Arkasındayız

Güncelleme Tarihi:

Arkasındayız
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2006 00:00

Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından organize edilen Nevruz kutlamalarının ikinci ayağı Hakkari’de yapıldı. Kutlama sırasında konuşma yapan DTP eşbaşkanı Ahmet Türk, "PKK terör örgütü değildir" diye açıklama yapan Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekke’ye sahip çıkarak, "Sahipsiz değilsin, arkandayız" dedi. Türk, silahların susmasını, PKK’nın eylemsizlik kararı almasını istedi.

Hakkari Merzen Stadı’nda yapılan Nevruz kutlamalarına yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Kutlamalara DTP eşbaşkanı Ahmet Türk’le birlikte Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekke de katıldı. Programın başında kutlamaya katılan heyet ve vatandaşlar, "Tüm demokrasi şehitleri için bir dakika saygı duruşu" anonsu üzerine saygı duruşunda bulundu. Ardından ilk sözü alan Belediye Başkanı Metin Tekke, şunları söyledi:

ASKER ŞANS BIRAKMADI

Bugüne askeri yönetim şekli, Kürtler’in haklı taleplerini demokratik zeminde arama şansı bırakmamıştır. Ülkemizin demokratikleşmesi barışın hakim kılınması, aydınlık bir geleceğin inşası için bugüne kadar rolümüzü oynadık, oynamaya devam edeceğiz. Siyasetçinin görevi Kürt sorununu terör sorunu olarak tanımlayıp sorumluluktan kaçmak yerine, çözüm için elinden geleni yapmak, ona yönelik akılcı politikalar üretmektir.

KÜRT-TÜRK DÜŞMANLIĞI YOK

Türkiye’de, basit siyasi çıkar hesaplarını bir yana bırakabilen her siyasetçinin katkıda bulunabileceği sağlam bir uzlaşma ve barış ortamı koşulları mevcuttur. 15 yıl süren savaşa rağmen Kürt-Türk düşmanlığı ortaya çıkmamıştır. Kürt sorunu terör sorunu olarak lanse edilip savaş çığırtkanlığı yapılacağına, alabildiğince geniş bir alanda toplumsal ve siyasal barışa katkıda bulunacak politikalar üzerinde tartışmalar yürütülmelidir.

SİLAHLARI SUSTURALIM

Kutlama sırasında konuşma yapan DTP eşbaşkanı Ahmet Türk de belediye başkanına sahip çıktı ve "Silahları susturalım" çağrısı yaptı. Türk şunları söyledi: Nevruz direniştir, Nevruz bir destandır. Destanın bugün de sahibi vardır. Özgürlüğümüz için demokratik direniş gösterdiğiniz için sizleri kutluyorum. Bugün zulme karşı, faşizme karşı direniş günüdür. Demokrasinin kendisi için buradayız. Geçmişte yaşanan silahların susması konusunda hükümetlerin görevlerini yaptıklarını söyleyemeyiz. Biz eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz. Kürt sorununu silahla, şiddetle çözeceğini sananlar var. Bu kan hepimizin yüreğini yakıyor. Bu halkın sorunu asayiş sorunu değildir. Gelin bu silahları susturalım, operasyonlar dursun. PKK da eylemsizlik kararı alsın. Bizim amacımız barıştır. Bu proje uygulanırsa silahsızlandırmaya kadar gideriz.

ÖCALAN MESAJI OKUNDU

Mersin’deki Nevruz mitingine katılanlar bölücü örgüt lehine slogan atan küçük bir gruba destek vermedi. "Biji Serok Apo" şeklinde slogan atan grup ise düzenleme komitesi tarafından yapılan anonslar ile hemen susturuldu. Yine aynı grubun açtığı bayraklar ile flamalar ise uyarı sonrasında kaldırıldı. Miting sırasında bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın avukatı olduğu anons edilen Serhat Ölmez, Öcalan’ın İmralı’dan gönderdiğini öne sürdüğü mesajını okudu.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Batman’da yapılan Nevruz kutlamalarına yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Bir konuşma yapan DTP’li Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, hükümete PKK ile görüşme çağrısında bulundu.

İSTANBUL’DA 50 BİN KİŞİ

Kazlıçeşme Meydanı’nda yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı Nevruz kutlaması Abdullah Öcalan’a destek mitingine dönüştü. Miting boyunca göstericiler teröristbaşı Abdullah Öcalan posterleri, PKK flamaları, sözde konfederalizm bayrakları taşıdı.

Belediye Başkanı Tekçe ne demişti?

PKK terör örgütü değildir bana göre. Türklüğümle gurur duymuyorum. Türk değilim ki Türklüğümle gurur duyayım. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun Kürtlüğü benim için beş para etmez. Ben bunu açıkça söyleyeyim; insan olması benim için önemlidir.

DTP Eşbaşkanı Türk ne dedi?

Şemdinli halkı çeteleri suçüstü yakaladı. Çetenin çıkarılması için komisyona bilgi verdi, yaşadıklarını anlattı, halkın sorunlarını dile getirdi. Şimdi basın aracılığıyla onun üzerine gidiyorlar. Biz başkanımızın yanındayız, arkasındayız; sahipsiz bırakmayacağız. Savaşın bir bedeli, barışın da bir bedeli vardır. Savaşın bedeli kan ve gözyaşıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!