Artık kadının tacizi de suç

Güncelleme Tarihi:

Artık kadının tacizi de suç
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2005 01:43

1 Nisan’da yürürlüğe girecek olan yeni TCK ‘cinsel taciz’ suçuna yepyeni ve farklı bir yorum getirirken cezasını da katlamalı olarak düzenliyor.
  Liseli kızlara porno tuzağı

Eski TCK’ya paralel olarak, yeni TCK’da da bir kadına nazik bir ifadeyle, ancak sırnaşıkça davranmadan ‘Bugün çok güzelsiniz’, ‘Size çiçek alabilir miyim?’, ‘Birlikte yürüyebilir miyiz?’ demek suç sayılmayacak.

KADIN DA SUÇLANACAK:

Eski TCK’daki yaygın uygulamanın ve örnek Yargıtay kararlarının aksine yeni TCK’daki yeni tanımıyla ‘cinsel taciz’ suçunun sanığı, erkekler gibi artık kadınlar da olabilecek.

HEM CİNS TACİZİ DE SUÇ:

Yeni tanıma göre, cinsel tacizin muhatabı karşı cins olarak görünse de fail ve mağdurun aynı cinsten olması, suçu ortadan kaldırmayacak. Yani kadının kadına, erkeğin de erkeğe cinsel tacizi de suç sayılacak.

İŞYERİNDE KATLAMALI:

Yeni TCK ile ‘işyerinde cinsel taciz’ ilk kez suç olarak tanımlanıyor. İşyerinde, ‘üstün asta cinsel tacizine’ yarı oranında katlamalı ceza öngörülüyor. Örneğin müdürünün ya da şirket yöneticisinin cinsel tacizine uğradığını iddia eden bir kadın ya da erkek çalışanın şikayeti halinde artık bu, ‘hiyerarşi veya hizmet ilişkisinden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak cinsel tacizde bulunulduğu’ iddiasıyla dava konusu yapılacak. Savcının talep edeceği ceza da 3 yıla kadar hapis olacak. Mağdur, bu cinsel tacizin yarattığı sıkıntı yüzünden işten ayrılmak zorunda kalırsa, mahkemenin vereceği ceza en az 1 yıl ceza verilecek. Cinsel tacizin sürmesi ve mağdurun bu davranıştan kurtulmak için işi terk etmek zorunda kalması halinde ağırlaştırma maddesi uygulanacak.

TACİZ MAĞDURU ÇOCUKSA:

Cinsel taciz suçunun soruşturulması eskiden olduğu gibi şikayete bağlı tutuldu. Cinsel taciz mağdurunun çocuk olması halinde, şikayet hakkı sahibi çocuğun velisi, vasisi, kayyım veya Çocuk Esirgeme Kurumu yetkilileri olacak.

Evli kadınla ilişki işten kovulma nedeni

Yargıtay, işyerinde evli kadınla ilişki kurmayı işten kovulma nedeni saydı. Bu gerekçeyle çalıştığı işyerinden kovulan bir erkek çalışanın açtığı işe iade davası Yargıtay’dan döndü.

YARGITAY 9.Hukuk Dairesi’nin benzer davalarda örnek oluşturacak kararına konu olayda, aynı işyerinde çalışan evli bir erkekle evli bir kadın birlikte yaşamaya başladılar. Aynı işyerinde çalışan karısının şikayeti ile de erkek çalışan hakkında soruşturma açılıp soruşturma sonuçlanana kadar geçici olarak başka yere ataması yapıldı. İşveren bu durumun ‘işyerinde olumsuzluklara yol açtığı’ gerekçesiyle ‘haklı fesih’ hakkını kullanarak, erkek çalışanın işine son verdi. İşveren, ‘evli olduğu halde işyerinde evli bir bayanla birlikte olması nedeni ile iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiğini’ bildirdi.

Erkek çalışan da iş mahkemesine başvurarak ‘iş sözleşmesinin geçerli bir neden olmadan feshedildiğini’ savunarak ‘Feshin geçersizliğine, işe iadesine karar verilmesini’ istedi. İş mahkemesi, ‘işverenin altı gün içinde, fesih hakkını kullanarak, çalışanı işten çıkarmadığı, birlikte olduğu kadın hakkında da işe iade kararı verildiğini’ gerekçe göstererek, erkek çalışanın da işe iadesine karar verdi. Mahkemenin bu kararını davalı işveren Yargıtay’da temyiz etti. Yargıtay, davalı işvereni haklı bularak işe iade kararını kaldırdı. Yargıtay kararında ‘Davanın reddi yerine, yazılı gerekçe ile kabulü hatalı bulunmuştur’ denildi.

TACİZ SUÇU NE ZAMAN OLUŞACAK?

‘CİNSEL taciz’ Türkçe Sözlük’te ‘Ahlaksızca veya ulu orta veya gizlice söz ve davranışlarla karşı cinse eziyet etme, tedirginlik ve sıkıntı verme, çalışma hayatında ekonomik güç, üst makam veya başkaca etkili bir göreve sahip olanların genellikle karşı cinsi ahlak dışı birtakım tutum ve davranışla cinsel yönden sıkıntıya sokup rahatsız etme’ şeklinde tanımlanıyor. Rahatsızlık veren davranış veya sözler herhangi bir şekilde, söz, yazı, resim vs ile yapılabilecek. Bu davranışın mutlaka cinsel amaçlı olması şartı aranacak.

ESKİ TCK’DA 421. MADDE NE DİYORDU

Kadınlara ve erkeklere söz atanlar üç aydan bir seneye ve sarkıntılık edenler altı aydan iki seneye kadar hapsolunur.

Yeni yasada ise ‘Bir kimse cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur’ ifadesi yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!