Aşırı sıcaklara karşı önlem alın

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sıcaklara karşı önlem alın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2006 00:00

DEVLET Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yurt genelinde hava sıcaklıklarının bugünden itibaren mevsim normallerinin 6-8 derece üzerine çıkacağını, sıcak havanın başta yaşlılar ve çocuklar olmak üzere insan sağlığı açısından tehlike arz ettiğini bildirdi. Hava Tahminleri Şube Müdürü Murat Şahin’den alınan bilgiye göre, Basra üzerinden gelen sıcak hava kütlesi nedeniyle yurt genelinde hava sıcaklığı 4-6 derece daha artarak ağustos ayı normallerinin 6-8 derece üzerine çıkacak. Hava sıcaklığının Güneydoğu Anadolu’da 42-44, İç Anadolu, Doğu Anadolu’nun batısı ile Karadeniz’in iç kesimlerinde 38-40, Marmara bölgesinde 36-38, Ege ve Akdeniz bölgesinde 37-38 derecelere kadar ulaşması bekleniyor. Şahin, nemin yüksek olduğu Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı bölgelerinde yüksek sıcaklık değerlerinin daha fazla bunaltıcı etkiye sahip olacağını da belirtti.

Yaşlılar ve çocuklara dikkat

Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçının.

Bol sıvı almaya özen gösterin, yağlı gıdalar ve alkol yerine, haşlanmış sebze ve meyve tercih edin.

Kanser hastaları, kemoterapi hastaları ve değişik deri hastalığı olanlar güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmeli.

Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalı. Sık sık ılık su ile duş yapmakta fayda var.

Açık renkli bol giysiler giyilmeli ve geniş kenarlı şapka takılmalı

Ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler takılmalıdır.

Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmeli

Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak sureti ile serinletilmeli. Bilinç bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!