Artık tehlike kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Artık tehlike kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2005 00:00

Hastalık geçen hafta ortaya çıktığına göre kuluçka süresi tamamlanmıştır. Şimdiye kadar insanlarda bir vaka ortaya çıkmamışsa bundan sonra da çıkmaz.

SAĞLIK Bakanlığı Zoonoz ve Paraziter Hastalıklar Şube Müdürü Ramazan Uzun, Manyas bölgesinde kuş gribi tehlikesinin ortadan kalktığını görüşünü savundu. Uzun, ‘Hastalık geçen hafta ortaya çıktığına göre kuluçka süresi tamamlanmıştır. Şimdiye kadar insanlarda bir vaka ortaya çıkmamışsa bundan sonra da çıkmaz’ dedi. Manyas bölgesinde incelemelerde bulunan Uzun, Hürriyet’e şöyle konuştu:

DÜNYA BİZİ ÖVDÜ

Ortada zaten bir tehlike yoktu. Hastalığın insandan insana bulaşması söz konusu değil. Ayrıca hastalığın ortalama kuluçka süresi 3 gün. Oysa hastalık çıkalı 7-8 günlük bir süre geçti. Şimdiye kadar bir vaka ortaya çıkmadıysa bundan sonra da çıkmaz.Eğer herhangi bir bulaşma olsaydı şimdiye kadar çoktan ortaya çıkardı. Biz yaptığımız çalışmalarla dünyadan da övgüler aldık. Dünyanın neresinde olsa aynı şeyler yapılırdı. İlk andan itibaren gerekli bütün tedbirler alındı. Bölgede hastalık ortaya çıkmadan önce bir tatbikat yapılmış, böyle bir durumda nasıl hareket edileceği belirlenmişti. Vaka ortaya çıkar çıkmaz biz zaten bütün önlemlerimizi en kötü ihtimali düşünerek, virüsün H5N1 tipinde olduğunu varsayarak almıştık. Dolayısıyla virüsün H5N1 tipinde olduğu açıklandığında yapılması gereken her şey yapılmıştı ve bizim herhangi bir ek önlem almamıza bile gerek kalmadı.

HEKİMLERİMİZ HAZIR

Manyas’ta hastalıklı hayvanlarla ilk temasta bulunanlara da ilk andan itibaren ilaç verildi. Türkiye’de insan sağlığı açısından bir risk yok. Güneydoğu Asya’da bazı bölgelerde insanlarla hayvanlar sürekli iç içe yaşıyorlar, bizde ise böyle bir durum da söz konusu değil zaten. Ayrıca orada sürekli hekimlerimiz hazır bulunmaya devam ediyor.

Ölü güvercinlerde kuş gribi çıkmadı

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürü Muhammet Aksin, ‘Çatalca’dan kuş gribi şüphesiyle enstitümüze getirilen güvercin numuneleri negatif çıktı, kuş gribi tespit edilmedi’ dedi. Aksin, 4 güvercinin yanı sıra Bayramoğlu’ndan ölü 1 çiftlik hindisi, Teşvikiye’den ölü 1 güvercinin şüphe üzerine enstitülerine getirildiğini, bu hayvanların da yapılan incelemesinde sonuçların negatif çıktığını bildirdi. Aksin Gebze, Küçükçekmece ve Kurtköy’den 1’er ölü güvercin, Tekirdağ, Edirne ve Yalova’dan 1’er ölü hindinin şüphe üzerine enstitülerine getirildiğini, bunların incelenmesininse sürdüğünü bildirdi.

Kuş gribine karşı nazarlık

Kuş gribi, İzmir’deki tavuk üretici ve satıcılarını da perişan etti. Bazı beyaz et satıcıları, uğradıkları zararı ve içinde bulundukları durumu, dükkanlarındaki maket tavukların boynuna siyah kurdele takarak ifade etmeye çalışıyor. Kuş gribi mikrobu değmesin diye de nazarlık asıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!