'Aşıda 2 haftadır artış var'

Güncelleme Tarihi:

Aşıda 2 haftadır artış var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 15:46

Domuz gribinden ölenlerin sayısının zirve yapacağı buna karşılık aşıya olan ilginin iki hafta içinde arttığı belirtildi.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Küresel Tütün Epidemisi ( Salgını ) Raporu 2009'un tanıtımı Conrad Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Bakan Akdağ, raporun İstanbul'da duyurulmasının özel bir anlam taşıdığını belirterek, "Bu Türkiye'de vatandaşlarımıza sağlıklı yaşam alanları sunma konusundaki gayretlerimizin takdirinin sonucudur. İstanbul, dünya tütün kontrolü çalışmalarının başarıyla yürütüldüğü ülkelerin şehirleri arasında DSÖ tarafından özellikle seçilmiştir. Bu seçim ülkemizin sigarayla mücadele hususunda geldiği noktanın en önemli göstergesidir. " dedi.

Dünyanın şu anda kronik hastalıklarla mücadele için ciddi bütçeler ayırdığını, kronik hastalıklardan sadece gelişmiş ülkeler değil, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin de etkilendiğini belirten Bakan Akdağ, kronik hastalıklarla ilgili ölümlerin yüzde 80'inin bu ülkelerde meydana geldiğini söyledi. Türkiye'nin tütünle mücadele konusunda 2002 yılında atılan adımlar ve 2004 yılında imzalanan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi sonrasında ciddi bir mesafe katettiğini ifade eden Bakan Akdağ, sözleşmenin imzalanmasının ardından önce kanun ve kurallar oluşturulduğunu ardından da kurumsallaşma yoluna gidildiğini aktardı.

Haberin Devamı

Tütün kontrölü çalışmalarında başarı sağlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Akdağ, tütün kontrölü Çerçeve sözleşmesinin ülkenin ihtiyaç ve vizyonları doğrultusunda ulusal programlara dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. Programların uygulanması için yerel yönetimlerin katkısınınn sağlanması gerketiğini ösyleyen Akdağ, "yerinde yönetim ve denetim araçları oluşturulmalıdır. Ulusal programlar doğrultusunda zaman çizelgesi olan somut eylem planları hazırlanmalıdır. Çalışmaların devamlılığı için tüm tarafların desteğini almış, kapsamlı yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır. Yasal düzenlemelerin hayata geçirilebilmesinde yönetimin destek ve kararlığı kritik bir önem taşımaktadır" dedi

SİGARA SATIŞI YÜZDE 9 AZALDI

Türkiye'de sigara yasağının uygulamasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük rolü olduğunu dile getiren Bakan Akdağ, "Ben sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı bir anti sigara fanatiği olarak tanımlıyorum. Bu kararlılık son derece önemliydi. Onun açık desteği ve kararlılığı olmasaydı bu gün geldiğimiz noktayı yakalayamazdık. Sigara yasağının yerel yönetimler vasıtasıyla titizlikle uygulandığını ve halk desteğinin de yüzde 99'larda olduğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, sigara satışının yasağın uygulanmaya başladığı Temmuz 2009'dan bu yana yüzde 9 azaldığını aktardı.

Haberin Devamı

"24 YAŞ TAVSİYESİNİ 50 YE ÇIKARDI"

Konuşmaların ardından basın mensupları Bakan Akdağ ve DSÖ yetkililerine domuz gribi olarak bilinen H1 N1 virüsü ile ilgili soru sordu. Bakanlığın oluşturduğu bilimsel kurulun ilk aşamada 24 yaş ve altını risk grubu olarak belirlediğini söyledi.

Ancak gelinen noktada tüm dünyada ve Türkiye'de 24-50 yaş arasındaki grupta ciddi ölüm vakaları görüldüğüne dikkat çeken Bakan Akdağ, " Bilimsel grubumuz 24 yaş tavsiyesini 50'ye çıkardı. 50 yaşın altında olan herkes 6 ayın üstünde olmak kaydıyla, 6 aydan küçük çocuklara aşı yapılmıyor, mutlaka aşılanmalıdır. Bu aşının yapılacağı yerler, sağlık ocaklarımız, aile hekimliği merkezlerimiz ve hastanelerimizdir." şeklinde konuştu. Bakan Akdağ kronik hastalığı bulunan 50 yaş üzerindeki hastaların da aşı olmasının doğru olacağını belirtti. H1N1 virüsünden kaynaklanan ölümlerde değişme yaşanacağına dair bir kanıt olmadığını belirten DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Ala Alwan, ölüm vakalarının vaka sayınının artmasından dolayı artış gösterdiğine dikkat çekti. Alwan, Önümüzdeki günlerde salgının zirve yapacağını ve vaka ve ölüm sayılarından artış göstereceğini söyledi. Domuz gribi aşısı konusundaki şüphelerle ilgili soru üzerine ise Alwan, "Çok geniş kapsamlı aşı kullanımı söz konusu. Elimizdeki veriler aşının bildirilen yan etkileri olan mevsimsel aşının etkilerinden farklı değil. Bu kanıt çerçevesinde 8 haftalık bir deneyimimiz var. H1 N1 aşısının yan etkilerinin olağan mevsimsel gribini yan etkilerinden bir farkı yok. " şeklinde konuştu. Katılımcıların tamamı "siz domuz gribi aşısı oldunuz mu?"şeklideki soruya da, "evet" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

KÜRESEL TÜTÜN SALGINI RAPORU

DSÖ'nün raporuna göre dünya genelinde kapsamlı tütün kontrolü veya dumansız ortamlar kanunlarıyla korunan nüfusun oranı 2007'de yüzde 3,1'den 2008 yılında ise yüzde 5,4'e yükseldi. Araştırmaya göre yaklaşık 154 milyon insan kapalı alanlarda sigara dumanına maruz kalmaktan kurtuldu. Rapora göre dünyada her yıl yaklaşık 600 bin insan pasif içicilik denen sigara dumanına maruz kalma yüzünden zamansız ölümle karşı karşıya kalıyor. Kapsamlı tütün kontrolü yasaları uygulanan ülkelerin sayısı Kolombiya, Cibuti, Guatemala, Mauritius, Panama, Türkiye ve Zambia'nan katılımıyla 2008 yılında yüzde 17'ye yükseldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!