Arnavutköy'de denize haç atıldı

Güncelleme Tarihi:

Arnavutköyde denize haç atıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da azınlıkların sayıca azalması nedeniyle bu yıl üç semtte denize haç atılmasına karar verildi. Bu yıl için seçilen semtlerden biri de Arnavutköy'dü.

HER 6 Ocak günü İstanbul'da Ortodoks Hıristiyanlar'ın yaşadığı tüm sahil semtlerinde ‘‘denize haç atılması töreni’’ (Teofania Yortusu) yapılır, bunun köylere bereket getirileceğine inanılırdı.

Zamanla Boğaz'ın Avrupa Yakası’ndaki sahil semtlerinde Rumların azalması üzerine, tören her yıl başka bir semtte yapılmaya başlandı. Bu yıl için seçilen semtlerden biri de Arnavutköy'dü.

Dini tören Arnavutköy Ayi Strati Taksiarshi Rum Ortodoks Kilisesi'nde saat 10.00'da başladı. Kilise tıklım tıklımdı. İstanbul'un Beyoğlu, Kurtuluş gibi denizden uzak semtlerinde oturan Rumlar da törene gelmişti. En çok dikkat çekenler bayramlıklarını giymiş çocuklardı.

Kilisedeki dini törenden sonra papaz, diğer din adamları ve kalabalık cemaat saat 12.00'de toplu halde sahile indi. Haç, Akıntı Burnu'nda atılacaktı. Denizin dalgalı olması nedeniyle Arnavutköy İskelesi'nde karar kılındı. Sahilde toplanan kalabalığın bir kısmı töreni iskelede demir atmış Boğaz vapurundan izledi. Tören yoldan geçen otomobil ve turist otobüslerindekilerin de ilgisini çekti.

Haça ip bağlandı

Hz. İsa'nın Ürdün Irmağı'nda vaftiz edilmesinin anısına yapılan tören sırasında denize tahta haç atılarak denizin bereketi, balıkçıların ve gemicilerin sağlığı için dua edildi.

İki Rum genç mayoları üzerilerinde, kıyıya henüz yaklaşan teknede hazır bekledi.

Haçın kaybolması büyük uğursuzluk sayıldığından akıntıya kapılıp dibe gitmesin diye haçın ucuna uzunca bir ip bağlandı.

Eskiden haçı çıkaran delikanlı haçı öperek Papaz'a teslim eder sonra da haç köyün dükkanlarında dolaştırılarak bahşiş toplanırdı. İstanbul'un dört bir yerinden semte gelen Rumlar, o gün kahvehaneler, gazino, lokantalar ve kiralık sandallara iyi para bırakırlardı. Bu kez böyle bir ritüel olmadı. Gençler Ocak ayının ilk günlerinde buz gibi soğuk olan Arnavutköy sularına atlayarak haçı kapmaya çalıştı. Biri haçı çıkarıp kıyıya yüzerek Papaz'a uzattı. Sahile vardıktan yarım saat sonra kalabalık çoktan dağılmıştı.

45 YIL ARADAN SONRA

İSTANBUL'da ne zamandan beri yapıldığı bilinmeyen haç atma töreni Arnavutköy'de 1926 yılına kadar yapılmış. Aradan 25 yıl geçmiş. 1950'de Patrik Athenagoras zamanında yeniden başlamış. En son 1955'de yapılan törene 6-7 Eylül 1955 olaylarından sonra ara verilmiş. Bu tören 1955'den bu yana Arnavutköy'de yapılan ilk denize haç atma töreni oldu. O gün, haçın atıldığı sandal su alınca battı. Buna benzer kaza 113 yıl önce 1887'de yapılan haç töreninde de oldu. Mega Revma'dan Arnavutköy'e adlı kitapta o gün şöyle anlatılıyor: ‘‘Geçen gün Arnavutköy'de haçın suya atılması yortusu sırasında bir mavunanın üzerindeki derme çatma iskelenin üzerinde toplanan kalabalığın ağırlığını kaldıramayıp çökmesi üzerine çoğunun kadın ve çocuk olduğu çok sayıda seyirci denize döküldü. Töreni seyretmekte olan Arnavutköy Karakolu'nun komutanı Hacı Mahmut Efendi'nin çabası ile herkes kurtarıldı.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!