkomisyonda eklenen ‘Eşlerden her biri, meslek ve iş seçiminde ve bunların yürütülmesinde diğer eşin ve ailenin onurunu göz önünde tutar’ hükmü ise tartışıldı. Milletvekilleri bu maddenin kaldırılması yönünde önergeler verdiler. Türk, buna karşı çıkarak, ailenin onurunun gözönünde tutulmasının evlilik birliğinin korunması açısından zorunlu olduğunu savundu. DSP'li Yekta Açıkgöz, bir kadının eşinin ayakkabı boyacılığı yapmasını onur kırıcı bulabileceği görüşünü savundu. Bunun üzerine ‘meslek ve eş seçiminde eşlerin diğer eşin onuru ve evlilik birliğinin yararını göz önünde tutacağı’ yönünde yeni önerge verildi. Prof. Turgut Akıntürk, ‘‘Yarar kelimesi büyük ihtilaflara neden olacaktır. Bir kadın, ‘Ben bir barda konsomatrislik yapacağım çok para kazanacağım ve aileye daha yararlı olabilirim' diyebilir. Bu da erkeğin huzurunu bozar’’ dedi.

Çamaşırı kim yıkayacak?

FP'li Fahrettin Kukaracı, evin reisi ve kadının eve bakması yükümlülüklerinin kaldırıldığını anımsatarak, ‘‘Peki şimdi kimin ne yükümlülüğü olduğunu nereden bileceğiz?’’ sorusunu yöneltti. Türk, bütün bunların tasarıda sayıldığını belirtince, MHP'li Bıçakçıoğlu, ‘‘Ne yani hákim mi yıkayacak çamaşırları?’’ dedi. DSP'li Yekta Açıkgöz, ‘‘Çamaşırları makine yıkıyor, kardeşim’’ derken, DYP'li Mehmet Gözlükaya, yeni sistemde erkeğin de her işi yaptığına dikkati çekti.

Evlilik dışı ilişki artar

Tasarıda öngörülen yasal mal rejimine ilişkin görüşler belirtilirken, MHP'li Orhan Bıçakçıoğlu,‘‘Yeni düzenleme, evlilik dışı ilişkileri artıracak ve aşkı öldürecektir. Hem kadın, hem erkek için sakıncalı durumlar var. Bunlar düzeltilsin’’ dedi. DSP'li Erol Al da, ‘‘Aşkı hiçbir şey öldüremez’’ dedikten sonra, paylaşmalı mal ayrılığı sisteminin getirilmesi gerektiğini söyledi. FP'li Fethullah Erbaş, yeni düzenlemelerin zengin erkekleri mağdur edeceğini belirtti ve ‘‘Yeni rejimle, bir kadın 4 erkekle evlense, trilyoner olur. Ya eski sistem uygulansın ya da paylaşmalı mal ayrılığı getirilsin’’ dedi.

DSP'li Ali Günay, eşlerin malların paylaşımı konusundaki özgürlüğünün kısıtlanmak istendiğini kaydederek, kabul edilecek yeni sistemin evliliklerin yüzde 90'ında uygulanacağını bildirdi.

ANAP'lı Işılay Saygın, kadınların yıllardan beri boşanma durumunda mağdur konuma düştüğünü, devletin, kadınların mağduriyetini önlemesi için mutlaka yasal bir mal rejimi getirilmesi gereğini vurguladı.

Bu rejim aşkı güçlendirir

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise yeni mal rejiminin aşkı öldürmeyeceğini, tam tersine güçlendireceğini savunarak, aşkın güvencesinin ‘‘Eşlerin kendilerini güvende hissetmeleri’’ olarak değerlendirdi. Bakan, mal rejiminin evlilik dışı ilişkileri artıracağı iddiasının da gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!