'Artçılar sürecek, hasarlı evlere girmeyin'

Güncelleme Tarihi:

Artçılar sürecek, hasarlı evlere girmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2005 11:03

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Bingöl'ün Karlıova ilçesindeki depremlerin ardından birkaç gün içerisinde yoğun artçı depremlerin beklendiğini ve özellikle hasarlı yapılara girilmemesi gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Enstitü'nün Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, 5.9 büyüklüğündeki depremin dış merkezinin, Türkiye'nin en aktif bölgelerinden Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu fay zonunun kesim noktasında yer alan Karlıova olduğu kaydedildi.

  

DİRİ KIRIK

 

Bölgede çok sayıda diri kırık bulunduğu belirtilen açıklamada, son iki depremin Kuzey Anadolu fay zonu içerisinde değerlendirilmesi gerektiği, 12 Mart'ta meydana gelen depremin bu zonun ana fay sistemi içindeki bir kırık parçasında oluştuğu bildirildi.

  

Açıklamada, daha sonra şöyle denildi:

Haberin Devamı

  

“12 Mart depreminin dış merkezinin Karlıova ilçesine uzaklığı yaklaşık 17 kilometredir. Bugün meydana gelen depremi, bu fay parçasında meydana gelmiş ikinci bir deprem olarak değerlendirmek gerekir. Deprem, özellikle dış merkeze yakın köylerde ve 1. depremde hasar görmüş yapılarda yıkıma ve can kaybına neden olabilir. Ana depremi takip eden süreçte, bölgede özellikle ilk birkaç gün içerisinde yoğun olarak artçı depremlerin olması beklenmektedir. Artçı depremlerden bazılarının, nadir de olsa büyüklükleri 4-4.7 arasında olabilir. Bu yüzden bölgede özellikle hasar gören yapılara girilmemesi gerekmektedir.”

 

 

PROF. DR. EYİDOĞAN: ARTÇI DEPREMLER BİR SÜRE DAHA DEVAM EDEBİLİR

  

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde aynı fay zonu üzerinde aynı büyüklükte ikinci bir deprem daha olmasının bölgenin jeolojisi ve fay yapısının özelliklerinden kaynaklandığını belirterek, ”Artçı depremler bir süre daha devam edebilir” dedi.

  

Prof. Dr. Eyidoğan, yaptığı yazılı açıklamada, 12 Mart'ta Bingöl'ün Karlıova ilçesinde moment büyüklüğü 5.7 olan depremden sonra bugün saat 03.55'te aynı fay zonu üzerinde aynı büyüklükte ikinci bir deprem daha olduğunu anımsattı. Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, açıklamasında şunları kaydetti:

Haberin Devamı

  

“Bu durum bölgenin jeolojisi ve fay yapısının özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Artçı depremler bir müddet daha sürebilir. Önceki depremden orta hasar görmüş yapılar yıkılmış olabilir veya hafif hasarlı yapıların hasarı artabilir. Art arda gelen bu depremlerden dolayı bölgedeki hasar alanı genişleyebilir. Deprem aktivitesinin devam etmesi nedeniyle kış şartlarında dışarıda barınma ihtiyacı arttığından bölgeye daha fazla barınma ve yiyecek malzemesi gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca bir müddet dışarıda barınma nedeniyle özellikle çocuklarda ve yaşlılarda sağlık sorunları artabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!