Aşırı sağ artık tehdit değil

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağ artık tehdit değil
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 11:46

MGK, 1997’de ülkücü mafyalar nedeniyle iç tehdit kabul ettiği ‘aşırı sağ’ı, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nden çıkardı. ‘Gizli Anayasa’ olarak nitelenen belgeye, ‘dini motifleri kullanan terör örgüleri’ ifadesiyle El Kaide de girdi.

MÄ°LLÄ° Güvenlik Kurulu (MGK), önceki günkü toplantısında kamuoyunda ‘Gizli Anayasa’ diye nitelenen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB), El Kaide’yi örtülü bir tanımla alırken, ‘aşırı sağ’ ise tehdit unsuru olmaktan çıkarıldı. 1997’de kabul edilen MGSB’de ülkücü mafyalar nedeniyle ‘aşırı sağ’ın tehdit unsuru olduÄŸu, ‘Türk milliyetçiliÄŸi bazı kesimlerce ırkçılığa dönüştürülmek istenmektedir. Ãœlkücü mafya bundan yararlanmak istemektedir. Bu da bir tehdit unsuru oluÅŸturmaktadır’ sözleriyle dile getirilmiÅŸti. Â

Ä°RTÄ°CA VE AÅžIRI SOL

Ancak yenilenen belgede alınan önlemler sonucu Türkiye’de iç güvenliği tehdit edecek bir ‘aşırı sağ’ terörü bulunmadığı tespiti yapıldı ve tehdit unsuru olmaktan çıkarıldı. Bunun yanısıra aynen 1997’deki gibi irtica, bölücü terör ile aşırı solun Türkiye için eşit düzeyde iç tehdit unsurları oldukları da korundu.

EL KAÄ°DE DE GÄ°RDÄ°

MGK’nın önceki günkü toplantısında kabul edilen MGSB’nin ‘terör’ başlıklı bölümünde, ‘dini motifleri kullanan terör örgütleri’ ifadesine yer verildi. Bu ifadeyle, ABD ve Avrupa ile birlikte İstanbul’u da vuran Usame Bin Ladin’in liderliğindeki El Kaide başta olmak üzere yurtdışı kökenli İslamcı terör örgütleri de güvenlik tehdidi kapsamı içine alınmış oldu.

PKK-HÄ°ZBULLAH DA VAR

MGSB’nin ‘terör’ başlıklı bölümünde, terör tanımlanıp terörist örgütlere değinilirken de, PKK ve Hizbullah’dan ise ad verilerek söz edildi. MGSB’deki, ‘dini motifleri kullanan terör örgütleri’ ifadesiyle ilgili Hürriyet’e bilgi veren hükümet kaynakları, bu ifadeyle El Kaide ve benzeri yurtdışı kökenli İslamcı terör örgütlerinin de güvenlik tehdidi kapsamı içine alınmış olduğuna dikkat çektiler.

‘Casus belli’ Atina yüzünden

MGSB’de Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarmasının ‘casus belli’ (savaş nedeni) olarak kalması, Yunanistan Parlamentosu’nun daha önce Türkiye karşıtı aldığı üç sözde soykırım kararından kaynaklandı. Yunanistan Parlamentosu’nun sözde Ermeni, Pontus ve Küçükasya soykırımları ile ilgili kararları bulunduğu hatırlatılarak, bu kararlardan vazgeçilmediği sürece ‘casus belli’nin MGSB’de yerini koruyacağı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!