Aşık Veysel anılıyor

Güncelleme Tarihi:

Aşık Veysel anılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2005 11:29

Ünlü halk ozan Aşık Veysel Satıroğlu, 32’nci ölüm yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılıyor. 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya gelen Aşık Veysel doğum yeri Sivas'ta da törenlerle anıldı.

Haberin Devamı

“Gün ikindi akşam olur/ Gör ki başa neler gelir/Veysel gider adı kalır/ Dostlar beni hatırlasın” dizelerinin şairi ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 32. yıldönümünde, Sivas'ın Şarkışla İlçesi'ne bağlı Sivrialan Köyü'ndeki mezarı başında anıldı.

Sivas Vali Yardımcısı İlker Haktankaçmaz, Sivrialan Köyü'ndeki Aşık Veysel Müzesi bahçesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, milletleri millet yapan ortak değerler bulunduğunu belirterek, bu değerlerin insanları bir arada tuttuğunu söyledi.

Haktankaçmaz, şunları kaydetti:

“Bu değerler, insanların ortak duygu ve düşüncelerini oluşturur, biraraya gelmelerini ve aynı şekilde söylemlerini sağlar. Türk dünyası için, Şarkışla için demiyorum, vatan sevgisi, insan sevgisi tüm dünya insanlığı anlamında Aşık Veysel hepimize örnek olmuştur. Kendisi 7 yaşında gözünü kaybetmiş ama yaktığı insanlık sevgisi meşalesi bugün bizim gönüllerimizi aydınlatmaktadır. Şiirlerinde unutulmamak tecellisini dile getirse de bugün buraya gelen topluluk, unutulmadığının göstergesidir.”

Haberin Devamı

Şarkışla Kaymakamı Birhan Uslu ise Aşık Veysel'i dünyada birçok toplumun arayıp da bulamadığı bir değer olarak göstererek, “Bu değerlere sahip çıkmalıyız. Ünlü ozan, yaptıklarıyla, söyledikleriyle büyük bir insandır. Birlik ve beraberliğimize verdiği önemi bugün daha iyi anlıyoruz” dedi.

Aşık Veysel'in oğlu Bahri Şatıroğlu da babasıyla ilgili anılarını anlattı.

Törene katılanlar, Aşık Veysel Müzesi'ni gezdi, mezarına çelenk bırakıp dua etti. Öğrencilerin şiir okuduğu törende, ozanlar Aşık Veysel'in türkülerini seslendirdi.

AŞIK VEYSEL'İN HAYATI

1894 yılında Sivas'ın Şarkışla İlçesi Sivrialan Köyü'nde doğan Aşık Veysel, yakalandığı çiçek hastalığı yüzünden 7 yaşında bir gözünü kaybetti.

Aşık Veysel'in diğer gözü de kısa sürede kör olunca, babası, oyalanması için saz aldı. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel'in cumhuriyetin 10. yılı için 1933'te yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Aşıklar Bayramı'ndaki başarısı dikkat çekti.

Haberin Devamı

Çeşitli köy enstitülerinde saz öğretmenliği yapan Aşık Veysel, 2 kez evlendi. 2 erkek ve 4 kız babası olan ozan, 21 Mart 1973 tarihinde, “sadık yarim” dediği kara toprağa kavuştu.

ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ:
 
Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 32. yılında Altı Nokta Körler Derneği Ankara Şubesi'nde düzenlenen törenle anıldı.
 
Törende konuşan Şube Başkanı Fermani Kurtel, Aşık Veysel'in görme özürlüler için bir simge olduğunu söyledi.

SİVAS

Sivas Valisi Hasan Canpolat, “Ünlü Ozan Aşık Veysel, bir halk ozanı olmasının yanı sıra topluma ışık tutan aydın kimliğiyle de ön plana çıkmıştır” dedi.

Vali Canpolat, halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ölümünün 32. yılı nedeniyle yayınladığı mesajda, ulusal kültürün en önemli, en verimli kaynaklarından birinin halk kültürü olduğunu belirtti.
 
“Aşıklar diyarı” olarak bilinen Sivas'ın yetiştirdiği en önemli ozanlardan biri olan Aşık Veysel'in, Türk halk kültürüne önemli katkılarda bulunduğunu vurgulayan Canpolat, mesajında şöyle dedi:
 
“Ünlü Ozan Aşık Veysel, bir halk ozanı olmasının yanı sıra topluma ışık tutan aydın kimliğiyle de ön plana çıkmıştır. Dizelerinde sevgiyi, kardeşliği, doğayı ve ölümü eşsiz bir üslupla betimleyen büyük halk ozanı, birleştirici yönüyle de Türk toplumu üzerinde büyük etki bırakmıştır."

Haberin Devamı

ARINÇ'IN MESAJI

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Aşık Veysel'in, aşık geleneğinin yaygınlaşmasına ve kökleşmesine katkı sağladığını ifade etti.


TBMM Başkanı Arınç, Aşık Veysel'i Anma Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, Aşık Veysel'in 20'nci yüzyıl Türk Halk şiirinin ve saz ustalığının önde gelen ismi olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!