Asi Nehri’ne dostluk barajı

Güncelleme Tarihi:

Asi Nehri’ne dostluk barajı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2007 00:00

Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad tarafından ağırlandı.

Aile sohbetinin yapıldığı buluşmanın ardından baş başa görüşen Erdoğan, Esad’a "Bölgedeki felsefe düşman üretmek değil, dost kazanmak olmalı" dedi. Ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de Suriye’ye Asi Nehri üzerinde dostluk barajı kurmak için geldiklerini söyledi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Arap-İsrail ihtilafının çözümü için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a, "Bu son ve önemli fırsatı değerlendirelim" mesajı iletti.

Halep Olimpiyat Stadı’nın açılışı nedeniyle Fenerbahçe ile Suriye’nin El İttihat takımları arasında oynanacak dostluk maçı için Halep’e gelen Başbakan Erdoğan, Esad ile Başkanlık Sarayı’nda bir araya geldi. Emine Erdoğan ile Esma Esad’ın da bir bölümüne katıldığı görüşme, aile sohbetine sahne oldu.

Esma Esad, Emine Erdoğan’a kızı Sümeyye’yi ve diğer çocukları sordu. Esma Esad’ın, Sümeyye Erdoğan’ın da tanıdığı bir yakınlarının geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye geldiğini belirtmesi üzerine, Emine Erdoğan, "Hiç haberimiz olmadı. Sümeyye bunu duyunca çok üzülecek" dedi. Esma Esad ise "Vatandaş olarak giriş yaptı, bu yüzden duymamışsınızdır" yanıtını verdi.

ÇAPRAZ DESTEK Futbol sohbeti de yapılan görüşmede, hangi takımın galip geleceği konusunda değerlendirmeler yapıldı. Başbakan Erdoğan, "Bu bir dostluk maçı. Çapraz destek verelim. Ben El İttihat’ı destekliyorum" dedi. Beşar Esad da "Ben Fenarbahçe’yi Sayın Başbakan da bizim takımı destekliyor" diye konuştu. Esma Esad, Emine Erdoğan’ı yanına alarak şehir turuna çıkarken, Başbakan Erdoğan, Beşar Esad ve Başbakan Naci Otri ile Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri görüştü. Liderler ve eşleri daha sonra öğle yemeği yedi.

ARAP-İSRAİL SORUNU Başbakan Erdoğan, Beşar Esad ile başta Arap-İsrail ihtilafının çözümüne yönelik plan olmak üzere, Filistin-İsrail sorununun çözümü, Irak’ta yaşanan gelişmeler, İran’ın 15 İngiliz askerini esir alması ve Lübnan konularını görüştü. İki lider, Lübnan’ın siyasi istikrara kavuşturulması konusunda atılması gereken adımları da değerlendirdi. Erdoğan, bölgedeki felsefenin, "Düşman üretmek değil, dost kazanmak" olması gerektiğini belirtirken, Esad, adil ve kalıcı bir barış için her türlü katkıya hazır olduklarını söyledi.

YOĞUN İŞBİRLİĞİ Erdoğan’la Suriye’ye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Halep Havaalanı’nda Suriye’ye Asi Nehri üzerinde dostluk barajı kurmak için geldiklerini söyledi. Mısır doğalgazının Suriye üzerinden Türkiye’ye geleceğini belirten Güler, "Enerji, su ve doğalgazla ilgili işbirliği görüşmeleri yapacağız. Zaten Mısır doğalgazını Suriye üzerinden geçireceğiz. Dostluk maçla sınırlı kalmadı" dedi.

Aile sohbeti
/images/100/0x0/55eb1151f018fbb8f8a8ee9c


HALEP’teki Devlet Başkanlığı Sarayı’nda ağırlanan Erdoğanlar, Esadlar’la uzun süre aile sohbeti yaptı. Ardından sözler maça gelince, Esad’ın Fenerbahçe’yi Erdoğan’ın da Al İttihad’ı destekleyeceğini söylemesi, salondaki Suriyeli görevlilerce alkışlandı. Emine Hanım daha sonra Esma Esad’la Halep’teki el sanatları sergisini gezdi. Hanşuni Çarşısı’nda 4 ay önce Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nce başlatılan kursta öğrenim gören 20 Suriyeli kadının açtığı sergiyi gezen Emine Erdoğan, bir çizmenin üzerine yapılmış olan işlemeyi görünce sergi sahibi kadına "Bu çizmelerden bir benzeri olmayanını yapıp Esma Hanım’a hediye edin. Ona çok yakışır" dedi. Emine Erdoğan, ayrıca iki çocuğun semah gösterisini izledi ve çocuklarla fotoğraf çektirdi. Erdoğan ve Esad çifti öğle yemeğini de bir lokantada birlikte yediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!