Aselsan, 356 milyon dolar ciroyla dünya ligine girdi

Güncelleme Tarihi:

Aselsan, 356 milyon dolar ciroyla dünya ligine girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 00:00

Milyarlarca dolar tutarında harcamaların ve yatırımların yapıldığı savunma sanayi dünyasında ilk defa bir Türk firması yer aldı. Askerin telsiz ihtiyacını karşılamak üzere kurulan Aselsan en çok ciro yapan firmalar sıralamasında ilk yüzde yerini aldı.

TSK’nın desteğini alarak hem orduya hemde yurt dışına satış yapan Aselsan, uluslararası yayın yapan Amerikan Dergisi DefenseNews dergisinde kendine yer buldu. Firmaların 2006 yılında yaptıkları cirolara göre sıralandığı listede Amerikan Lockheed Martin firması birinci, Aselsan 97’nci sırada yer aldı.

TELSİZ ÜRETMEK İÇİN KURULDU: 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri için telsiz üretmek üzere kurulan Aselsan, 30 yıl içinde Lockheed Martin, Boeing, EADS gibi uluslararası savunma sanayi firmalarıyla aynı listede yer almayı başardı. Dünyanın en çok kullanılan savaş uçağı F-16’ların üreticisi Lockheed Martin’in 39 milyar 620 milyon dolar ciro ile birinci olarak yer aldığı sıralamada askeri ve sivil alanda haberleşme sistemleri, X-Band askeri uydu haberleşme sistemi, kripto cihazları, Volkan tank atış kontrol sistemi, Fırtına Obüsü atış kontrol sistemi, HERİKKS hava savuma erken ikaz ve komuta kontrol sistemi, ARS 2000 gözetleme radarı, gündüz gece termal nişangah sistemi, BAYKUŞ termal kamera sistemi, lazer mesafe ölçme cihazı, pilot gece görüş gözlüğü gibi pek çok ürün geliştiren veya üreten Aselsan 97’nci sırada yer aldı. Aselsan, 97’nci sıraya 2006 yılında elde ettiği 356 milyon dolar ciro ile yerleşti.

TSK REFERANS OLDU: Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, "Türk ordusu en önemli referansımız. Ürünlerin Türk ordusu tarafından kabul görmesi durumunda yabancı ülkeler gözlerini kırpmadan o ürünü alıyor" diye konuştu. Aselsan, Hollanda, ABD, Mısır, Pakistan ve Uruguay’ın da aralarında bulunduğu 31 ülkeye, direkt satışın yanı sıra ürünlerinin teknoloji transferi ile ortak üretim çalışmalarını da içerecek şekilde ihracat gerçekleştiriyor. 124 yerli firmaya yan sanayi olarak iş yaptıran Aselsan’da halen 1400’ü mühendis, 3 bin personel çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!