Arkamızda tarikat cemaat yok

Güncelleme Tarihi:

Arkamızda tarikat cemaat yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası Türk Lisesi (UTL), İngiltere'de Cambridge Yabancı Diller Merkezinin bünyesinde 12 öğrenciyle başlattığı öğrenim maratonunun ikinci yılına 65 yeni adayla başlayacak. Sinan Bayraktaroğlu ile UTL üzerine konuştuk.

İngiltere'deki tek Uluslararası Türk Lisesi'nin kurucusu ve yöneticisi Sinan Bayraktaroğlu

Uluslarası Türk Lisesi fikri nasıl ortaya çıktı?

- Bu fikrin oluşmasında en büyük etken eşimle birlikte İngiltere'deki 26 yıllık deneyimimiz oldu. Eşimle birlikte, Cambirdge Üniversitesi'nde beş yıl öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 1982 yılında Cambridge Üniversitesi Yabancı Diller Merkezi'ni kurduk. Merkez yıllar içinde uluslararası başarı ve saygınlık kazandı. Biz de gün geçtikçe uluslararası eğitimin içine girdik. Eğitim ufkumuz açıldı. 2,5 milyon Türkün yaşadığı ve artık üçüncü kuşağın yetiştiği Avrupa'da neden bir Türk lisesi yok diye düşünüyor insan.

Fethullah Okulları çok tartışılıyor, kendinizi nasıl ayırıyorsunuz?

- Arkamızda ne bir tarikat ne bir cemaat var. Bu tip okullarla karıştırılmaktan da şikayetçiyiz. Bu konudaki önyargı ancak başka ülkelerde uluslararası eğitim veren lise ve üniversiteler açarak kırılabilir. Buradaki özel lise ve üniversiteler bir ayaklarını Avrupa'ya, Amerika'ya uzatsınlar, Türk lise ve üniversiteleri kursunlar. ABD'nin, İngiltere'de 300'ü aşkın lise ve üniversitesi var...

UTL'de eğitim prensipleriniz neler?

- Uluslarası eğitim kavramı çok önemli bizim için. Örneğin tarih dersi olarak dünya tarihi verilir. Türkiye ve Osmanlı tarihi de dünya tarihinin bir parçası olarak gösterilir. Çünkü sadece kendi tarihini, kültürünü bilen birisi, kendi kültürünü bile bilmiyor demektir. Bu anlayış öğrenciye karşılaştırmalı olarak öğrenme olanağı tanır. Bizim sloganımız, öğrenmeyi öğretmektir. Ayrıca ders dışı etkinlerimiz de eğitimimizin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Öğrenim hangi dille yapılıyor?

- İngilizce. Türkçe ve Türk kültür dersleri ise İngiltere'de bulunan Türk öğretmenler tarafından veriliyor. İngilizce ile birlikte ikinci bir dil ileri düzeyde öğretiliyor. Öğrenci Almanca, Fransızca, Hollandaca derslerinden birini mutlaka zorunlu yabancı dil olarak öğrenecek. 11 ve 12'nci sınıflarında Uluslarası Bakalorya Programı uygulanacak. Halen 90'ı aşkın ülkede 655 okulda uygulanıyor, dünyanın her yerinde üniversiteye giriş için kabul görüyor. Program, Amerika ve Avrupa'da üniversitelere yabancı öğrenci kabülünde aranan öncelikli lise diploması niteliğinde.

Peki öğrenci ilk iki yılı tamalayıp Türkiye'ye dönmek veya üniversiteyi Türkiye 'de okumak isterse?

- Öğrenciler isterlerse liseye Türkiye'de devam edebilecekleri gibi Üniversite'yi Türkiye veya herhangi bir ülkede devam edecekler.

Bu yıl kaç öğrenci alıyorsunuz?

Bu yıl, 14-15 yaş gurubundan, 9'uncu sınıfa 40, 16-17 yaş gurubundan 10'uncu sınıfa 25 öğrenci alacağız.

Giriş koşulları neler ve öğrenim ücreti ne kadar?

Giriş için 31 Mayıs'ta İstanbul Ankara ve İzmir'de sınav yapacağız. Son başvuru tarihi 30 Nisan. Broşür ve başvuru formları için İstanbul'da 283 74 20, Ankara'da 426 11 32, İzmir’de de 445 05 99 numaralı telefonlara başvurabilirler. Ayrıca İstanbul’da 26 Nisan'da Divan Oteli'nde, Ankara'da 21 Nisan'da Türk-İngiliz Kültür Derneği'nde, İzmir'de de 22 Nisan'da Hilton Oteli’nde tanıtım toplantıları yapacağız. Öğrenim ücreti konaklama, barınma, beslenme ve yakın çevre gezileri dahil 10 bin sterlin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!