Aşırı sıcaklar verimi azalttı, zamlar kapıda

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sıcaklar verimi azalttı, zamlar kapıda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 13:20

Türkiye'de yaşanan kuraklık hayatı olumsuz etkiliyor. Ülkenin birçok bölgesinde tarlalardaki ürünler kururken, azalan verim fiyatları da artırıyor. Uzmanlar, kuraklığın devamı durumunda fiyatların ikiye katlanacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerin ziraat odaları başkanları, ürün kaybına kesin gözüyle bakıyor. Trakya Bölgesi'nde ayçiçeği ve pirinç üretiminde ciddi bir düşüş beklenirken, Ege Bölgesi'nde de zeytin, buğday, arpa, üzüm ve narenciye gibi ürünlerde rekolte azalıyor. 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kuraklığın devam etmesi halinde ayçiçeği üretiminde yüzde 40 ile 70 verim kaybı olacağını söyledi. Yorulmaz, pirinç üreticilerinin de kuraklık nedeniyle büyük sıkıntılar çektiğini belirtti. Yorulmaz,  “Baraj ve göl sularımız her geçen gün daha fazla azalıyor.  Tunca Nehri kurumak üzere, nehirlerimizin debisi çok fazla azaldı” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı Şerif Baykut, 5-10 gün içinde yağmur yağmaması durumunda ayçiçeği üreticilerin önemli ürün kaybına uğrayacağını söyledi. Baykut, “Küresel ısınmanın sebep olduğu kuraklık nedeniyle Tekirdağlı ayçiçeği  üreticisi önemli ürün kaybına uğrayacak. Bu yıl maalesef ayçiçeği  kuraklıktan önemli oranda etkilendi. Çiftçi buğday ürününü kıl payı  kurtardı.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu da, ayçiçeği ürününün durumunun her geçen gün kötüye gittiğini, bölgedeki ayçiçeği kayıplarının yüzde 50 civarında olduğunu kaydetti.

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Gürsel Şimşek, ağustos ayı sonuna kadar çeltiğe su vermeleri gerektiğini, kuraklık devam ettiği takdirde çeltiğin zarar görebileceğini söyledi.

EGE'DE DE ÜRÜN AZALIYOR

İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, buğday ve arpada ciddi üretim kaybı yaşadıklarını kaydetti. Köse, narenciyede de yüzde 20-25 ürün kaybı olduğunun altını çizdi.  Barajlardaki doluluk oranının düşmesi ve yağışların azalması nedeniyle,  İzmir'de yer yer sulamanın yapılamadığını ve üretimin durduğunu belirten  Köse, “Tarımın ana damarı suyun olmaması nedeniyle çiftçinin beli büküldü, yeterli verimliliği alamadı. Tahılda, zeytinde ciddi çöküş söz  konusu” dedi.

Ödemiş ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocahan ise, kiraz, kestane ve zeytin ağaçlarının zarar gördüğünü, üretimde yüzde 20 ile 30 arasında düşüş olduğu kaydetti.

Haberin Devamı

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman da rekolte düşüklüğünün su bulamayan üreticilerde yüzde 60-80 ürün kaybına neden olacağını ve tüm ürünlerde rekolte düşüklüğünün yüzde 15  ile yüzde 20 arasında olacağını ifade etti. Sorman, Demirköprü Barajı'ndan su  verilemediğini söyleyerek, “Kuraklık nedeniyle üzüm, pamuk, mısır ve  domateste bozulmalar başladı. Zeytin üretimi de aşırı sıcak hava ve  susuzluktan etkileniyor” dedi.

Öte yandan Sarıgöl ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya da sıcaklığın en çok ilçedeki üzüm üreticilerini etkilediğini, rekoltede en az yüzde 25-30  kayıp beklediklerini söyledi.

FİYATLAR YÜKSELİYOR

Türkiye genelinde devam eden kuraklık ve üretim kaybı fiyatları da yukarı çekiyor. Sebze ve meyve hallerine gelen ürün miktarı düşerken, fiyatlar yükseliyor.

Haberin Devamı

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarları Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, fiyatların geçen seneye göre yüzde 40-50 oranında pahalı olduğunu söyleyerek “Böyle devam ederse tahmin ediyorum fiyatlar yüzde 100-150 oranında artar” diye konuştu.

Meyve ve sebze komisyoncularının iş hacimlerinde de geçen yıla oranla yüzde 50-60 oranında düşüş yaşandığını kaydeden Er, geçen sene yaz aylarında İstanbul'daki hallere günlük 60 ile 100 bin ton arasında sebze-meyve girerken, şimdi bu rakamın 40 ila 80 bin ton arasına düştüğünü belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!