Artık hava tahminini Mavi Fırtına yapacak

Güncelleme Tarihi:

Artık hava tahminini Mavi Fırtına yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 22:52

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 22 üye ülkeden oluşan Avrupa Hava Tahmin Merkezi (ECMWF), Mavi Fırtına adı verilen çok güçlü bir sistem oluşturuyor.

Avrupa Hava Tahmini Merkezi'ne şu ülkeler üye: Belçika, Danimarka, Almanya, İspanya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Avusturya, Portekiz, İsveç, İsviçre, Finlandiya, İngiltere, Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Macaristan, Slovenya ve İzlanda. Merkezin temel görevi, üye ülkelerin ulusal meteoroloji kurumlarına günlük ve 10 güne kadar veri sunmak.

Yeni sistemi kurmak için seçilen IBM şirketi, ‘‘Mavi Fırtına’’ (Blue Storm) adını da buldu. Meteorolojide dünyanın en güçlü bilgi işlem ve depolama altyapısı böylece oluşacak. Sistem, hava tahminlerindeki süreçleri kolaylaştıracak, meteorologlara daha gelişmiş bilgiler sunacak, fırtına ve sel baskınları gibi tehlikelere karşı daha erken uyarılarda bulunmalarını sağlayacak.

IBM'in sistemi, uydulardan alınan bilgilerin değerlendirilmesinde kullanılacak. Ayrıca, merkezin yüzeyle 65 kilometre atmosfer yüksekliği arasındaki global atmosfer modeli üzerinde soğuma ve ısınma, bulutların oluşması ve hareketleri, yağmur, kar olasılığı gibi diğer süreçleri göstermekte kullanılacak.

Merkez günlük ve 10 gün sonrasına kadar meteoroloji verileri sağlayacak, üye ülkelerin ulusal hava durumu tahmin kurumlarının yanı sıra Avrupa'daki televizyon kuruluşlarına, şirketlere, devletlere özelleştirilmiş hizmetler de sunacak. Veriler, denizdeki gemilerin rotalarının belirlenmesinden elektrik santrallerinin üretim planlamaları yapmalarına kadar birçok iş kolu için hayati önem taşıyor.

IBM, kuracağı bu sistemin Avrupa Hava Tahmin Merkezi'nin şu anki sisteminden beş kat daha güçlü olduğunu bildiriyor. Sistem saniyede 7 trilyon hesaplama yapabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!